Instalacja wallboxa w garażu podziemnym

Anderus

Zadomawiam się
Cześć wszystkim, czy ktoś ma do polecenia firmą inną niż Bezszelestni (zauważyłem coraz więcej złych opinii tj. bardzo długi czas oczekiwania i olewanie klienta) do całego procesu doboru oraz instalacji ładowarki do samochodu elektrycznego w garażu podziemnym?

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Ej, ale sam zacytowałeś:

mniejszej

Nie żadne "do". Ustawa mówi wyraźnie: mniejszej. Co jest kompletnie bez sensu, ale jest jak jest. Gdybyśmy chcieli być ultra-poprawni, to nawet do 11kW to za mało, bo wallbox 11kW ma 11,04kW, czyli powyżej 11kW. Ale już bez przesady - zakładam, że zaokrąglamy do liczb całkowitych, więc niech tylko zmienią "mniejszej" na "mniejszej lub równej" albo na "do" i po temacie.
Też o tych 40 watach myślałem, ale to jednak inżynieria, a nie matematyka. No i napięcie może do 253 V dochodzić. Ja mam w garażu stale ponad 240 V i, jako że mam moc umowną 11 kW, to mi licznik rejestruje przekroczenia, bo faktycznie Lucy moc, a nie prąd. A Tauron zakłada dla takich mocy umownych 20 A, więc ładować mógłbym się i z mocą ponad 14,5 kW, a jakbym chciał przetestować czułość bezpieczników to i pewnie 18 kW by poszło.

vwir

Pionier e-mobilności
Też o tych 40 watach myślałem, ale to jednak inżynieria, a nie matematyka. No i napięcie może do 253 V dochodzić. Ja mam w garażu stale ponad 240 V i, jako że mam moc umowną 11 kW, to mi licznik rejestruje przekroczenia, bo faktycznie Lucy moc, a nie prąd. A Tauron zakłada dla takich mocy umownych 20 A, więc ładować mógłbym się i z mocą ponad 14,5 kW, a jakbym chciał przetestować czułość bezpieczników to i pewnie 18 kW by poszło.
Moc urządzenia podaje się przy napięciu znamionowym standardowym, a nie w lokalnych maksimach które są zależne od kraju. W tym przypadku dla 230V. Więc akurat w tej kwestii ustawodawca zadziałał poprawnie.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Moc urządzenia podaje się przy napięciu znamionowym standardowym, a nie w lokalnych maksimach które są zależne od kraju. W tym przypadku dla 230V. Więc akurat w tej kwestii ustawodawca zadziałał poprawnie.
Że tak się podaje to ja oczywiście rozumiem, chociaż ZTCW dopuszczalne odchyłki są ustandaryzowane i wynoszą ±10%. Kiedyś było inaczej, i dlatego wprowadzono 230 V, żeby ujednolicić kontynentalne 220 V z angielskim 240 V oraz zharmonizować dopuszczalne odchyłki w całym Europejskim Obszarze Gospodarczym. Dzięki temu wszystkie urządzenia muszą działać poprawnie w całej Europie, niezależnie od lokalnych warunków.
Niemniej zabezpieczenia jakie Tauron i inni operatorzy dobiera, dalej nie wynikają wprost z mocy umownej podzielonej przez napięcie nominalne, a każdy jego region stosuje inną tabelkę.
Np. w Krakowie 3x25 A dają od 12,5 kW (jak dla mnożenia 20 A razy 207 V?), a we Wrocławiu od 14 kW (jak 20 A x 230 V?), ale, jak pisałem, dla 11 kW dają już 20 A. A BOK, który chyba ma siedzibę na Górnym Śląsku, dla odmiany wysłał mi taką tabelkę:
1749802652968.png

