Instalacja Tesla Wall Charger w domu

Zarek1988

Posiadacz elektryka
dzięki za odpowiedź. Powiedz jaką masz moc przyłącza od energetyki? Jeśli chodzi o różnicówkę to masz na każdą fazę osobną i zabezpieczenie na każdą fazę osobne, czy trójfazowe?

Szatan

Posiadacz elektryka
moc przyłącza 25A czyli marne 12.5kW, poprpsilem o zwiekszenie do 50A 26kW. RCD mam na wszystkich fazach.

już wyłączyli mi zasilanie w skrzynce z zabezpieczeniem 25A, ladowanie auta 16A, piekarnik, płyta indukcyjna i podgrzewacz powietrza jak dzieciaki się kąpały. Warto było sprawdzić limit :)

JareG

Pionier e-mobilności
moc przyłącza 25A czyli marne 12.5kW, poprpsilem o zwiekszenie do 50A 26kW.
A nie trzeba wtedy wymieniać kablologii..? Ja dlatego wziąłem 20kW 32A

Pozdrawiam

Zarek1988

Posiadacz elektryka
moc przyłącza 25A czyli marne 12.5kW, poprpsilem o zwiekszenie do 50A 26kW. RCD mam na wszystkich fazach.

już wyłączyli mi zasilanie w skrzynce z zabezpieczeniem 25A, ladowanie auta 16A, piekarnik, płyta indukcyjna i podgrzewacz powietrza jak dzieciaki się kąpały. Warto było sprawdzić limit :)
A ile zapłaciłeś za zwiększenie mocy?

Szatan

Posiadacz elektryka
Hey jeszcze nic nie płaciłem dopiero wniosek wysłałem ale będę do nich dzwonić by zapytać. Od biedy 32A by pewnie starczyło ale u nas jest zmiare nowa instalacja bo dom ma 10lat wiec mam nadzieje ze można więcej niż 32A

JareG

Pionier e-mobilności
Hey jeszcze nic nie płaciłem dopiero wniosek wysłałem ale będę do nich dzwonić by zapytać. Od biedy 32A by pewnie starczyło ale u nas jest zmiare nowa instalacja bo dom ma 10lat wiec mam nadzieje ze można więcej niż 32A
Moja chałupa ma 12 lat.. ale nie o to chodzi - chodzi o ten kabel, który idzie do Twojego słupka z licznikiem. On może mieć zbyt mały przekrój - bo zazwyczaj nikt nie kładł z zapasem (ten kabelek sporo kosztuje), gdyż 12 lat temu kto myślał o fotowoltaice, autach elektrycznych etc. Na myśl mi przychodzi taka sytuacja, że od samego początku ktoś używał chałupy na prąd (grzał prundem, gotował etc.) to wtedy mógł sobie zażyczyć większej mocy (niż zwyczajowe 12,5kW), i z tej okazji ma grubszy kabel. No albo ktoś przy chałupie zaprojektował sobie warsztat :LOL:
Co do terminów, to u mnie Energa zareagowała całkiem sprawnie. Po niecałym miesiącu od złożenia wniosku dostałem umowy do podpisania, odesłałem, i po 1-2 tyg. (na początku września to było) dostałem fakturę do zapłaty, i muszę im odesłać jakiś formularz (który muszę wypełnić) i jeszcze jakiś inny kwit, który musi wypełnić człek z uprawnieniami. Co do cen: u mnie jest to ok. 50 zł za 1kW zgłoszonego zapotrzebowania - wyszło 417 zł z groszami brutto.

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak pisałem od skrzynki do garaży i do jakuzzy plus ekstra gniazdo w ogrodzie 3f32A puściłem nowe kable ze skrzynki z własnymi zabezpieczeniami 5x 10mm bo to po ok 30-40m.
Faktycznie w Energa idzie to szybko, aby mieć np 40A na fazie wystarczy podnieść moc przedlicznikową do 21 kW.
Zgloszenie gotowosci instalacji i zaśeiadczenie elektryka jest konieczne, po cichu przyjadą i zmienią co trzeba. W zdalnych licznikach lub dwukierunkowych to jeszcze inaczej bo prościej.
Co Księstwo dystrybucyjne to inne lekko warunki. Dojdzie jeszcze pewnie opłata ok 50 zl za zdjecie/założenie plomby

Last edited:

