Instalacja Tesla Wall Charger w domu

Jaceq

Pionier e-mobilności
Ma zamówiony RWD, więc nawet 0-100% to będzie jakieś 55kW i przy 7,4kW naładuje się w ~7,5h, a z 11kW było by 5h ;)
No dobra, nie sprzeczajmy się o te pół godzinki... ;-)

Alef

Zadomawiam się
Słuchajcie, jeszcze jedno pytanie mam :) ładowałem Fiat 500 ze słupka ze złączem Type-2. Dla tego miałem kabla T2/T2. Tak mi się wydaje ze w takiej sytuacji samochod robi przetwaranie AC w DC. A teraz glupie pytanie. Dlaczego potrzebujemy „cegłu” czy nie da sie po prostu miec port T2 na ścianie i ładować przez kabel t2/t2?

Michal

Moderator
Cegła / port na ścianie pełni funkcję EVSE - dogadują się z autem, co można pobrać i kiedy. M.in. domyślnie na wyjściu nie ma wysokiego napięcia i dzięki temu kabel może się waląc po ziemi nawet w wodzie i nikomu nie stanie się krzywda. Dopiero po nawiązaniu komunikacji z autem następuje włączenie napięcia i możliwość ładowania. Bez tego się nie da.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Słuchajcie, jeszcze jedno pytanie mam :) ładowałem Fiat 500 ze słupka ze złączem Type-2. Dla tego miałem kabla T2/T2. Tak mi się wydaje ze w takiej sytuacji samochod robi przetwaranie AC w DC. A teraz glupie pytanie. Dlaczego potrzebujemy „cegłu” czy nie da sie po prostu miec port T2 na ścianie i ładować przez kabel t2/t2?
No można wtedy cegła jest na ścianie. Te cegła to tylko komunikuje się z samochodem i puszcza prąd jak wszystko jest ok

daniel

Señor Meme Officer
Można, ale ten T2 jest zarządzany przez jakieś urządzenie. Możesz sobie kupić wallbox gdzie będzie gniazdo, ale koledzy Ci dobrze podpowiadają, że adapter będzie najtańszy i wystarczający.

Nie zdążyłem zobaczyć postów, więc żeby dodać coś czego jeszcze nie było w tej dyskusji, zrobię tzw. shameless plug i polecam drugi filmik z tego posta:

Last edited:

Jusand

Posiadacz elektryka
a wiecie może czy TWC będzie też lądował inne auto niż Tesla?
Będzie. Można w nim ustawić, czy tylko Tesla czy wszystkie samochody.

dawgeb

Zadomawiam się
Będzie. Można w nim ustawić, czy tylko Tesla czy wszystkie samochody.
dzięki za odpowiedź. A jeszcze, żeby doprecyzować, czy to można ustawić na konkretne samochody, np. konkretną Tesle i konkretny inny, czy każdy kto się podepnie to będzie się ładował?

abes99

Posiadacz elektryka
Można wskazać: konkretne Tesle, wszystkie Tesle lub wszystkie auta. Czyli jeśli masz Teslę + inną markę, to wybierasz opcję trzecią i ładują się wszyscy bez rozpoznawania...