Instalacja Tesla Wall Charger w domu

Alef

Zadomawiam się
Państwo, pytanie.
Płanuje dostać zgodę na installacje jednowazowa 32A. Czy lepiej kupić TWC, czy taniej/latwiej korzystać z “cegły” w takiej sytuacji? Dziękuję!

Jaceq

Pionier e-mobilności
Państwo, pytanie.
Płanuje dostać zgodę na installacje jednowazowa 32A. Czy lepiej kupić TWC, czy taniej/latwiej korzystać z “cegły” w takiej sytuacji? Dziękuję!
Wg mnie najwygodniej korzystać z Tesla Wall Connector a najtaniej z jakiegoś Zencara (czyli tzw. "cegły") ;-) Różnica w cenie to jakieś ~500 PLN. Przy czym Zencara w razie potrzeby zabierzesz ze sobą do auta, żeby się naładować gdzieś w trasie z trójfazówki.

Alef

Zadomawiam się
Wg mnie najwygodniej korzystać z Tesla Wall Connector a najtaniej z jakiegoś Zencara (czyli tzw. "cegły") ;-) Różnica w cenie to jakieś ~500 PLN. Przy czym Zencara w razie potrzeby zabierzesz ze sobą do auta, żeby się naładować gdzieś w trasie z trójfazówki.
Dziękuję, chodziło mi raczej o tej „cegle”
Czy TWC będzie działal na 1 fazie?

Attachments

• FF75A7D2-1316-4529-86CD-4B7ED31F848A.jpeg
    FF75A7D2-1316-4529-86CD-4B7ED31F848A.jpeg
    851,3 KB · Liczba wyświetleń: 8

Jaceq

Pionier e-mobilności

Michal

Moderator

Jaceq

Pionier e-mobilności
No i wiadomo, że najtaniej to będzie skorzystać z cegły, którą dostajesz razem z autem :) Tylko wtedy czas ładowania będziesz mieć około 8-9 godzin.

Michal

Moderator
No i wiadomo, że najtaniej to będzie skorzystać z cegły, którą dostajesz razem z autem :) Tylko wtedy czas ładowania będziesz mieć około 8-9 godzin.
No nie, jak dokupi sobie adapter 32A to będzie lądował 7,4kW zamiast 11kW, więc wcale nie dużo wolniej. Poza tym napisał, że będzie miał przyłącze jednofazowe.

Alef

Zadomawiam się
I to jest całkiem ok. Bo rzadko wyjeżdżam. Dziennie mam 30-40 km. Będę miał LFP. 2-3 dni i da się naładować przed wyjazdem. W prace mam Greenway, czyli jest ok IMHO. dziękuję wszyscym!

Last edited:

Jaceq

Pionier e-mobilności
No nie, jak dokupi sobie adapter 32A to będzie lądował 7,4kW zamiast 11kW, więc wcale nie dużo wolniej. Poza tym napisał, że będzie miał przyłącze jednofazowe.
Masz rację, natomiast od 0 do 100% to wyjdzie około 8-9h (przy 7,4kW), przy 11kW to będzie około 5-6h. Przy czym zostawiając na noc to faktycznie nie ma większego znaczenia - i tak się naładuje. Oraz wiadomo, że zazwyczaj nie podłącza się auta z wyładowaną do zera baterią.

Michal

Moderator
Ma zamówiony RWD, więc nawet 0-100% to będzie jakieś 55kW i przy 7,4kW naładuje się w ~7,5h, a z 11kW było by 5h ;)

Last edited: