Wg mnie najwygodniej korzystać z Tesla Wall Connector a najtaniej z jakiegoś Zencara (czyli tzw. "cegły") ;-) Różnica w cenie to jakieś ~500 PLN. Przy czym Zencara w razie potrzeby zabierzesz ze sobą do auta, żeby się naładować gdzieś w trasie z trójfazówki.Państwo, pytanie.
Płanuje dostać zgodę na installacje jednowazowa 32A. Czy lepiej kupić TWC, czy taniej/latwiej korzystać z “cegły” w takiej sytuacji? Dziękuję!
Dziękuję, chodziło mi raczej o tej „cegle”Wg mnie najwygodniej korzystać z Tesla Wall Connector a najtaniej z jakiegoś Zencara (czyli tzw. "cegły") ;-) Różnica w cenie to jakieś ~500 PLN. Przy czym Zencara w razie potrzeby zabierzesz ze sobą do auta, żeby się naładować gdzieś w trasie z trójfazówki.
Przepraszam, nie doczytałem, że chcesz jednofazową. Wg instrukcji TWC będzie działać na 1 fazie, ale osiągniesz 7,4kW. Jeśli masz możliwość pociągnięcia 3 faz to to jest zawsze najlepsza opcja. Na jedną fazę to wg mnie bez sensu kupować TWC.Dziękuję, chodziło mi raczej o tej „cegle”
Czy TWC będzie działal na 1 fazie?
No nie, jak dokupi sobie adapter 32A to będzie lądował 7,4kW zamiast 11kW, więc wcale nie dużo wolniej. Poza tym napisał, że będzie miał przyłącze jednofazowe.No i wiadomo, że najtaniej to będzie skorzystać z cegły, którą dostajesz razem z autemTylko wtedy czas ładowania będziesz mieć około 8-9 godzin.
I to jest całkiem ok. Bo rzadko wyjeżdżam. Dziennie mam 30-40 km. Będę miał LFP. 2-3 dni i da się naładować przed wyjazdem. W prace mam Greenway, czyli jest ok IMHO. dziękuję wszyscym!No i wiadomo, że najtaniej to będzie skorzystać z cegły, którą dostajesz razem z autemTylko wtedy czas ładowania będziesz mieć około 8-9 godzin.
Masz rację, natomiast od 0 do 100% to wyjdzie około 8-9h (przy 7,4kW), przy 11kW to będzie około 5-6h. Przy czym zostawiając na noc to faktycznie nie ma większego znaczenia - i tak się naładuje. Oraz wiadomo, że zazwyczaj nie podłącza się auta z wyładowaną do zera baterią.No nie, jak dokupi sobie adapter 32A to będzie lądował 7,4kW zamiast 11kW, więc wcale nie dużo wolniej. Poza tym napisał, że będzie miał przyłącze jednofazowe.