Głośne zawieszenie

radekmas

Zadomawiam się
Czy występuje u Was głośna praca zawieszenia? Nie chodzi mi o normalną pracę amortyzatorów. Mam wrażenie, że czasami słychać stuknięcie jak jadę po kostce brukowej albo najeżdżam na śpiącego policjanta. Szczególnie jak jest chłodniej i wilgotno.

Byłem w serwisie, ale akurat było ciepło i problem nie wystąpił.

dsc

Zadomawiam się
Właśnie obserwuję ostatnio to samo. Być może ma związek z ochłodzeniem, bo jakby przybrało na sile w ostatnich tygodniach. U mnie przejawia się to takim jakby skrzypieniem lub zgrzytnięciem, zwłaszcza na nierównościach/progach, ale również przy skręceniu kierownicy, a często przy połączeniu obu okoliczności. Wydaje mi się, że częściej dochodzi z tyłu. Jest to dość drażniące, słuchając tego człowiek ma wrażenie, że coś się już sypie w rocznym samochodzie.

radekmas

Zadomawiam się
Właśnie obserwuję ostatnio to samo. Być może ma związek z ochłodzeniem, bo jakby przybrało na sile w ostatnich tygodniach. U mnie przejawia się to takim jakby skrzypieniem lub zgrzytnięciem, zwłaszcza na nierównościach/progach, ale również przy skręceniu kierownicy, a często przy połączeniu obu okoliczności. Wydaje mi się, że częściej dochodzi z tyłu. Jest to dość drażniące, słuchając tego człowiek ma wrażenie, że coś się już sypie w rocznym samochodzie.
Tak, też zaobserwowałem częściej przy skręconych kołach albo na nierównościach / progach. Z kolei mi się wydaje, że bardziej słyszę z przodu. I rzeczywiście jak jest gorąco, to nigdy nie występuje.

6a8

Posiadacz elektryka
Jeżeli ten typ tak ma, to znaczy że coś jest spaprane konstrukcyjnie. W normalnych markach załatwia się to akcjami serwisowymi.

dsc

Zadomawiam się
U mnie po zmianie opon na letnie jakby się poprawiło, jest nieco ciszej i kulturalniej, ale wciąż mam stuki i zgrzyty i podwozie mi dalej potrafi "zastękać" jak zaliczy jakąś hopkę. Z pewnością same opony są cichsze, jednak sprawa jest z nimi samymi technicznie niezwiązana. Zaczekam do przeglądu 30k (brakuje mi 4k, więc tak na oko do wakacji najdalej) i powiem o tym w serwisie, ciekawe co usłyszę.

radekmas

Zadomawiam się
U mnie po zmianie opon na letnie jakby się poprawiło, jest nieco ciszej i kulturalniej, ale wciąż mam stuki i zgrzyty i podwozie mi dalej potrafi "zastękać" jak zaliczy jakąś hopkę. Z pewnością same opony są cichsze, jednak sprawa jest z nimi samymi technicznie niezwiązana. Zaczekam do przeglądu 30k (brakuje mi 4k, więc tak na oko do wakacji najdalej) i powiem o tym w serwisie, ciekawe co usłyszę.
Koniecznie daj znać! Ja ostatnio na serwisie 30k zgłaszałem I usłyszałem, że nic się z tym nie da robić.

dsc

Zadomawiam się
Czyli oni nie zaprzeczają, że problem istnieje. Tyko twierdzą, że nie wiedzą jak go rozwiązać. To samo już dużo mówi :)

A może by to ugryźć od strony gwarancji. Zadać pytanie: czy ten zespół elementów według danych projektowych i katalogowych ma tak pracować?