Instalacja wallboxa w garażu podziemnym

Anderus

Zadomawiam się
Cześć wszystkim, czy ktoś ma do polecenia firmą inną niż Bezszelestni (zauważyłem coraz więcej złych opinii tj. bardzo długi czas oczekiwania i olewanie klienta) do całego procesu doboru oraz instalacji ładowarki do samochodu elektrycznego w garażu podziemnym?

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Cześć, czy ktoś spotkał się z następującą sytuacją:
  • EVSE i licznik w garażu podziemnym
  • Tauron wymaga 'inteligentnego' licznika który musi mieć połączenie z siecią
  • Brak zasięgu w garażu podziemnym
  • W efekcie konieczność montażu anteny
Znajomemu Tauron na koniec wyskoczył z takim wymaganiem i teraz buja się z ciągnięciem sygnału z dachu bloku (?)
Przy ciągnięciu kabla antenowego 4G przez kilka pięter na dach, straty RF w tłumieniu kabla będą tak duże, jakby tej anteny w ogóle nie było. Chyba że będzie specjalny gruby kabel że srebrzonymi drutami.
Wystarczy wyciągnąć nad ziemię, gdzieś na parterze.

nabrU

Moderator
Nie do wallboksów, tylko do ładowania samochodów i niekoniecznie typ B, ale musi wykrywać upływ DC. Dlatego niektóre współczesne wallboksy mają to wbudowane. Dublowanie nie ma sensu. EVSE/wallbox to naprawę niewiele więcej niż odpowiednia różnicówka na kablu siłowym.

Dodałem pogrubienie do Twojej wypowiedzi, bo nie jest to taki pewnik (na przykład zdania są podzielone jakie właściwie zabezpieczenia ma np. TWC) i stąd pewnie pytanie @Michciu94.

P.S. tzw 'good practice' to aby na obwodzie EVSE (za zabezpieczeniem) już nic innego (jak np. gniazdka) się nie znajdowało.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Dodałem pogrubienie do Twojej wypowiedzi, bo nie jest to taki pewnik (na przykład zdania są podzielone jakie właściwie zabezpieczenia ma np. TWC) i stąd pewnie pytanie @Michciu94.
Jakie zabezpieczenie ma TWC trzeciej generacji to akurat wkleiłem i podlinkowałem w poście #338.
Jeśli niektóre, to musi być kontratyp - które współczesne nie ma?
Słowo niektóre sugeruje, że zabezpieczanie DC dotyczy mniejszości, natomiast na wszystkie, na które patrzyłem to miały. Może jakieś są, ale ja nie znam, zwłaszcza z dopuszczeniem na rynek europejski.
Sensem istnienia EVSE jest by było na nich zabezpieczenie zgodne z aktualnie najlepszą praktyką i normami, inaczej wystarczyłby prosty kabel siłowy - i wtedy musielibyśmy polegać na zabezpieczeniach w rozdzielni.
P.S. tzw 'good practice' to aby na obwodzie EVSE (za zabezpieczeniem) już nic innego (jak np. gniazdka) się nie znajdowało.
Akurat gniazdko do podpięcia odkurzacza albo Access Pointa obok wallboksa w garażu podziemnym jest bardzo przydatne, a wydzielanie osobnego obwodu na taką pierdołę to marnotrawstwo. Ok, nie będzie selektywności, trudno. W garażu przydomowym, to co innego.

Last edited:

nabrU

Moderator
Jakie zabezpieczenie ma TWC trzeciej generacji to akurat wkleiłem i podlinkowałem w poście #338.

Zgoda tylko np. TWC Gen 2 takiego zabezpieczenia nie posiadał.

Jeśli niektóre, to musi być kontratyp - które współczesne nie ma?

Omawialiśmy na Forum sporo produktów (głównie rodem z Ali), które nie posiadają takich zabezpieczeń albo ich posiadanie jest wątpliwe.

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator
Z tym ściganiem to chyba żartujesz ;).
Poza tym powiedz to naszym kolegom z Forum co kupują EVSE na Ali bo liczy się CCC.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Z tym ściganiem to chyba żartujesz ;).
Poza tym powiedz to naszym kolegom z Forum co kupują EVSE na Ali bo liczy się CCC.
Myślę, że jak ktoś kupuje EVSE na Ali to się też dodatkową różnicówką typu B za ileśtamset zł się nie przejmuje i hamletyzowanie tu na ten temat nie pomoże.
Natomiast jeśli kupuje na europejskich platformach, to tam CE znaczy to, co powinno, bo platformy trzymają sprzedawców za gardło, a platformy - smutne osoby z urzędów.

nabrU

Moderator
Chyba nie czytasz więc tego Forum (a nawet tego wątku) dokładnie bo przynajmniej połowa wstawianych linków do EVSE tutaj to Aliexpress (włączając Forumowicza Michciu94, któremu odpowiadasz), a ludzie (szczególnie nowi posiadacze BEV) nie mają bladego pojęcia o różnicówkach, prądzie upływu itp. Osobiście zwracałem na to uwagę conajmniej kilka razy na Forum sugerując - moim zdaniem - lepsze rozwiązania z lokalnych, polskich portali / sprzedawców czy zlecenie instalacji wykwalifikowanemu elektrykowi