Grudniowa dostawa podąża ze wschodu.

Piernik

Posiadacz elektryka
No ale kto ogarnięty ja księgował? Więc kolega powyżej mądrze pisał, a bullshit to księgowanie FV wykupu
Zapewniają bo co? Jakieś konkretne info, a nie odpisywanie, że bullshit i bez konkretów.

Oddzielny watek: dzięki wielkie za dzisiejszy wkład, extra materiał dot. leasingu i dopłat 👍👍👍
Tak czy inaczej zmiana od 1 stycznia.
NŁ nowy temat, pewnie pisany trochę na kolanie i jeszcze z brakami co do przepisów wykonawczych no i pojawiają się pierwsze interpretacje.
Lepiej już teraz. Uważam że brzmią sensownie, inaczej zabili by całą branżę a to się nie opłaca ;)
Wg. mnie będzie tak, księgujesz wykup w KPiR i jest "po staremu".
O sprzedaży bez podatków zapominasz.
Chcesz sprzedać wystawiasz FV i płacisz dochodowy.
Nie przepadam za NŁ, ale to akurat jest w "miarę uczcie" rozwiązanie i zrównuje JDG ze spółkami prawa handlowego w tym zakresie.
No ale jeszcze AD musi to podpisać, ale to pewnie zrobi wieczorem;)

Iwo zrobił kawał dobrej roboty poświęcając przy tym na pewno masę czasu.

Gurumotive

Fachowiec
Zapewniają bo co? Jakieś konkretne info, a nie odpisywanie, że bullshit i bez konkretów.

Oddzielny watek: dzięki wielkie za dzisiejszy wkład, extra materiał dot. leasingu i dopłat 👍👍👍
Kliknij sobie, to link jest do RP. RP ma sztame z KIDP. A KIDP odpowiada za przyszłoroczną abolicję podatkową, w której pis utopi kasę sfraudowaną w latach 2015-2021. Umiem rozpoznać wiarygodne źródła, od bullszitu :D

Poza tym vat to podatek od wartości dodanej, nie może być wyceniany na podstawie wartości przedmiotu, musi być skorelowany do wartości transakcji.
NŁ nowy temat, pewnie pisany trochę na kolanie i jeszcze z brakami co do przepisów wykonawczych no i pojawiają się pierwsze interpretacje.
Lepiej już teraz. Uważam że brzmią sensownie, inaczej zabili by całą branżę a to się nie opłaca ;)
Nie przepadam za NŁ, ale to akurat jest w "miarę uczcie" rozwiązanie i zrównuje JDG ze spółkami prawa handlowego w tym zakresie.

Bardzo serdecznie dziękuję, za dobre słowo. Fajne to forum macie :D

Wiedziałem, że jak zamówię sobie Teslę, to poznam fajnych ludzi, od EV. Przedsiębiorców, otwartych na świat,o dużej wiedzy...

Jak BMW jeździłem, to nie spotykały mnie takie mądre rozmowy. Ciągle tylko gangsterzy, gwałty, rozboje, strzelaniny XDD

krzyss

Pionier e-mobilności

Ale o czym ty piszesz ???
Odliczyles 50% vat a oddac trzeba 100% to jest uczciwe ???

Piernik

Posiadacz elektryka
Ale o czym ty piszesz ???
Odliczyles 50% vat a oddac trzeba 100% to jest uczciwe ???
W którym momencie ?
Spółki prawa handlowego mają tak od zawsze. Wykup muszą księgować w środki trwałe.
Teraz to się zrównało z JDG.
To w przypadku JDG był pewna furtka która została zamknięta.
A ten VAT o którym mówisz to "dostajesz" od podmiotu na którego wystawiasz FV. On ci płaci ty go odprowadzasz dalej. Nic Ci nie ubywa.
No tylko żeby na koniec nie było że mi po drodze z NŁ.
Bo generalnie to ***** *** ;)

Doktor

Posiadacz elektryka
W którym momencie ?
Spółki prawa handlowego mają tak od zawsze. Wykup muszą księgować w środki trwałe.
A ten VAT o którym mówisz to "dostajesz" od podmiotu na którego wystawiasz FV. On ci płaci ty go odprowadzasz dalej. Nic Ci nie ubywa.
Odprowadzasz 100% VAT od sprzedaży, ale na początku zwracają Ci 50% VAT od zakupu. To gdzie ta sprawiedliwość?

