Honda E-NP1

Tomas

Nowy na Forum
Jestem w trakcie dopinania importu na użytek własny Hondy e-NP1.
Co sądzicie o tym modelu ?
Jest to moj pierwszy elektryk ,nie bardzo się znam na przyłączach ładowarki itd .Czy to ze zdjęcia jest jest dostosowane do naszych standardów? Uprzedzam odpowiedzi ,brak gwarancji mnie nie odstrasza :)
Mam na celowniku jeszcze MG Mulan ale to na koniec roku .
Pozdrawiam wszystkich .

Attachments

• IMG_2796.jpeg
    IMG_2796.jpeg
    249,3 KB · Liczba wyświetleń: 113

Tomas

Nowy na Forum
Co powiecie na cenę 160 tyś.
Czy według was szanowne grono tego forum jest akceptowalna ?
Jeśli macie jakieś inne propozycje ze te pieniądze to proszę o wskazówkę .
Pozdrawiam wszyskich .

vwir

Pionier e-mobilności
Za okolice 180-190tys są do wyrwania Niro stojące już u dealerów (wiem, bo mój znajomy dostał taką propozycję od dealera). Jeśli skorzystasz z dopłat to od tego -18tys albo -27tys (w zależności od Twojej sytuacji). A wtedy zjeżdżasz z ceną na poziom tej Hondy. No ja bym wolał Niro.

Tomas

Nowy na Forum
Za okolice 180-190tys są do wyrwania Niro stojące już u dealerów (wiem, bo mój znajomy dostał taką propozycję od dealera). Jeśli skorzystasz z dopłat to od tego -18tys albo -27tys (w zależności od Twojej sytuacji). A wtedy zjeżdżasz z ceną na poziom tej Hondy. No ja bym wolał Niro.
Hondę mogę mieć w ciągu 3-5 dni ,wiec całkiem szybko oczywiście niro serwis ma swoje zalety nie zaprzeczam ,ale Niro :) ? Jako bryła zupełnie do mnie nie przemawia .

vwir

Pionier e-mobilności
Niro też jest od ręki. Serwis to jedno, utrata wartości to drugie, trzecie to możliwość ładowania w trasie (bez żadnych przejściówek ani kombinacji), czwarte to trójfazowa ładowarka domowa o mocy 11kW, piąte to uznany producent, który już miał elektryki w swojej ofercie, szóste to gwarancja, siódme to inne normy bezpieczeństwa w samochodach z chin, etc. Ogólnie to ciężko mi znaleźć jakikolwiek argument przemawiający za hondą. Która tak naprawdę nie jest hondą, tylko chińskim GAC z przyklejonym znaczkiem hondy.
Niro istotnie kanonem piękna nie jest, ale w porównaniu ze starym Niro to i tak jest duuużo lepiej.
A jeśli nie potrzebujesz dużej baterii to nawet taniej coś znajdziesz (też od ręki): https://forum.elektrowoz.pl/threads/sprzedam-renault-megane-e-tech-nowy-2023.3489/
Minus dopłaty i zjeżdżasz w okolice 150tys. Ale zasięg mniejszy niż Niro i Honda.

Ogólnie ta honda (czy tam GAC) ma sens za cenę rzędu 120tys. To by pewnie niwelowało wysoką utratę wartości, brak dopłat i ryzyko zakupu. Za 160tys nie widzę kompletnie sensu. Ale to tylko moje zdanie.

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Co powiecie na cenę 160 tyś.
Czy według was szanowne grono tego forum jest akceptowalna ?
Jeśli macie jakieś inne propozycje ze te pieniądze to proszę o wskazówkę .
Pozdrawiam wszyskich .
Za dużo, wolałbym coś co kosztuje koło 200 tys, zgarnałbym dotację i cena byłaby od 173 do 183, czyli nie biorąc tej hondy straciłbym od 15 do 25 tys PLN, biorąc honde bym oszczędził ale ryzokowałbym 160 tys w postaci nieznanego, trudnosprzedawalnego auta, co z naprawami? A co z ubezpieczeniem? Ubezpieczy go ktoś na pełną stawkę?
Brałbym za 100 tys, tak aby w cenie normalnego auta mieć dwa takie wynalazki, co innego jest kupić chińską wiertarke za 200zł a co innego auto za kilkadziesiąt średnich wypłat krajowych...

