Instalacja Wall connector

inter

Pionier e-mobilności
Pojawiła się wersja oprogramowania 24.20.0 do WC3. Instalacja dokonała się sama.
Ta wersja oprogramowania sprzętowego może rozwiązać problem utraty połączenia Wi-Fi przez Wall Connector.

Cześć, czy ktoś z Was korzystał z usług autoryzowanych instalatorów Tesli? Instalacja WC (ale tego instalowanego przez elektryka, nie hydraulika ;-) zbliża się wielkimi krokami i zastanawiam się czy brać znajomego (dla którego byłaby to pewnie nowość) czy tego z autoryzacją. Wiecie może ile sobie liczą za samo podłączenie?

ps -nie w tej grupie mi się kliknęło. Jak to można przenieść?
Oni sobie dają w ogłoszeniu ,,autoryzowany instalator tesli,,a potem cię kroją podwójnie

inter

Pionier e-mobilności
Oni sobie dają w ogłoszeniu ,,autoryzowany instalator tesli,,a potem cię kroją podwójnie
Tym bardziej, że instalacja jest banalna. Jak masz w miarę nowy dom i gniazdo siłowe 16A, to masz wszystkie zabezpieczenia.

deCastelano

Fachowiec
Panowie, może miał ktoś taki problem lub zna potencjalną przyczynę:

Dziś chciałem założyć sobie na działce WC3 (domek nowy, instalacja oczywiście również, umowa na 14 kW, ale chyba przy błędzie na tym etapie nie ma to znaczenia). Podłączyłem wszystkie kable zgodnie z poniższym rysunkiem i gdy tylko podniosłem bezpiecznik to od razu go wywaliło. Próbowałem sam znaleźć przyczynę i przy zdjętym białym korpusie WC i podniesieniu bezpiecznika nic nie wywala. Natomiast gdy tylko założę korpus to bezpiecznik natychmiast opada. Myślałem, że może za słabo go przykręciłem na te 4 śruby, więc zwróciłem na to uwagę przy drugim zakładaniu, ale to nie to. Miał ktoś podobnie lub wie, co to może być? Przyznam, że nie spodziewałem się problemów na tym etapie - jeśli już to prędzej przy konfiguracji.
PS: podłączenie oczywiście do potrójnego bezpiecznika na siłę - to jedyne urządzenie podpięte pod 400v w instalacji.

Attachments

• IMG_5109.png
    IMG_5109.png
    536,5 KB · Liczba wyświetleń: 22

KrzysztofFly

Moderator

Dziś chciałem założyć sobie na działce WC3 (domek nowy, instalacja oczywiście również, umowa na 14 kW, ale chyba przy błędzie na tym etapie nie ma to znaczenia). Podłączyłem wszystkie kable zgodnie z poniższym rysunkiem i gdy tylko podniosłem bezpiecznik to od razu go wywaliło. Próbowałem sam znaleźć przyczynę i przy zdjętym białym korpusie WC i podniesieniu bezpiecznika nic nie wywala. Natomiast gdy tylko założę korpus to bezpiecznik natychmiast opada. Myślałem, że może za słabo go przykręciłem na te 4 śruby, więc zwróciłem na to uwagę przy drugim zakładaniu, ale to nie to. Miał ktoś podobnie lub wie, co to może być? Przyznam, że nie spodziewałem się problemów na tym etapie - jeśli już to prędzej przy konfiguracji.
PS: podłączenie oczywiście do potrójnego bezpiecznika na siłę - to jedyne urządzenie podpięte pod 400v w instalacji.
Sprawdź może na początek, czy rzeczywiście fazy są na swoim miejscu ;). Może ktoś gdzieś w instalacji pomylił podłączenie.

wojtkow

Pionier e-mobilności

Opada bezpiecznik czy różnicówka? Sprawdź czy masz dobrze podłączony układ na tablicy, opisywałem podobny przypadek u kumpla, gdzie były spierdolone fazy i suma prądów wchodzących i wychodzących się nie zgadzała (neutral był podłączony do innej różnicówki niż faza).
A ogólnie - najlepiej wziąć elektryka. Wbrew popularnej tutaj opinii, że to jest DIY to uważam, że lepiej zapłacić i mieć spokój niż szukać rozwiązań po forach.

deCastelano

Fachowiec
Zapytałem tutaj, bo samo podłączenie jest banalnie proste i szkoda do tego się umawiać z elektrykiem. A skoro pojawił się problem to nie śledząc rozwoju WC i pomyślałem, że może to jakiś znany temat wśród użytkowników. Z Waszych wpisów wynika jednak, że to raczej problem z instalacją, więc oczywiście wezwę elektryka.

Natomiast co do wpisu @Krk to pilnuj swojego portfela, a nie zaglądasz do mojego. Taki wpis to śmietnik na forum i nie ma żadnej wartości.