Hak do TMY

ZYSKA

Nowy na Forum
Tak. Cena jest zawsze z montażem. Zasada jest taka, że zamawiasz na stronie i wybierasz sobie z listy SC gdzie hak ma być wysłany. Potem w aplikacji umawiasz się na termin w SC, jedziesz i masz.

A hak dokładnie taki jak na zdjęciu wyżej.

W 🇵🇱 jak zawsze drożej, bo kosztuje brutto 6500 PLN. 🤬

PS
Sprawdź co jest w zestawie:
- hak
- "kapturek" na hak
- 2x kluczyk
- zaślepka do gniazda (po wyjęciu haka)
- torba na hak

- coś jeszcze? jakieś instrukcje itp. ....

poochaty

Posiadacz elektryka

PS
- hak
- "kapturek" na hak
- 2x kluczyk
- torba na hak

Bardzo drogo!
Nawet w Szwecji kosztuje ~6300 PLN.
Myślę, że +- 5% cena w Europie (poza Norwegią) jest stała.
Zawartość zestawu opiszę pod wieczór (nie mam teraz dostępu).

poochaty

Posiadacz elektryka

PS
- hak
- "kapturek" na hak
- 2x kluczyk
- torba na hak

W końcu odpowiem.
Zestaw zawiera dokładnie to co napisałeś. Nic mniej i nic więcej.

JareG

Pionier e-mobilności
A mnie zastanawia jedno: czy kupując hak (z montażem) kupuje się także to, czego nie widać na zewnątrz - czyli belkę, wzmocnienia, moduł etc. ? I to właśnie jest montowane..? Bo to, co widać na fotce to się tylko wpina w zamontowany wcześniej 'system'.. I jak to się ma do twierdzenia, że jeśli nie zamówisz TM3 z hakiem, to potem już go się nie da zamontować. Bo Tesla chyba nie ma dwóch rodzajów nadwozia: dla haka, i bez..?

Pozdrawiam

ciastek

Pionier e-mobilności
@JareG Tak.
Screenshot 2022-04-12 at 19.51.56.png
Ciekawsze jest pytanie dlaczego w TMY całość montuje się po odbiorze, a w TM3 "trailer hitch assembly" musi wyjść z fabryki. Zgaduję, że nie ma technicznych przeciwskazań, by hak w TM3 zamontować po dostawie, lecz Tesla po prostu tego nie oferuje. Podobno w tym roku (2022) ma się to zmienić.

Frunek

Fachowiec
Teraz chyba jest lepiej z dostępnością haków, na stronie przy zamówieniu TMY można wybrać. Mnie hak interesuje tylko ze względu na możliwość doczepienia bagażnika rowerowego. Szukałem na YT jak to wygląda i znalazłem np. taki film:

Czy to jest jakiś amerykański system? Z tego co słyszałem (nigdy nie miałem), w PL bagażnik rowerowy zawsze się montuje na hak, a nie wkłada zamiast haka. W europejskich TMY też to tak wygląda?

1674467217705.png

1674467241096.png

Edycja: Znalazłem sekcję w instrukcji: https://www.tesla.com/ownersmanual/modely/pl_pl/GUID-A6D6CF75-C9CA-4140-97FA-341E27E3B4D8.html

Napisane dość jasno:
Pakiet ten obejmuje przenoszący obciążenie zaczep z kulą zaczepową 50 mm, która może podtrzymywać bagażnik dodatkowy. Kula zaczepowa jest przeznaczona do przenoszenia akcesoriów o obciążeniu pionowym do 72 kg.

Last edited:

Mateusz

Zadomawiam się
Ja również dokupiłem hak do TMY z myślą o przewożeniu rowerów i teraz pytanie - jaki bagażnik polecacie do przewożenia rowerów? Iść raczej w klasyczne THULE\platforme czy może raczej jakieś fikuśne wynalazki jak np ten od tesli?

Zastanawiam się na ile uniwersalny jest ten od tesli. Jak zakładać na niego rowery z niestandardową ramą jak np damki. Czy to jest stabilne rozwiązanie czy lepiej nie kombinować i iść w sprawdzoną klasykę?