Instalacja wallboxa w garażu podziemnym

Anderus

Zadomawiam się
Cześć wszystkim, czy ktoś ma do polecenia firmą inną niż Bezszelestni (zauważyłem coraz więcej złych opinii tj. bardzo długi czas oczekiwania i olewanie klienta) do całego procesu doboru oraz instalacji ładowarki do samochodu elektrycznego w garażu podziemnym?

kalbi

Nowy na Forum
Przecież nie musi robić tego za każdym razem.
Ja wrzucam evse do frunka kilka razy w roku, gdy przewiduję ładowanie się z AC podczas dalekich podróży.

Ale wtedy jakaś zamykana skrzynka, zarówno do złącza jak i evse byłaby pożądana.
Choć pewnie i tak mu nikt kabla nie odetnie, a evse jest blokowane przez samochód podczas ładowania.

Jakiś bezpiecznik pewnie gdzieś jest, albo może być, można nim sterować zasilaniem gniazda, jeśli jest indywidualny.
Dzięki ! Pewnie trzeba będzie zabezpieczyć dostęp przed "nieuprawnionym" gościem.

Z wożeniem kabla nie mam problemu - to tylko kabel :) a z uwagi na fakt, że około 2 razy w miesiącu będę najprawdopodobniej ładował się w innym domu, to kupowanie dodatkowego kabla to dodatkowe koszty więc stąd pomysł o mobilnym urządzeniu.

kantosPL

IONIQ 5 2025
Cześć,

Potrzebuję porady doświadczonych formowaczów w znalezieniu optymalnego rozwiązania jeśli chodzi o najlepszy sposób podłączenia ładowarki w garażu podziemnym.

Trochę info - otrzymałem już zgodę od Zarządu wspólnoty na "elektryfikację" podziemnego miejsca postojowego. Jedynym warunkiem jest osobny licznik i następcze przekazanie dokumentacji z całego procesu - by była pewność, że wszystko jest zgodnie ze sztuką.

Początkowo (jeszcze nie siedząc w temacie) myślałem o stacjonarnej ładowarce o mocy 7,4 lub 11 KW. Teraz widzę, że dużo osób poleca mobilne ładowarki pod siłę. Byłoby to super rozwiązanie, gdyż 1-2 razy w miesiącu jadę do rodziców/teściów i dobrze by było gybym miał jedno mobline urządzenie do wszystkiego.

Czy dużo z Was korzysta z takich rozwiązań ? Jeśli ktoś ma do polecenia z Warszawy lub okolic firmę lub po prostu elektryka, który jest w stanie ogarnąć ten proces i doradzić to również byłbym wdzięczny za takie informacje.
Ja zakupiłem ładowarkę 11kW Zencar . Zakładasz w garażu gniazdo siłowe 16A i podłączasz tą cegłę. Można do niej dokupić uchwyt na ścianę i już masz zestaw mogący być stacjonarnym jak i przenośnym