Długi weekend z Warszawy nad Morze. S7 czy A1?

wxwx78

Fachowiec
@sh95 - wielkie kudos za Twoją stronę https://pomidor.io/ z tą opcją Ulubionych. Bardzo mi pomogła w podróży ; miałem ją otwartą na telefonie i zerkałem co jakiś czas (Teslowa przeglądarka zamienia mi otwartą stronę w logo Tesli w parę minut po ruszeniu) . SUPER ROBOTA!!

Sam wracam w poniedziałek (S7 , najpierw GW Nova Wieś, potem Ionity Nidzica) więc nie obawiam się o korki i zajętość ładowarek, ale ,wczoraj, mi to zrobiło robotę.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Komunikacja po Trójmieście jechałbym jeszcze więcej czasu. To są 3 miasta średnio ze sobą skomunikowane rozwleczone na duże odległości. To nie Warszawa ;)
Powiem więcej jestem zasłużonym honorowym dawcą krwi komunikację miejską mam za darmo ale i tak czasowo nie opłaca mi się z niej korzystać. Droga komunikacją miejską do moich rodziców wszystko w obrębie jednego miasta Gdańsk to podróż w jedną stronę co najmniej 1h15m a w dwie to prawie 3. Autem normalnie bez korków jakieś 20 minut. Do Gdyni już mam lepszy dojazd Trójmiejska pkmka ale częstotliwość tych pociągów to nie metro raz na godzinę w porywach 2-3 na godzinę. A szkoda strzepic ryja. Praca zdalna i elektryk to dla mnie zbawienie tutaj żyjąc.
Przecież to są małe miasta, ja u Was używam nóg i skm, a gdym u Was mieszkał, to jak po Warszawie, roweru.

jarqu

Posiadacz elektryka
Jak robię trasę żeby podrzuć dziecko do opieki dziadkom i jade do pracy czyli robię trasę dom rodzice praca rodzice dom to wychodzi ponad 80 km wszystko w obrębie trójmiasta a jak pojadę obwodnicą to prawie 100 także na nogach byłoby ciężko a skm to rodziców nie dojeżdża ;)

sh95

Posiadacz elektryka
Po kliknięciu w znacznik lokalizacji centruje i znajduje pozycję (jest zgoda przeglądarki) ale jej już nie aktualizuje. I nie da się mapy ustawić tak żebym ciągle jechał na północ. Te dwie funkcjonalności byłyby super.
Dodałem w prymitywny sposób automatyczną aktualizację pozycji co 5 sekund, powinno działać. Może wystąpić mniejsze lub większe mruganie, na to jakiś pomysł mam, ale spróbuję dopiero w przyszłym tygodniu. Mapa się centruje, zoom powinien być zachowany zawsze taki jaki był.
Obracanie mapy ogólnie nie jest obecnie dostępne - w zastosowanych przeze mnie skryptach do map, więc niestety nie będę się tym na razie zajmował.

SuC postaram się więc dodać na dniach.

Dzięki za wszystkie sugestie!

piotrpo

Pionier e-mobilności
Przecież to są małe miasta, ja u Was używam nóg i skm, a gdym u Was mieszkał, to jak po Warszawie, roweru.
Chciałbym, żebyś miał rację. Dla mnie komunikacja + nogi to +2 godziny do czasu na komunikację dom-praca-dom. Nie stać mnie na to. Jako turysta, pewnie bym, korzystał z komunikacji, bo pchanie się w miejsca, w które pchają się wszyscy jest sposobem na poświęcenie weekendu na stanie w korkach i szukanie miejsca do zaparkowania.

kubatar

Pionier e-mobilności
A jest szansa na skrócenie okresów niedostępności? Przedziały 3 godzinowe są spore i trudno wyłapać rzeczywistą niedostępność w danej chwili (w odniesieniu do poprzedniej doby oczywiście) Screenshot_20250620_125432_Chrome.jpg

Krk

Posiadacz elektryka
Hej,
ja co prawda mieszkam nad morzem, odradzam przyjazdu z racji zapowiadanej beznadziejnej pogody, ale jak już jedziecie i potrzeba na bieżąco sprawdzać dostępność ładowarek, to może pomogę.