Generalnie ma to sens dla kolejnych całkowitoliczbowych kilowatów umownych na jednej fazie, a potem to po uważaniu.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Że tak się podaje to ja oczywiście rozumiem, chociaż ZTCW dopuszczalne odchyłki są ustandaryzowane i wynoszą ±10%. Kiedyś było inaczej, i dlatego wprowadzono 230 V, żeby ujednolicić kontynentalne 220 V z angielskim 240 V oraz zharmonizować dopuszczalne odchyłki w całym Europejskim Obszarze Gospodarczym. Dzięki temu wszystkie urządzenia muszą działać poprawnie w całej Europie, niezależnie od lokalnych warunków.
Niemniej zabezpieczenia jakie Tauron i inni operatorzy dobiera, dalej nie wynikają wprost z mocy umownej podzielonej przez napięcie nominalne, a każdy jego region stosuje inną tabelkę.
Np. w Krakowie 3x25 A dają od 12,5 kW (jak dla mnożenia 20 A razy 207 V?), a we Wrocławiu od 14 kW (jak 20 A x 230 V?), ale, jak pisałem, dla 11 kW dają już 20 A. A BOK, który chyba ma siedzibę na Górnym Śląsku, dla odmiany wysłał mi taką tabelkę:
View attachment 29011
Generalnie ma to sens dla kolejnych całkowitoliczbowych kilowatów umownych na jednej fazie, a potem to po uważaniu.
Ale my tutaj nie piszemy o zabezpieczeniach i tabelkach, tylko o ustawie i mocy znamionowej urządzenia. A ona jest jaka jest. No i właśnie ta moc znamionowa (jeśli mamy być czepialscy) przekracza 11kW. Ale raczej nikt aż tak nie będzie przesadzał.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Ale my tutaj nie piszemy o zabezpieczeniach i tabelkach, tylko o ustawie i mocy znamionowej urządzenia. A ona jest jaka jest. No i właśnie ta moc znamionowa (jeśli mamy być czepialscy) przekracza 11kW. Ale raczej nikt aż tak nie będzie przesadzał.
Ale tenże przepis powoduje, że elektrycy nie są pewni nie tylko jaki wallbox, ale i o jaką moc umowną wolno im wystąpić - przerabiałem to, elektryk wyliczył mi w ekspertyzie przekroje kabli dla 15 A "żeby nie było" - no, idiotyzm! Do 11 kW załatwiłoby temat, bo na te 40 W można przymknąć oko i schować je za dwoma cyframi znaczącymi podanymi w ustawie.

A ta dygresja i tabelki się mogą jeszcze komuś przydać przy okazji montażu wallboksa u siebie - wniosek z nich taki, że w energetyce najlepiej zamówić umowne 7 kW i dostać 11 kW o 1/3 taniej - będzie zgodnie z aktualnymi przepisami, a wallboksa, nikomu nie mówiąc, na 16 A ustawić. Byle kable były policzone dla 16 A minimum.

adamusek

Posiadacz elektryka
Ja niedawno zwiększałem z 22 na 26kW i nadal zostawili mi 40A w PGE, choć wg tej tabelki powinni dać 50A.
Znalazłem tabelkę dla PGE:

1-4kW-6A
5-6kW-10A
7-10kW-16A
11-13kW-20A
14-16kW-25A
17-21kW-32A
22-26kW-40A
27-32kW-50A
33-40kW-63A

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Ja niedawno zwiększałem z 22 na 26kW i nadal zostawili mi 40A w PGE, choć wg tej tabelki powinni dać 50A.
Znalazłem tabelkę dla PGE:

1-4kW-6A
5-6kW-10A
7-10kW-16A
11-13kW-20A
14-16kW-25A
17-21kW-32A
22-26kW-40A
27-32kW-50A
33-40kW-63A
Jak już przeglądamy zwyczaje różnych OSD i tabele zabezpieczeń, to ja do kompletności dorzucę jeszcze wytyczne od STOENu (trochę się różnią).
Pamiętam że rok temu strasznie mnie to nurtowało, na początku planów własnej stacji ładowania :)

1749848236867.png

Źrodło: Załącznik nr 4 do Wytycznych projektowania i wykonywania przyłączy do sieci elektroenergetycznej Stoen Operator Sp. z o.o. ...
Pisownia oryginalna Autora - babol w podawaniu mocy w kWh :p

