Instalacja Wall connector

Olecki

Pionier e-mobilności
Może nie znam aktualnych cen ale zakładam że wizytą serwisanta od pralki czy zmywarki będzie kosztował właśnie z 200-300 zł + części.

Robota na 1 max 2 h. No to ile miałaby kosztować? Ile kosztuje podłączenie płyty indukcyjnej?
No widzisz, te dwie rzeczy troszkę się wykluczają nie sądzisz? Tak a propos - podzwoń sobie po serwisach pralek z okolicy i popytaj o ceny. W stolicy tyle to niektórzy liczą sobie za sam dojazd PLUS robocizna i części.

Instalacja wall connectora jest prostsza i łatwiejsza oraz bardziej przewidywalna (nie wymaga diagnozy). Poza tym zrealizuje ją każdy elektryk a także połowa srednioobytych osób że śrubokrętem a jak widać papiery WC nawet nie przewidują miejsca ha stempel takowego.
Zapominasz o jednym - podbijając montaż elektryk z uprawnieniami bierze na siebie odpowiedzialność prawną za ewentualne nieprawidłowości, dokładnie tak samo jak przy płycie indukcyjnej czy każdym innym większym urządzeniu elektrycznym. Możesz podłączyć samemu ale jeśli coś pójdzie nie tak, np. będzie problem z odpowiednim uziemieniem i to doprowadzi do wypadku to odpowiadasz za to karnie. No i co do tej 1-2 godzinki roboty - jak masz już poprowadzony przewód z rozdzielni na miejsce to tak, jak masz go wyprowadzić z rozdzielni przez strop, dwie ściany i kilkanaście metrów trawnika to życzę powodzenia w te 2 godziny xD.

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
No widzisz, te dwie rzeczy troszkę się wykluczają nie sądzisz? Tak a propos - podzwoń sobie po serwisach pralek z okolicy i popytaj o ceny. W stolicy tyle to niektórzy liczą sobie za sam dojazd PLUS robocizna i części.

Zapominasz o jednym - podbijając montaż elektryk z uprawnieniami bierze na siebie odpowiedzialność prawną za ewentualne nieprawidłowości, dokładnie tak samo jak przy płycie indukcyjnej czy każdym innym większym urządzeniu elektrycznym. Możesz podłączyć samemu ale jeśli coś pójdzie nie tak, np. będzie problem z odpowiednim uziemieniem i to doprowadzi do wypadku to odpowiadasz za to karnie. No i co do tej 1-2 godzinki roboty - jak masz już poprowadzony przewód z rozdzielni na miejsce to tak, jak masz go wyprowadzić z rozdzielni przez strop, dwie ściany i kilkanaście metrów trawnika to życzę powodzenia w te 2 godziny xD.
No a jak masz 300 m do najbliższego transformatora aby pociągnąć siłę przez 3 sąsiednie działki i wynająć najlepiej małą koparkę to rzeczywiście w 200 zł nie dasz rady

Czyli jakby nie patrzeć trzeba samemu to ogarniać skoro ssm przyjazc jaśniepana elektryką za sam dojazd stoi po 300 zeta a nie daj Boże będzie musiał wyskoczyć po śrubkę fo lokalnego marketu budowlanego to tysiac nie wyjęty. Do tego jeszcze trzeba wywiercić 4 kołki to kolejny tysiac, przykrecenie obudowy to z 500 zeta no i jeszcze ten bezpiecznik trzeba do góry podnieść ni to dochodzimy do 4800 jak tu komuś proponowali zaraz przy tablicy rozdzielczej

Last edited:

Olecki

Pionier e-mobilności
Widzę że próbujesz ironizować ale chyba coś ci nie wychodzi bo takie rzeczy to nie elektryk tylko zakład energetyczny.
BTW: nawet za proste podłączenie 200 złotych minus VAT, minus podatek, minus dojazd - no nie wiem czy by mi się chciało nawet wychodzić z domu. 100 za godzinę przy większych robotach może być jeszcze ok ale przy takich pierdołach szkoda sobie zawracać gitarę.

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Zapłaciłem 600 zł z materiałami. W skład materiałów wszedł kabel, około 1.5m, gniazdo CCE IP67, bezpiecznik, kołki rozporowe do styropianu, (troszkę pianki i peszla by osadzić w ścianie miałem swoje).
Elektryk materiały podliczył na około 250 zł. Wiec za robociznę wziął 350 ... jechał do mnie może 5 kilometrów (wiec wydał może 10zł na dojazd).
Od raz umówiliśmy się, że jeśli w skrzynce jest porządek to 300 .... jak będzie przerabiał cała plątaninę w kablach i "prostował" bałagan po kimś, to możemy dojść i do 600 za samą robotę. Jak widać był porządek, a ja mimo że zazwyczaj to robię, nie targowałem się :)

I z mojego doświadczenia, potwierdzę jedno ... elektrycy słysząc WallBox doliczają dodatkowo opłatę "od wzbogacenia" - słysząc gniazdko, mimo tego samego zakresu prac ... cena jest niższa.

Każdy ma swój rozum :)

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
I z mojego doświadczenia, potwierdzę jedno ... elektrycy słysząc WallBox doliczają dodatkowo opłatę "od wzbogacenia"
To samo ze słupkami pod ładowarkę, min 1000 zł. Słupek do bramy 300 zł.

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
No i git - Ty nie musisz wychodzić z domu a inni sobie to ogarniają we własnym zakresie jeżeli mogą i potrafią i wszyscy są zadowoleni.
Miłego dnia

Norbert

Posiadacz elektryka
Wiecie może czy da się wymontować kabel do ładowania z "jednostki głównej" WC? Chodzi mi o miejsce zaznaczone na zielono:
View attachment 15009
Mam taki pomysł, żeby zamontować WC w piwnicy a na zewnątrz wyprowadzić sam kabel z wtyczką. Ale jeśli nie da się wymontować kabla od strony WC, to musiałbym zrobić dużo większy otwór w murze, żeby wtyczkę przewlec.
W instrukcji nie widzę nic na ten temat, więc jeśli jest sposób to pewnie nieoficjalny.
Da się bez problemu (a przynajmniej w pierwszych wersjach). Kolejne nie powinny się różnić.
Jedynie przy żyłach komunikacyjnych może być potrzeba lutowania, bo jako jedyne były przylutowane do PCB, ale może zmienili to na złącza skręcane. Reszta bez problemu za pomocą wkrętaka.

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Nie znalazłem wnętrza WC3 ale w jednej z poprzednbich wersji Tesla 80A (produkowanego przez firmę Delata) wszystko widać że jest przykręcane - zarówno główne co oczywiste jak i sygnałowe - na małych śrubkach. Stawiam, że dużo się w tej materii nie zmieniło. Kabel przez obudowe też przechodził przez gumowy dławik.

1702385951817.png

1702385879134.png

Norbert

Posiadacz elektryka
Nie znalazłem wnętrza WC3 ale w jednej z poprzednbich wersji Tesla 80A (produkowanego przez firmę Delata) wszystko widać że jest przykręcane - zarówno główne co oczywiste jak i sygnałowe - na małych śrubkach. Stawiam, że dużo się w tej materii nie zmieniło. Kabel przez obudowe też przechodził przez gumowy dławik.

View attachment 15049
Niektóre wersje miały lutowane kable komunikacyjne - to te na górze od prawej (fiolet/niebieski/czarny/pomarańczowy). Glutowali to czarną gumą :D i tyle. Coś na zasadzie połączenia taśmy do resetu (na dole, biały glut).
Ogólnie nic skomplikowanego.