Grudniowa dostawa podąża ze wschodu.

pigs

Zadomawiam się
Moja już odebrana po tym jak dosłali zwolnienie z akcyzy wczoraj. Jeszcze trochę Tesli stoi na placu i chyba nie mają wielkiego ruchu.
Odnośnie jakości to nie miałem za dużo się do czego przyczepić - delikatnie spasowanie z tyłu głownie, może poprawią w przyszłym roku.

pigs

Zadomawiam się
  • jeśli pojazd jest sprowadzony z innego państwa Unii Europejskiej i jest to samochód osobowy lub pojazd rodzaju „samochodowy inny” (czterokołowiec lub czterokołowiec lekki) - dokumenty dotyczące akcyzy - jeden z wymienionych poniżej:
    • dokument, który potwierdzi zapłatę akcyzy za pojazd w Polsce,
    • dokument, który potwierdzi, brak obowiązku zapłaty akcyzy na terytorium kraju, w szczególności zaświadczenie stwierdzające zwolnienie z akcyzy,
    • oświadczenie salonu sprzedaży, że salon ten posiada oryginał lub kopię dokumentu, który potwierdzi zapłatę akcyzy w Polsce,
Tesla nie wystawia takiego zaświadczenie?

Tesla pisze na oświadczeniu, że samochód jest elektryczny i powinien być zwolniony z akcyzy. Nie poświadczają, że mają dokument zwolnienia (bo go nie dostali jeszcze) i w tym jest problem.

3skowy

Zadomawiam się
Czy ktoś z was sprawdzał czy tylne silniki/invertery są "980" czy "990"? Szczególnie interesuje mnie ta kwestia w nowych LRach, bo kiedy się dowiedziałem, że mogę wziąć M3P to już było +10k ;)

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności

Raczej u nas jak ludzie że wszystkim jadą do serwisu i boją się utraty gwarancji , wielu ten patent nie znajdzie amatorów. A jeśli nawet to i tak się pewnie nikt tym nie pochwali

3skowy

Zadomawiam się

Raczej u nas jak ludzie że wszystkim jadą do serwisu i boją się utraty gwarancji , wielu ten patent nie znajdzie amatorów. A jeśli nawet to i tak się pewnie nikt tym nie pochwali
Mnie uspokaja kilka rzeczy:
- Upgrade do Ghosta blokuje możliwość updateowania OTA bez potwierdzenia w aplikacji - nie można zblacklistować samochodu
- Firma regularnie testuje na nowych softach i aktualizują listę dozwolonych (jak na ten moment wszystkie)
- Po tym incydencie (jeśli tak można nazwać niewiele znaczące ostrzeżenie) dla osób które zainstalowały update przed zaktualizowaniem listy dozwolonych wersji softu przez Ingenext wydano Nice Try Patch, który usuwa ostrzeżenie. Od tamtego czasu minęło prawie półtora roku i wygląda na to, że nikt nie miał od tamtego czasu problemu, pomimo że ludzie i tak aktualizują soft zanim Ingenext wyda oświadczenie o danej wersji.

Gdyby była opcja takiego upgrade z LR do Performance w oficjalnej dystrybucji to chętnie bym kupił. Nie ma na ten moment takiej możliwości. Niektóre features nie są (chyba) wcale dostępne w Tesli - automatyczne otwieranie drzwi kierowcy, albo otwieranie frunka i trunka na zasłonięcie czujnika autopilotowego.