Na mojej prototypowej stronce z ładowarkami pomidor.io jakiś czas temu dodałem możliwość ustawienia sobie "obserwowanych ładowarek". Można użyć np tak:
1. Na mapie filtrujemy ładowarki po mocy np >=100kW, link bezpośredni: https://pomidor.io/mapa.php?minPower=100 Zoomując na rejon Mława-Nidzica, pojawią się cztery miejscówki. Klikając na pierwszą z góry, mamy Ionity Nidzica z danymi o dostępności i różnymi statystykami:

View attachment 29126

Przy nazwie jest żółta gwiazdeczka - u Was będzie szara. Po jej kliknięciu, doda się ta stacja do obserwowanych. Analogicznie można zrobić dla następnych stacji, Orlen Pawliki, Shell Kuklin, GW Mława.

Następnie, na mapie w lewym dolnym roku są skróty - ikonki, w tym ta żółta gwiazdka. Po kliknięciu pojawi się z prawej panel z wybranymi ładowarkami:

View attachment 29129

Można taki sobie widok otworzyć na tablecie w Tesli, czy czym jedziecie, w telefonie również - będzie wtedy bez mapy. Dostępność ta jest aktualizowana na żywo, co max 2 minuty (Ionity co 5min). Nie jest wymagane odświeżanie strony - działa to w tle.
Wtyczki które nas nie interesują, np 22kW na GW w Mławie można kliknąć i przymknąć, nie będzie odrywać uwagi.

Obecnie z racji braku optymalizacji całości ustawiłem limit na maksymalnie 4 obserwowane stacje. Usunąć je można bezpośrednio na tym widoku klikając ponownie żółtą gwiazdkę.
Dajcie znać, czy takie coś się komuś przyda. Czy to nie potrzebna bzdura, czy może coś tu zmienić/dodać/poprawić. Nie wszyscy operatorzy raportują zajętość (np PowerDot tego nie robi).

Docelowo planuję zrobić grupy obserwowanych stacji, będzie można osobno je dodawać i zmieniać np w czasie jazdy po Polsce. Pytanie czy to komuś potrzebne? Czy to coś lepszego, niż oferuje software w elektrykach + apki w telefonie?

Pomidor.io nadal jest prototypem, badam różne rozwiązania, patrzę co się da zrobić z dostępnych danych. Wiele rzeczy tu może jeszcze źle działać.
super strona, mi się podoba i będzie pomocna

mam pytanie, dlaczego MOP Promna-Kolonia jest w nawiasie nieczynna? widzę, że się tam ładują...
tak samo Nowa Wieś jest (przed uruchomieniem) a też się ładują

wxwx78

Fachowiec

mam pytanie, dlaczego MOP Promna-Kolonia jest w nawiasie nieczynna? widzę, że się tam ładują...
stawiam że na Nowej Wsi chodzi o nowe stanowiska, które czekają na otwarcie. W poniedziałek tam się będę ładował , to zobaczę jak moja teoria ma się do praktyki

sh95

Posiadacz elektryka
A jest szansa na skrócenie okresów niedostępności? Przedziały 3 godzinowe są spore i trudno wyłapać rzeczywistą niedostępność w danej chwili (w odniesieniu do poprzedniej doby oczywiście)View attachment 29255
Założyłem pierwotnie przedziały 3h dla ograniczenia ilości przeliczanych danych, jest i tak tego sporo. Na ten moment zmieniać tego nie będę, ale nie wykluczam, że w przyszłości zrobię dokładniejszy podział. Będzie także można wybrać średnią tygodniową, lub sprawdzić poprzednie dni. Np jaka jest niedostępność w piątki, weekendy, lub pozostałe dni robocze.

Nie zauważyłem w tej zajętości innej reguły niż niska cena (lub jakaś awaria). To co widać to godziny, gdzie kilowatogodziny dawali po złotówkę. Pytałem Ekoen o udostępnienie API z cenami, ale obecnie "nie mają takiej możliwości".

Ale rozumiem potrzebę, będę miał to na uwadze.

sh95

Posiadacz elektryka

Nie mam najlepszego sposoby na aktualizowanie tych stacji. Nie chcę robić tego z automatu, bo akurat głównie to GW często wywala stacje i dodaje je ponownie, tego chce uniknąć, bo stracę ciągłość danych. Przez to czasem u mnie wisi nieczynna stacja (ostatnio to czyściłem).
Teraz właśnie zrobiłem szybką aktualizację nazw, poprawiło się ich kilkanaście, w tym wskazana MOP Promna-Kolonia.

Dzięki za zgłoszenie.