Szatan

Posiadacz elektryka
Ten kabel wydaje się u mnie grubszy niż ten co sam i kładłem czyli 5x4mm, generalnie zasada taka ze na każdy mm2 przekroju kabla można puścić 10A wiec spory mam zapas chyba ze Energa uważa inaczej,

zwykly przedłużacz ma 3,6kW wiec kable co mam musza spokojnie na 50A starczyć

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja zwiekszalem w innogy z 13kW na 21kW
Koszt w innogy ok 500zl
Czas jakies 2 miesiace.
Elektryk za wymiane bezpiecznika z 25 na 40A wzial 600zl z papierami.
Kabel do domu mam 5x4mm (tak mi sie zdaje) ale ja zwiekszalem „na wszelki wypadek”

Jusand

Fachowiec
Ja zwiekszalem w innogy z 13kW na 21kW
Koszt w innogy ok 500zl
Czas jakies 2 miesiace.
Elektryk za wymiane bezpiecznika z 25 na 40A wzial 600zl z papierami.
Kabel do domu mam 5x4mm (tak mi sie zdaje) ale ja zwiekszalem „na wszelki wypadek”
Drogi ten elektryk, dobrze że ja mam uprawnienia.

Szatan

Posiadacz elektryka
Chętnie bym sobie ten wyłącznik nadprądowym sam wymienił ale obawiam się, że Energa by nie była zadowolona z mojej zabawy. Plus muszą wyłączyć napięcie do skrzynki by można było go bezpiecznie wymienić.

vwir

Pionier e-mobilności
I tak ktoś z papierami Ci musi to później podpisać. Nawet gdy sam go wymienisz.

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie wylacza sie zadnego napiecia na skrzynke, tam sa takie duze laczniki i je odlaczasz. Wczesniej zawiadamiasz ze rozplombowujesz licznik i prosisz o ponowne zaplombowanie po skonczonej robocie. I tak uprawnienia sa potrzebne.

vwir

Pionier e-mobilności
O ile masz instalację z BM-ami, to faktycznie je rozłączasz. Ale wcale nie musi mieć takiej instalacji, szczególnie jeśli instalacja ma 15 lat lub więcej.

Bronek

Pionier e-mobilności
Samemu bez zgody nie można. Zresztą strona z Beemami jest po stronie niby ich., ale ja mam, lewy klucz ( bo jest kłódka), kiedys była zwykla zakręcana teraz na bogato jest na klucz. Ale jak to u nas... Ja mam ;-)
Zerwanie plomby może zrobić tylko ten co ma uprawnienia- u nas wyglada to tak (Energa) , że elektryk dzwoni podaje nr swojego pozwolenia i prosi o możliwość rozplombowania. Nie wolno tego zrobić sobie samemu i potem do nich zadzwonić.
Dokonuje zmian wystawia papier, który dostarczamy. Potem Dystrybutor plombuje ponownie wystawia rachunki itd..

Last edited:

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Jest mały wyjątek od reguły. Ja miałem starą instalację na skręcane bezpieczniki. Przyszedłem z pracy do domu i zauważyłem, że w ścianie przy skrzynce przewód był już czerwony i zaczynał się palić (wyczucie czasu na 5+) wiec zerwałem plomby i wywaliłem bezpieczniki od razu. Nie czekałem, nie dzwoniłem. Wymieniłem calutką instalację od kh00 do licznika, przestawiłem licznik do nowej skrzynki i puściłem cała instalacje do wewnątrz domu w zasadzie sam. Elektrownia przyjechała, zaplombowała licznik i tyle

Bronek

Pionier e-mobilności
Nikt się "normalny" nie obrazi jak zrobisz dobrze robotę za niego. Do mnie Panowie przyjechali lekko trącajacy... Ale to sila wyzsza. Sam mialem na wkręcane korki i każdy fachowo przez elektryka dobawiony 5-ciogroszowką. Wstawalem czasem w nocy by "zawatować". Różnie bywało, czasem się grzało wywalało i to jescze przed fotowoltaiką i EV.
Z jednej strony to dobrze, ze jeszcze można 'po naszemu' ale jak trafisz na młodego slużbistę to karę ma prawo przywalić

Szatan

Posiadacz elektryka
Jak zgłosisz prośbe o zwiększenie mocy to Energa się wszystkim zajmuje czy ja muszę znaleźć kogoś z uprawieniami by to zrobił?