Gdzie parkujecie?

umcus

Pionier e-mobilności
Pali się! ;) Dyskutuję sobie z żonką, co jakby (tfu, tfu) elektryk się nam w garażu zapalił (tfu, tfu). Takie tam, ubezpieczenie, czy pokryłoby z OC, czy z ubezpieczenia domu, etc. No i stąd moje pytanie: czy jak macie garaż w chałupie, to tam parkujecie i ładujecie, czy jednak te niebezpieczne narzędzie (przynajmniej wg chata-GPT) trzymacie z daleka od domu?

Jaceq

Pionier e-mobilności
Pali się! ;) Dyskutuję sobie z żonką, co jakby (tfu, tfu) elektryk się nam w garażu zapalił (tfu, tfu). Takie tam, ubezpieczenie, czy pokryłoby z OC, czy z ubezpieczenia domu, etc. No i stąd moje pytanie: czy jak macie garaż w chałupie, to tam parkujecie i ładujecie, czy jednak te niebezpieczne narzędzie (przynajmniej wg chata-GPT) trzymacie z daleka od domu?
Chyba równie prawdopodobne jest, że walnie meteoryt.. W każdym razie ja parkuję i ładuję w garażu przy domu.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Ja parkuję w podziemnej hali garażowej (2 poziomy, >200 miejsc) więc profilaktycznie co noc nakrywam auto kocem gaśniczym ;)
A tak na serio - uważam identycznie jak @danielm. Jakoś nie znam przypadku samozapłonu tego modelu (Leaf) mimo że jest na rynku od ~10 lat. Auto z salonu, nie było bite, pierwszy właściciel, żadnych modyfikacji przy elektryce i w akumulatorze. Nikt w środku nie pali fajek.
Nie sądzę, aby ryzyko samozapłonu było w nim większe jak w ICE z 40-60l benzyny w zbiornikach, które stoją dookoła w tej samej hali. Oprócz tego stoją jeszcze 3-4 Tesle, ale też nie widziałem żeby ich właściciele jakoś się specjalnie stresowali, wyrywali sobie włosy z głowy, odgradzali stanowiska, itp.

Niedługo dojdzie mi ładowanie AC, bo wreszcie zamontują Wallboxa (wszystkie papieru już zgromadzone, zgoda uzyskana) :) Ale po ponad rocznej obserwacji jak to ładowanie przebiega, co się grzeje a co nie, nie uważam żeby to jakoś zwiększyło ryzyko pożaru. Z tym że nie biorę nawet pod uwagę ładowania z gniazdka 230V, bo właśnie samo to gniazdko "16A" generuje największe ryzyko. Do takich obciążeń są gniazda siłowe i instalacje przykręcone na stałe.

solik

Pionier e-mobilności

ja na etapie budowy zrezygnowalem z garazu w bryle i bedzie stal wolnostojacy 10 metrow od domu :)

umcus

Pionier e-mobilności
a słyszałeś żeby tesla się zapaliła sama z siebie? (pomijam podpalenia i składaki z usa)
No cośtam wygrzebałem w necie :) Ja wiem, prawdopodobieństwo niskie, ale nigdy nie zerowe.
Ja parkuję w podziemnej hali garażowej (2 poziomy, >200 miejsc) więc profilaktycznie co noc nakrywam auto kocem gaśniczym ;)
;)
[...]. Z tym że nie biorę nawet pod uwagę ładowania z gniazdka 230V, bo właśnie samo to gniazdko "16A" generuje największe ryzyko. Do takich obciążeń są gniazda siłowe i instalacje przykręcone na stałe.
Tak, z tym się zgadzam. Instalację (siłę) mam dopiero co zrobioną z wszystkimi zabezpieczeniami :)