Grudniowa dostawa podąża ze wschodu.

Sfotek

Posiadacz elektryka
A to spryciarze… musze pogrzebac w przepisach.
  • jeśli pojazd jest sprowadzony z innego państwa Unii Europejskiej i jest to samochód osobowy lub pojazd rodzaju „samochodowy inny” (czterokołowiec lub czterokołowiec lekki) - dokumenty dotyczące akcyzy - jeden z wymienionych poniżej:
    • dokument, który potwierdzi zapłatę akcyzy za pojazd w Polsce,
    • dokument, który potwierdzi, brak obowiązku zapłaty akcyzy na terytorium kraju, w szczególności zaświadczenie stwierdzające zwolnienie z akcyzy,
    • oświadczenie salonu sprzedaży, że salon ten posiada oryginał lub kopię dokumentu, który potwierdzi zapłatę akcyzy w Polsce,
Tesla nie wystawia takiego zaświadczenie?

Quba88

Posiadacz elektryka
  • jeśli pojazd jest sprowadzony z innego państwa Unii Europejskiej i jest to samochód osobowy lub pojazd rodzaju „samochodowy inny” (czterokołowiec lub czterokołowiec lekki) - dokumenty dotyczące akcyzy - jeden z wymienionych poniżej:
    • dokument, który potwierdzi zapłatę akcyzy za pojazd w Polsce,
    • dokument, który potwierdzi, brak obowiązku zapłaty akcyzy na terytorium kraju, w szczególności zaświadczenie stwierdzające zwolnienie z akcyzy,
    • oświadczenie salonu sprzedaży, że salon ten posiada oryginał lub kopię dokumentu, który potwierdzi zapłatę akcyzy w Polsce,
Tesla nie wystawia takiego zaświadczenie?

Ale na tesle nie ma akcyzy dlatego druga kropka jest wiążąca.

pigs

Zadomawiam się
Tesla daje dokument , że samochód jest zwolniony z akcyzy bo jest elektryczny ale wciąż czekają na oficjalne zwolnienie z akcyzy. Urząd upiera się , że potrzebuje ten papier o zwolnieniu albo deklaracje Tesli , że taki dokument mają.

Last edited:

nyknow

Fachowiec
Tesla daje dokument , że samochód jest zwolniony z akcyzy bo jest elektryczny ale wciąż czekają na oficjalne zwolnienie z akcyzy. Urząd upiera się , że potrzebuje ten papier o zwolnieniu albo deklaracje Tesli , że taki dokument mają.
czyli wiadomo po czyjej stronie jest piłeczka? bo z tego co czytam to po żadnej - urząd czeka na pismo a tesla nie zamierza pisma dawać bo przeciez wiadomo że to elektryczny samochód :)

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja nie wiem w czym tu problem, ja dostałem komplet papierów z Tesli po opłaceniu faktury i wydział komunikacji zrobił rejestracje od ręki.
To teraz jakieś inne kwity są potrzebne, czy wiosną je dawali a teraz nie chcą?