Instalacja Tesla Wall Charger w domu

Szatan

Posiadacz elektryka
Cześć wszystkim,

Właśnie skończyłem dziś instalacje TWC w domu i chętnie odpowiem na jakiekolwiek pytania lub podzieje się doświadczeniami jeśli ktoś się interesuje podobnym tematem. Teraz przenośna ładowarka trafi do auta permanentnie.
Mam PV i wpiąłem się właśnie w przewód biegnący dla instalacji PV której falownik mam w garażu.

Instalacje zrobiłem sam co kosztowało mnie koło 6h pracy, głównie z uwagi na przecięcie istniejącego kabla do PV. Bezpośrednie wpięcie się w siłę byłoby dużo krótsze.
Materiały u mnie koło 200zł + TWC

Jusand

Posiadacz elektryka
Ja mam pytania, masz wall connector gen 3?
Zamontowałeś go na stałe na ścianie pewnie. Ja się zastanawiam czy nie zrobić takiej płyty pośredniej do której bym zamontował Wolla a tą płytę powiesił na hakach i podłączył poprzez gniazdo 16 A.
Jakbym chciał go zabrać w drogę to bym zdjął z haków i wsadził bagażnik. Pewnie więcej miejsca zajmie, ale zabierał bym tylko wtedy jak będę miał pewność, że dam radę się naładować w ten sposób. Często będę jeździł do Ciechanowa a tam z tego co widzę cienko z ładowarkami, a tak u klienta w hali się podładuję.

Szatan

Posiadacz elektryka
Ja mam pytania, masz wall connector gen 3?
Zamontowałeś go na stałe na ścianie pewnie. Ja się zastanawiam czy nie zrobić takiej płyty pośredniej do której bym zamontował Wolla a tą płytę powiesił na hakach i podłączył poprzez gniazdo 16 A.
Jakbym chciał go zabrać w drogę to bym zdjął z haków i wsadził bagażnik. Pewnie więcej miejsca zajmie, ale zabierał bym tylko wtedy jak będę miał pewność, że dam radę się naładować w ten sposób. Często będę jeździł do Ciechanowa a tam z tego co widzę cienko z ładowarkami, a tak u klienta w hali się podładuję.
Tak ja mam na stałe zamontowanego Gen 3. Nie wystarczy Ci ta przenośna ładowarka jak gdzieś jedziesz?
Generalnie wall charger gen 3 wpina się w taką podstawę gdzie masz na stałe podpięte zasilanie, tam jest takie gniazdo i jak być wykręcił cztery śruby imbusowe to mógłbyś szybko zabrać wszystko oprócz podstawy.

Dziś odpaliłem go jak żona wróciło i pokazywało mi ładowanie 12kW ale nie wiem czy to nie dlatego, że panele PV działały i podwyższały napięcie. Teraz mam 85km/h bo u mnie na profilu mam ustawione pokazywanie zasięgu a u żony są %.

Jusand

Posiadacz elektryka
Tak ja mam na stałe zamontowanego Gen 3. Nie wystarczy Ci ta przenośna ładowarka jak gdzieś jedziesz?
Generalnie wall charger gen 3 wpina się w taką podstawę gdzie masz na stałe podpięte zasilanie, tam jest takie gniazdo i jak być wykręcił cztery śruby imbusowe to mógłbyś szybko zabrać wszystko oprócz podstawy.
Sprawdzę jutro jak go kupię przy okazji odbioru samochodu mam nadzieję, że dostanę go w serwisie.

Szatan

Posiadacz elektryka
Tu masz pokazane tą podstawę o której piszę. Może taniej/łatwiej byłoby Ci mieć dwa podstawy zainstalowane w dwóch miejscach i tylko przenosić bazę?
Generalnie ta przenośna ładowarka 3kW wystarczy na 90% sytuacji dla mnie ale chciałem mieć możliwość szybszego naładowania auta jeśli będę miał kiedyś taka sytuacje gdy przyjeżdża do domu a trzeba gdzieś daleko niedługo jechać.

marmlo

Zadomawiam się
Jak jest u was z uziemieniem? Mi po zalogowaniu pokazuje mniej więcej tak:
L1 to N: 236,8V
L1 to Earth: 239,0V
N to Earth: 3,4V - ta wartość się zmienia nieustannie czasami 1V się pokazuje
Ground Resistance:<1kOm

krzyss

Pionier e-mobilności
Tu masz pokazane tą podstawę o której piszę. Może taniej/łatwiej byłoby Ci mieć dwa podstawy zainstalowane w dwóch miejscach i tylko przenosić bazę?
Generalnie ta przenośna ładowarka 3kW wystarczy na 90% sytuacji dla mnie ale chciałem mieć możliwość szybszego naładowania auta jeśli będę miał kiedyś taka sytuacje gdy przyjeżdża do domu a trzeba gdzieś daleko niedługo jechać.

To chyba bym dokupil cos dodatkowo, moze zencar 11kW

Jusand

Posiadacz elektryka
No właśnie w domu chcę mieć możliwość najszybciej naładować. Kupię też przejściówkę na gniazdo 32 jednofazowe niebieskie. Do tego mam już wszystkie możliwe przejściówki, tak więc będzie max 7,4 kW. Zobaczę czy to wystarczy.