Instalacja Tesla Wall Charger w domu

Szatan

Posiadacz elektryka
Jak jest u was z uziemieniem? Mi po zalogowaniu pokazuje mniej więcej tak:
L1 to N: 236,8V
L1 to Earth: 239,0V
N to Earth: 3,4V - ta wartość się zmienia nieustannie czasami 1V się pokazuje
Ground Resistance:<1kOm
u mnie pokazuje podobnie,

Nie wiecie czy można się połączyć z Chargerem jak już ten jest podpięty pod domowe WiFi?
Mi się udało tylko połączyć jak uruchomiłem go i wtedy on był pokazany jako sieć wifi.

krzyss

Pionier e-mobilności
u mnie pokazuje podobnie,

Nie wiecie czy można się połączyć z Chargerem jak już ten jest podpięty pod domowe WiFi?
Mi się udało tylko połączyć jak uruchomiłem go i wtedy on był pokazany jako sieć wifi.
Przytrzymaj przez 5 sekund guzik na wtyczce, bedziesz mogl znow podlaczyc sie pod jego wifi.

Szatan

Posiadacz elektryka
W sumie po co ten Wall Charger łączy się z domowym Wi-Fi jak nie można się do niego połączyć?
Chyba, że specjalnie to zrobili by nikt zewnątrz nie podłączył się i pozmieniał ustawienia bo teoretycznie można zrobić szkody jak ktoś zwiększy dopuszczalny prąd.
Dla mnie byłaby ciekawa informacja jakby TWC zliczał wykorzystane kWh na ładowanie auto, to by mi dało dokładną informacje ile oszczędzam dzięki ładowaniu auto w domu z PV.

krzyss

Pionier e-mobilności
Wlasnie nikt nie wie po co… mozna aktualizowac soft i tyle. Podobno jak sa dwa takie w garazu to beda mogly ze soba gadac i obcizac szybkosc ladowania zeby nie obciazac instalacji.

Szatan

Posiadacz elektryka
To teraz wiadomo dlaczego dopiero Gen 3 ma wifi bo wcześniej do niczego nie potrzeba. Ale widzę ze gen 3 ma łatwiejsza instalacje niż gen 2 bo wszystkie ustawienia zrobione przez stronę.

Zarek1988

Posiadacz elektryka
@Szatan powiedz jakie masz zabezpieczenia? Dodatkowe RCD typ B jest już wewnątrz gen3? Jaki wyłącznik nadpradowy? Czy zakładałeś roznicoeke 3 fazowa? Jaka masz moc przyłącza?
ja jutro kupuje kabli i zabezpieczenia. Odbiór auta we wtorek😉

Szatan

Posiadacz elektryka
@Szatan powiedz jakie masz zabezpieczenia? Dodatkowe RCD typ B jest już wewnątrz gen3? Jaki wyłącznik nadpradowy? Czy zakładałeś roznicoeke 3 fazowa? Jaka masz moc przyłącza?
ja jutro kupuje kabli i zabezpieczenia. Odbiór auta we wtorek😉
TWC Gen 3 ma już różnicówkę z tego co się orientuje.

Ja mam wyłącznik główny w domu do którego idzie zasilanie z skrzynki na zewnątrz i od tego wyłącznika idą kable do różnicówki Schneider id k 40a ale instalacja PV i ładowarka TWC jest wpięta przed róźnicówką. Ciekawi mnie czy jest jakiś powód dla którego panel PV są podpięte przed różnicówką?
Ja mam różnicówkę typu AC a do falownika PV i pewnie ładowarki TWC powinna być typu A lub B

Ja dodatkowo dałem po głównym wyłączniku, dodatkowy wyłącznik nadprądowy 25A bo panele mogą pchać max 10A a TWC może pobierać max 16A.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Jeśli panele mają swoją drugą skrzynkę z własną różnicówką to tak się robi. Powód jest prosty - żeby wywalenie bezpieczników w domu nie powodowało odłączenia produkcji z PV.