Funkcja automatyczne odparowanie szyby

bbob

Nowy na Forum
Witam.

Czy u was też tak jest jak się włączy auto odparowanie lub jakoś podobnie brzmi ta funkcja, która powoduje nawiew na przednią szybę, to znacznie podnosi się temperatura w samochodzie względem nastawionej ?

Mam 3 z 2022

Pozdrawiam

inter

Pionier e-mobilności
Witam.

Czy u was też tak jest jak się włączy auto odparowanie lub jakoś podobnie brzmi ta funkcja, która powoduje nawiew na przednią szybę, to znacznie podnosi się temperatura w samochodzie względem nastawionej ?

Mam 3 z 2022

Pozdrawiam
Jest funkcja przedniej szyby, po 2x naciśnięciu to grzeje pełna mocą. Jest jeszcze w panelu klimatyzacji funkcja wycieraczek i ona nagrzewa powietrzem sam dół szyby.

ciastek

Pionier e-mobilności
Jest jeszcze w panelu klimatyzacji funkcja wycieraczek i ona nagrzewa powietrzem sam dół szyby.
Nie powietrzem. W instrukcji nazywają to “odmrażacz wycieraczek” i jest to elektrycznie podgrzewana szyba w miejscu “zaparkowania” wycieraczek.
Funkcja ta pojawiła się na początku 2022 roku.

inter

Pionier e-mobilności
Nie powietrzem. W instrukcji nazywają to “odmrażacz wycieraczek” i jest to elektrycznie podgrzewana szyba w miejscu “zaparkowania” wycieraczek.
Funkcja ta pojawiła się na początku 2022 roku.
To ciekawe, miałem wrażenie że dmuchało tam powietrzem, ale mogę się mylić. Para znikała od dołu do góry, na całej szerokości szyby.

inter

Pionier e-mobilności
Chodzi o nawiew. Funkcja się sama aktywuje jak na auto klimatyzacja.
Ciekawe, mam ustawione na auto i funkcja się nie aktywowała po wejściu do samochodu przy -2 st. Musiałem ręcznie włączyc. Na szybie był lód, który przyspawał wycieraczki.

bbob

Nowy na Forum
To nie służy do rozmrażania jak mniemam ma pilnować szyby aby nie parowała. Problem jest taki że jak jest zgniła pogoda to się często włącza i muszę przestawiać temperaturę niżej bo się nie da wysiedzieć.
Chciałem wiedzieć czy tak wszyscy mają czy mam coś popsute.

Problem pewnie będzie częściej występował na krótkich trasach.

inter

Pionier e-mobilności
To nie służy do rozmrażania jak mniemam ma pilnować szyby aby nie parowała. Problem jest taki że jak jest zgniła pogoda to się często włącza i muszę przestawiać temperaturę niżej bo się nie da wysiedzieć.
Chciałem wiedzieć czy tak wszyscy mają czy mam coś popsute.

Problem pewnie będzie częściej występował na krótkich trasach.
Mam ustawioną klimę na AUTO, 21 st. i nie mam tego problemu. Wogóle nie ruszam temperatury, ew korekta o 0,5 st. U pasażera mam 21,5 st. Klima wg mnie działa prawie idealnie.

cooler

Pionier e-mobilności
Mam ustawioną klimę na AUTO, 21 st. i nie mam tego problemu. Wogóle nie ruszam temperatury, ew korekta o 0,5 st. U pasażera mam 21,5 st. Klima wg mnie działa prawie idealnie.
Pozadrościć, niektórzy rzeczywiście jakieś lepsze egzemplarze mają. W mojej Tesli ogrzewanie i klimatyzacja działają kompletnie od czapy, co chwila trzeba zmieniać, a to za zimno, a to za ciepło, po naładowaniu na SC gorąco w środku że się nie da wytrzymać, po wrzuceniu odparowania szyby (nie odszraniania!) robi się sauna, a czasem na trasie nie wiedzieć czemu nagle zasuwa zimnym z nawiewów.
Latem to już w ogóle sajgon, nie umie utrzymać temperatury komfortowej, szklany dach który jak piekarnik ogrzewa głowę nie pomaga.
Pomyślałbym że tak już działa ta automatyka gdyby nie to że nie pamiętam kiedy w Siennie którą jeżdżę na wakacje na południe europy oraz na narty zmieniałem ustawienia automatu z 22 stopni. Po prostu zawsze jest dobrze, jak u Ciebie w Tesli.

Bronek

Pionier e-mobilności
Czasem i to nie tylko w Tesli ,tęsknię za zwykłą starą manualną klimą .
Dawalo się ją na maxa i ogrzewanie też nawiew na szyby. Do tego wew obieg i można bylo pranie wysuszyć