krzyss

Pionier e-mobilności
W którym momencie ?
No chyba sie nie rozumiemy, to ze Panstwo dymalo spolki prawa handlowego a teraz dyma wszystkie dzialalnosci gospodarcze to jest ok ?
Ja rozumiem ze wczesniej to nie bylo sprawiedliwe ze ludzie obchodzili podatki.
I godze sie z tym zeby oddawac tyle tego podatku co moglem odliczyc.
Wiec skoro odliczylem 50% vat to przy sprzedazy tyle tez powinienem oddac.
Ale prosty przyklad. Tesla za 245 odliczam 22,5kzl vat po 5 latach tesla warta 125kzl i mam oddac 25kzl podatku vat ??? Nawet tyle se nie odliczylem przy zakupie…
Kwoty sa zaokraglone… a ze o dochodowym to wogole nie wspomne… ogolnie przestalo sie oplacac kupowac do dzialalnosci nowe… lepiej se sprowadzic z niemiec tam nizszy vat i prywatnie se ogarnac jakies wypozyczenia itp…

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Problem polega na tym, że jak sprzedajesz auto warte 123K jako osoba fizyczna to dostajesz te 123K na rękę.
Jak sprzedajesz jako firma to defacto dostajesz 100K - 23K i tak musisz zaraz oddać. Zwykle firmy działają na kwotach netto i VAT dla nich jest przeźroczysty, płaci go końcowy odbiorca defacto, jednak tutaj nie możesz odliczyć 50% VAT więc tak naprawdę to masz 123K - 23K - 11.5K (nieodliczonego VATU) czyli jesteś te 11.5K w plecy.
O ile zaplate podatku dochodowego uważam za uczciwe, to dymanie na VAT już nie. I niech się nie dziwią że wszyscy szukają optymalizacji.
Ciekawe czy fakturę wykupów będzie trzeba wrzucić w KPiR albo czy będzie można wycofać takie auto z działalności. Wtedy wystarczy ze zaksięgujesz przychód ze sprzedaży auta (na potrzeby PIT) ale nie ma już tematu VATu.

robert.g

Nowy na Forum
Cześć Wszystkim,
Mam pytanie o najświeższe dostawy TM3. Chodzi mi o dostawę, która pojawiła się w Warszawie około tydzień temu.
Co prawda nie chodzi o dostawę grudniową, ale nie chciałem zakładać nowego tematu.
Zamawiałem auto 13.09 i już 05.11 dowiedziałem się że auto stoi na placu w Warszawie (niestety wcześniej żadnej informacji ze strony TESLI nie było).
Leasing już ogarnięty i pewnie w przyszłym tygodniu będę jechał po odbiór samochodu.
Zastanawiam mnie jednak jedna rzecz. widziałem na forum że kilku z was zamawiało auta w podobnym czasie i nadal na nie czekacie na dostawę grudniową (taką też miałem informację jak zamawiałem auto we wrześniu). Czy to może oznaczać, że moje auto jest z jakiejś wcześniejszej produkcji, lub np skockowe przyciągnięte z innego kraju EU gdzie się nie sprzedało?

krzyss

Pionier e-mobilności
Cześć Wszystkim,
Mam pytanie o najświeższe dostawy TM3. Chodzi mi o dostawę, która pojawiła się w Warszawie około tydzień temu.
Co prawda nie chodzi o dostawę grudniową, ale nie chciałem zakładać nowego tematu.
Zamawiałem auto 13.09 i już 05.11 dowiedziałem się że auto stoi na placu w Warszawie (niestety wcześniej żadnej informacji ze strony TESLI nie było).
Leasing już ogarnięty i pewnie w przyszłym tygodniu będę jechał po odbiór samochodu.
Zastanawiam mnie jednak jedna rzecz. widziałem na forum że kilku z was zamawiało auta w podobnym czasie i nadal na nie czekacie na dostawę grudniową (taką też miałem informację jak zamawiałem auto we wrześniu). Czy to może oznaczać, że moje auto jest z jakiejś wcześniejszej produkcji, lub np skockowe przyciągnięte z innego kraju EU gdzie się nie sprzedało?
Nie, zwyczajnie plynie kilka statkow i twoje juz dojechalo. Stoi na placu juz z 60aut.

Piernik

Posiadacz elektryka
Odprowadzasz 100% VAT od sprzedaży, ale na początku zwracają Ci 50% VAT od zakupu. To gdzie ta sprawiedliwość?
Ta "sprawiedlowość" polega w tym przypadku na zrównaniu JDG z pozostałymi podmiotami gospodarczymi.
Ja się z niej nie cieszę, sam jestem JDG.