Rozmawiałem z projektantem i ogólnie "co kraj to obyczaj".
Tzn. w tym samym mieście i dzielnicy jeden OSD dopuszcza wykonanie przyłącza pod ładowarki na istniejącym złączu i kablach, a inny (po drugiej stronie ulicy) w warunkach przyłączeniowych wymaga wkopania nowego kabla nN aż do samego transformatora (!?) - może aż tak zaoszczędzili na przekrojach aluminium?
Jeden chce mieć licznik jak najbliżej rozdzielni głównej, a inny pozwala umieścić tablicę licznikową tuż przy miejscu postojowym... jak w ruletce.

Last edited:

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Ale tenże przepis powoduje, że elektrycy nie są pewni nie tylko jaki wallbox, ale i o jaką moc umowną wolno im wystąpić - przerabiałem to, elektryk wyliczył mi w ekspertyzie przekroje kabli dla 15 A "żeby nie było" - no, idiotyzm! Do 11 kW załatwiłoby temat, bo na te 40 W można przymknąć oko i schować je za dwoma cyframi znaczącymi podanymi w ustawie.
Rzeczywiście totalny idiotyzm z tym przekrojem kabli wyliczonym "żeby nie było"; może elektryk pierwszy raz robił taki projekt pod EVSE ?
Zauważyłem że w projektach pod EVSE z reguły dają przekroje o jeden stopień większe, niż wychodziłoby z prostych obliczeń, np. 4mm2 zamiast 2,5, albo (najczęściej) 6mm2 zamiast 4.

Z mojego doświadczenia z 2 firmami projektowymi i po konsultacjach w administracji:
1) do wydania zgody Zarządu, liczy się moc nominalna EVSE (na tabliczce znamionowej). To mogą łatwo sprawdzić i podważyć w razie kontroli, jakby ktoś się rozpędził i przykręcił do ściany skrzynkę 22 kW :ROFLMAO:
2) zabezpieczenia samym przed Wallboxem zdaniem jednej firmy miały fundamentalne znaczenie (aby sprzętowo ograniczyć moc), a druga firma potraktowała je dość "swobodnie" i dała w projekcie z zapasem, tak jak zgłosiłem że mi będą potrzebne.
3) zabezpieczenia przedlicznikowe i moc przyłączeniowa to sprawa pomiędzy OSD a inwestorem (oczywiście w ramach limitów z Ekspertyzy). Ustawa nie reguluje, wspólnocie też nic do tego, o ile tylko działamy w granicach Ekspertyzy (obciążalności danego WLZ). Bo ktoś może chcieć np. z jednego przyłącza zasilać N ładowarek <11kW (na różnych miejscach postojowych) + M odkurzaczy z gniazd serwisowych 230V przy tychże miejscach...

U mnie dostałem Warunki na moc 21kW, bo taka liczba wyszła z Ekspertyzy.
Zabezpieczenia przedlicznikowe: E40A (selektywne), zalicznikowe: 2xC32A, przed Wallboxami: 2xB25A (bo w projekcie jest przewidziana opcja EVSE 1-fazowego: 7kW albo 3-fazowego: 11kW).

Przekroje drutów Cu (idąc od przyłącza): 16 mm2, 10mm2, 6mm2.
Projekt przyłącza uzgodniony z OSD, wraz z zabezpieczeniami i przekrojami.
Uzyskana zgoda Zarządu na 2 punkty ładowania "o mocy do 11 kW" (bez żadnego zapisu o mocy przyłączeniowej, nie roztrząsali też czy będzie 10,99 czy 11,00 czy 11,04 kW ;) )

Ostatnio przy moich miejscach postojowych zaczęły już wyrastać takie skrzyneczki wraz z rurkami i zawartością, jak na załączonym zdjęciu ;) (spokojnie, w ciągu paru dni wszystko dokompletujemy :cool:)

skrzynka_pod_EVSE.jpg