Bronek, to jest dobre rozwiązanie i nie trzeba przepłacać za Wallbox w którym siedzi Rasberri Pi czy podobny mały komputer. Rozumiem że trzeba kolejnej apce dać dostęp do konta Tesli, na razie zaufałem tylko ABRP.Mozna wykorzystać program do tworzenia tzw makr. np macroid i Tasker Tesla
jest tego do automatyzacji, ale... wystarczy wpisac w YT szukaj " macroid tasker tesla power charge" i wyswietli się duzo filmików.
Sam korzystam z kilku opcji jak np otwieranie portu i ładowanie w odpopwiednich godzinach dziennych
Oto jeden z przykładów
Michał, otóż dopowiadam.Jak?
Myślałem, że można tylko jeden start ładowania na dobę ustawić
Bardzo dziwacko to ustawione na kształt braku dźwigni do wyboru biegów w nowych S oraz X. Czyli nie da się ustalić jednocześnie i rozkład tanich godzin w tygodniu (start i koniec taniej taryfy) i preferowaną godzinę wyjazdu (w KIE eNiro to chyba jest, w Leaf chyba też).
Można sztywnie ustalić start ładowania o 22:00 kiedy zaczyna się tania taryfa (np. G12w, Energa bierze za 1 kWh 38,97 groszy), ale wtedy Tesla nie przestanie ładować po 6:00 rano (moc podstawowego EVSE nie pozwala naładować więcej niż 24 kWh (~35% w LR'21) za 8 godzin, wtedy po 6:00 1 kWh to już 80,59 groszy.
Inna opcja - ustalenie harmonogramu wyjazdu, gdzie oprócz godziny wyjazdu możemy też ustalić godzinę kresu taryfy nocnej (6:00). Tesla sprawdzi moc ładowania ładując parę minut i wznowi ładowanie żeby skończyć go akurat o 6:00.
I tu wszystko zależy od poziomu naładowania baterii oraz ustawionego limitu codziennego ładowania. W razie kiedy trzeba podładować więcej niż 24 kWh to sesja rozpocznie się w drogich godzinach (przed 22:00). Generalnie nie jeżdżę dużo, więc dałem sobie na próbę tą opcję.
A żeby skorzystać z tanich godzin dziennych, ustaliłem godzinę wyjazdu na 15:00 równocześnie wyłączyłem pre-conditioning.
Będę teraz obserwować logi ładowania z ABRP.
Last edited: