Hamulec automatyczny niedostępny

daniel

Señor Meme Officer
To chdzi chyba o hamulec postojowy a nie o samo hamowanie .
Tak, to autohold, ale świeci się więcej kontrolek. Zawsze pierwszy jest airbag. Potem pojawia się reszta.
No ewidentnie jest bug, obyś nie trafił jak @cooler, bo zryte egzemplarze się w tej firmie trafiają niestety.
Zastanawiam się czy się nie przyczyniłem do czegoś jak rozbierałem schowek, żeby dojść do filtra powietrza, ale tam był w sumie tylko kabelek od lampki i głośnika. No i to było na początku grudnia, czyli prawie 4 miesiące temu. Jeśli to byłby powód to raczej już wtedy powinien się ujawnić. To była jedyna rzecz jaką robiłem przy samochodzie. Reszta jest fabryczna.

Kiedyś miałem podobną historię jak ASO Toyoty naprawiało mi wgniecione drzwi. Ktoś niepoprawnie wpiął kostkę i po miesiącu się poluzowała czy nawet wyłamały się kable. Przypadkowo odkryłem, że tylne prawe drzwi się nie zamykają kiedy pyknie się centralnym zamkiem. Auto nie zgłaszało żadnego błędu. Pozostałe drzwi się zamykały. Pojechałem do przypadkowego warsztatu, zdjęli boczek, odkryli tę luźną kostkę i polutowali kabelki.

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie co jakiś czas w Tm3 ,pojawial sie komunikatb " awaria przedniego lewego pasa.c
Diagnoza wymina wiązki . Co oznacza że gdzies jakiś pin czy kabel się przestal kontaktować z resztą .
To zdiagnozowali zdalnie i sie potwierdziło . Trzeba zgłosić w apce ale kiedyś to, szybciej szło
Grzebanie w raz powstałym zgłoszeniu tylko opóźnia reakcję

daniel

Señor Meme Officer
Właśnie zostałem odrzucony z Berlina, bo nie mają mocy przerobowych. Wolny termin jest, ale mnie niestety nie przyjmą i przerzucili mnie gdzieś na środę. Ząbki najbliższy termin 21 kwietnia.

Wszedłem sobie w tryb serwisowy i migały mi jakieś wiadomości o zaginionych w akcji kontrolerach CAN. Zwłaszcza jeden się rzuca w oczy.
1679576978916.png

daniel

Señor Meme Officer
Ale siara dzisiaj. :oops: Lekko padał deszcz, więc światła były włączone.
Widziałem jak skaczą góra-dół, bo odbijały się w znakach drogowych. Wyłączyłem automatyczne drogowe, włączyłem na stałe mijania, więc to na 100% nie to, że próbuje włączyć długie. Poziomowanie świruje. Ludzie pewnie myśleli, że policja stoi.
Mam wrażenie, że wycieraczki też podrygiwały czasem ze swojego położenia parkingowego.

EDIT:
W drodze powrotnej próbowałem ustawić tylko światła postojowe, żeby nie błyskać, ale -ciekawostka- Tesla i tak włączy krótkie światła.
Robiłem więc mobilny light show całą drogę. :censored: (No przez pół, bo początek był bez błędu.)
1679657952065.png

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
Wpis do dziennika pokładowego.
Moja Tesla to "gift that keeps on giving".
Wsiedliśmy sobie całą rodziną do auta, a tu czarny ekran. Moja żona myśli chyba, że samochód ma wbudowany system autodestrukcji jak rakieta która zejdzie z kursu, bo za każdym razem jak stanie się coś nietypowego serio pyta "ale nie wybuchnie?"
Mam PIN to drive, więc pewnie przez to nie dało się wrzucić biegu. I tak bym czuł się niekomfortowo jadąc bez ekranu. Zrobiłem więc restart (pierwszy w karierze) za pomocą rolek i po nim obraz się pojawił.
Potem jeszcze tylko dreszczyk emocji, bo był korek na wyjeździe z galerii i trzymałem kciuki, żeby nic się nie odwaliło na jedynej rampie wyjazdowej z trzech poziomów parkingu, ale wyjechaliśmy bez przeszkód.

Bronek

Pionier e-mobilności
Dostanie pewnie albo dostałeś aktualizacje jej kawalek po lte. Ta ostatnia tak czasem robi. Mialem ale na mnid nie robi już to wrażenia
Robie jak nie zapomnę restarty po każdej aktualizacji jak to w kompie .Telefon mi się codziennie z automatu też w nocy restartuje , takie czasy

daniel

Señor Meme Officer
Myślisz, że to aktualizacja? Numer wersji mi się nie zmienił. Nadal mam 2023.2.12 i jestem ustawiony na standard, a nie najnowsze. Nie miałem też dawno hot spota włączonego w samochodzie. Tesla musiałaby to ściągnąć przez swoją kartę.