I znowu winny elektryk.

nabrU

Moderator
Coś spore opóźnienie macie z tą wiadomością. Ale sie nie dziwię, bo po ok. 12h od wybuchu pożaru było już wiadomo, że to dieselek (spore prawdopodobieństwo, że Range Rover)

The fire service can confirm the initial vehicle involved in the fire was a diesel car.

nabrU

Moderator

Jeśli więc to video jest prawdziwe to sprawdzając rejestrację w bazie danych DVLA jest to 2014 Range Rover Sport 3.0L Diesel.

Problemem parkingu w Luton jest też fakt ciasnego parkowania i braku zraszaczy...

Ev3

Pionier e-mobilności
Wczoraj widziałem w Poznaniu skutki podobnego pożaru - spalił się elektryk (Corsa).
Tyle że zajął się od płonącego ice stojącego obok (jakiś Formentor).

Bateria w Oplu się nie zapaliła, spaliła się tylko część komory silnikowej (ta od strony Cupry - musiało z niej ostro buchać ogniem) i nadpaliło się trochę wnętrze od przodu.

Ucierpiał też samochód z drugiej strony tej Cupry, ale tylko zewnętrznie lakier oberwał.

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Wczoraj widziałem w Poznaniu skutki podobnego pożaru - spalił się elektryk (Corsa).
Tyle że zajął się od płonącego ice stojącego obok (jakiś Formentor).

Bateria w Oplu się nie zapaliła, spaliła się tylko część komory silnikowej (ta od strony Cupry - musiało z niej ostro buchać ogniem) i nadpaliło się trochę wnętrze od przodu.

Ucierpiał też samochód z drugiej strony tej Cupry, ale tylko zewnętrznie lakier oberwał.

A ma Pan może zdjęcia?

Ev3

Pionier e-mobilności
formentor2.jpg
formentor.jpg

daniel

Señor Meme Officer

Ev3

Pionier e-mobilności
Ciężko powiedzieć, może straż podczas gaszenia je nieco poprzesuwała?
Ale generalnie to jest parking w okolicy Term (jedyny za free), więc tam się na zapałkę często parkuje.

Gadałem z właścicielem Corsy, który ją właśnie zabierał na lawetę.
Policja przez 2 dni nie pozwoliła mu ruszyć auta, w oczekiwaniu na oględziny specjalisty.
A w międzyczasie ukradziono z niego wszystko co było ruchome.
Z zagłówkami, podłokietnikiem, hakiem itd włącznie.

daniel

Señor Meme Officer
Widziałem liczbę 25, ale też mi to coś przypomina. Wygląda jak powtórka z zeszłego roku. Stawiam pieniądze, że było zwarcie na 12V przez słoną wodę albo coś podobnego.
Operator statku Felicity Ace i ubezpieczyciel pozywają VW w sprawie wywołania pożaru na statku.
Ich zdaniem pożar zaczął się od Porsche, a VW nie poinformował operatora wystarczająco o niebezpieczeństwach przewożenia samochodów elektrycznych.

nabrU

Moderator
No i zakończono śledztwo w sprawie pożaru na parkingu lotniska w Luton:

As a result of the investigation, all evidence points to the most probable cause being an electrical fault or component failure, which started in the engine bay of the vehicle whilst it was in motion.

The developing fire spread to other components, and whilst the owner of the vehicle attempted to fight the fire, the vehicle became overrun with flames and spread to other parked vehicles.

The vehicle involved was diesel-powered – it was not a mild hybrid, plug-in hybrid or electric vehicle.