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Hondę mogę mieć w ciągu 3-5 dni ,wiec całkiem szybko oczywiście niro serwis ma swoje zalety nie zaprzeczam ,ale Niro :) ? Jako bryła zupełnie do mnie nie przemawia .
Jeżeli ludzie na tym forum czyli osoby przekonane do EV kręcą nosem na taki wynalazek to jestem ciekaw jak przekonasz w przyszłości na to auto osobe która nie jest takim fanem EV i nie rozumie tego...

vwir

Pionier e-mobilności
nie biorąc tej hondy straciłbym od 15 do 25 tys PLN
Nawet nie tyle. Tak jak pisałem - Niro kupisz za podobną ceną co ta honda. Auta z mniejszą baterią nawet taniej. Pierwsze lepsze ogłoszenie (nie szukałem, więc zapewne da się znaleźć taniej): https://www.otomoto.pl/oferta/kia-niro-e-niro-204km-64-8-kwh-ID6EB5OR.html
Po dopłatach od 163 do 172tys.
Już bym wolał używkę poszukać. Niemcy często sprzedają elektryki kilka (kilkanaście) miesięcy po wzięciu dotacji i biorą kolejną dotację.

Tomas

Nowy na Forum
Jeżeli ludzie na tym forum czyli osoby przekonane do EV kręcą nosem na taki wynalazek to jestem ciekaw jak przekonasz w przyszłości na to auto osobe która nie jest takim fanem EV i nie rozumie tego...
Szanuje opinie tutaj przedstawione , może i jest wynalazek pełna zgoda wyprodukowany w Chinach .Wbijając w szczegóły to jest tam zakaz importu aut ,jeśli ktoś chce sprzedawać na ich rynku jest zmuszony produkować na miejscu w kooperacji z Chińczykami . Co do auta utrata wartości Ok pewnie będzie ,każda marka traci taki rynek ,natomiast jakość wykonania to mnie absolutnie nie martwi ,że produkuje jakaś Chińska .Dlaczego tych modeli nie ma w Europie ,nie chodzi mi tylko o tą Hondę ,bo my nie jesteśmy jak narazie dla nich atrakcyjnym rynkiem .Posiadają swój wewnętrzny do tego cała Azja ,Brazylia ,Australia ,zgarnęli Kacapów :) więc mają co robić .A teraz z własnego doświadczenia i nie na temat ,pracowałem dla dużej Polskiej firmy AGD lata temu proszę sobie wyobrazić że tacy potentaci jak Electrolux , Whirlpool, Samsung ,Bosch&Simens produkują wszystko w Europie? Nie produkują nikomu nie opłaca się produkować tzw.najtańszego okapu w ofercie wszyscy jak jeden kupują w Chinach nikt w Europie nie był wstanie konkurować cena .Tak jest z pralkami ,czy Amica je produkuje nie bo sprzedała swoje zakłady ,pralek i lodówek Samsungowi .Czy pozostali wszytko produkują oczywiście nie, są firmy które robią to w takich ilościach i cenach ,do których w Europie nie możemy się zbliżyć .Wszyscy ale to wszyscy najwięksi kupują w Chinach i sprzedają pod swoją marka .Pracowałem też wiele lat dla największej firmy AGD z Korei nie uważam ich za tytanów jakości ,w sumie będąc bezpośrednio przy produkcji nie jest to nie wiadomo co .Przepraszam za długość ale do Kia i Hyundai mnie nikt nie przekona ,szanuje natomiast prawo wyboru i gustu .
Przepraszam za długość

vwir

Pionier e-mobilności
Ależ wszyscy to raczej doskonale wiemy. Ale co to zmienia w tym co napisaliśmy? Pytałeś o opinię odnośnie ceny 160tys to ją dostałeś. Pytałeś o inne propozycje w okolicach tej samej ceny i też je dostałeś. A co teraz zrobisz z tą wiedzą to już Twoja sprawa. Skoro się napaliłeś to nie pytaj o opinię tylko kupuj i tyle. Może będziesz zadowolony. Warto tylko żebyś zdawał sobie z ograniczeń tego samochodu i alternatyw w tej samej cenie.

Tak zupełnie na marginesie - zrobiłeś wywód składający się w 90% z uwag na temat jakości wykonania, a nikt nigdzie nie kwestionował jakości tego samochodu.

Last edited: