Integracja platformy PSA z Home Assisstant

p0li

Pionier e-mobilności
Więc działa mi także:
Trips
View attachment 5225
Charge
View attachment 5226
Pozycji samochodu na mapie nie widzę, ale pewnie to trzeba coś skonfigurować jeszcze.
z tego co czytalem to wlasnie te -r w opcjach powoduje pobieranie pozycji (i innych danych) - no ale jak widac nie wszystko dziala
potestuj moze cos z dashboardem i przelacznikami - czy uda ci sie ustawic pozion odciecia podczas ladowania

KrzysztofFly

Moderator
Docelowo mam zamiar postawić Home Assistant na jakimś dedykowanym tylko do tego celu urządzeniu. Jednak na razie zapoznaję się z obsługą i możliwościami na wirtualnej maszynie. Nie mam niestety doświadczenia z HA ani z linuksem, więc nie jest to dla mnie zbyt łatwe, jednak jak mawiał klasyk "Ja się cały czas czegoś uczę, bez przerwy", tak więc z każdym dniem wiem i potrafię coś więcej w obsłudze HA.

Z tego co widzę, to domyślnie są właśnie takie ustawienia.
Zrzut ekranu 2022-05-20 180654.png
Jak poczynię jakieś dalsze postępy, to dam znać.

p0li

Pionier e-mobilności
Docelowo mam zamiar postawić Home Assistant na jakimś dedykowanym tylko do tego celu urządzeniu. Jednak na razie zapoznaję się z obsługą i możliwościami na wirtualnej maszynie. Nie mam niestety doświadczenia z HA ani z linuksem, więc nie jest to dla mnie zbyt łatwe, jednak jak mawiał klasyk "Ja się cały czas czegoś uczę, bez przerwy", tak więc z każdym dniem wiem i potrafię coś więcej w obsłudze HA.

Z tego co widzę, to domyślnie są właśnie takie ustawienia.

Jak poczynię jakieś dalsze postępy, to dam znać.

no to jest nas dwoch - ja z linuxem to tez nie za bardzo mam po drodze - ale nna zasadzie 'klikne i zobacze co odpadnie' jakos to sie do przodu posunie

KrzysztofFly

Moderator
Poczyniłem mały postęp, więc się podzielę informacją. Mianowicie udało mi się dojść do tego, że z poziomu zwykłej przeglądarki www, można wydać polecenie dla asystenta/samochodu. Dla przykładu otwarcie strony
http://twojeIP:5000/charge_control?vin=twójVIN&percentage=80
gdzie odpowiednio w miejsce twojeIP wstawisz IP twojego serwera HomeAssistant, a w miejscu twójVIN wstawisz VIN swojego samochodu, ustawisz docelowy poziom naładowania swojego samochodu, po osiągnięciu tego poziomu asystent odroczy ładowanie do czasu zaprogramowanego w samochodzie. Oczywiście jeśli zamiast 80, wstawisz np. 90, to samochód naładuje się do 90%.

Niestety dalej nie udało mi się uruchomić tego w postaci dashboard, z wyświetlaniem wszystkich informacji, a także przełącznikami, w stylu chociażby takim
113413427-f9dad380-93ba-11eb-848b-1a290904a242.png

Jusand

Posiadacz elektryka
Ja na razie jak dziecko we mgle, z tym całym HA, pokazuje mi tylko poziom naładowania i nic więcej. Po drodze nie udało mi się wszystkiego zrobić jak w instrukcji, jakieś dziwne błędy. Muszę chyba zacząć od podstaw zarówno Linux jak i HA, bo od d..y strony się zabrałem.

KrzysztofFly

Moderator
No to jest nas trzech, myślę jednak, że ostatecznie wspólnymi siłami ogarniemy temat do końca.
Ja osobiście mam aktualnie HA na dwóch komputerach, jedną instalację na maszynie wirtualnej, drugą instalację na starym laptopie. Obie instalacje działają w tym samym czasie, w osobnych lokalizacjach (każda na swoim IP).
Do wtyczki PSA podłączony ten sam samochód, bez najmniejszego problemu działa na obu w tym samym czasie.
Tak jak pisałem wcześniej, działa mi wyświetlanie poziomu naładowania oraz przebieg. Zapisują się również trasy i historia ładowania samochodu.
Zrzut ekranu 2022-05-23 210802.png
W sumie, to na czym mi najbardziej zależało (możliwość automatycznego zakończenia ładowania po osiągnięciu zaplanowanego poziomu naładowania) już mi działa. Na obrazie widać dokładnie zakończenie przedostatniego ładowania na 80%, następnie w formie testu ustawiłem mu maksymalny poziom naładowania na 82%, także zadziałało. Brakuje mi tylko działania tego z dashboard, jest to jednak kwestia czasu i to też wspólnymi siłami opanujemy.
Co do Twojej sytuacji, spróbuj może od nowa dodać swoje auto, ja sam dodając za pierwszym razem popełniłem błąd podając PIN dodałem inny, a tu trzeba wpisać swój z aplikacji u mnie "My Citroen"
Zrzut ekranu 2022-05-23 205748.png
Dla chcących spróbować swoich sił w integracji z HA, trzeba tutaj wybrać swój model, wpisać email i hasło do aplikacji u mnie to "My Citroen", Country code wpisałem PL
Zrzut ekranu 2022-05-23 205806.png
Następnie w OTP config, naciskamy Send SMS i czekamy na wiadomość ze Stellantis wysłaną na numer telefonu zarejestrowany w aplikacji, a także wpisać swój PIN do aplikacji "My Citroen"

Oczywiście trzeba jeszcze pamiętać o przekierowaniu portów 8123, 4357 i 5000.

vwir

Pionier e-mobilności
Z samym HA mogę pomóc (tak samo jak i z linuxem) ale jako iż nie mam wspomnianej integracji to będzie trochę strzelanie na oślep. Bawię się w HA w zasadzie od ich początków (będzie już chyba z 6-7 lat) i mam już jakiś tam wkład w jego rozwój (niewielki, ale zawsze coś).

Jusand

Posiadacz elektryka
Już dodawałem dwa razy, przyjmuje mi dane z My peugeot i SMS z hasłem też wysyła. Tak jak pisałem, jestem przekonany że nie zrobiłem wszystkiego dobrze, port 5000 przekierowałem a 8123 i 4357 to nie wiem nawet 🤦‍♂️.
Mam tylko te procenty, ale jutro spróbuję jeszcze sprawdzić czy uda mi się ustawić koniec ładowania na 80 procent.

Attachments

• Screenshot_20220523-212930_Home Assistant.jpg
    Screenshot_20220523-212930_Home Assistant.jpg
    201,3 KB · Liczba wyświetleń: 5

Jusand

Posiadacz elektryka
Z samym HA mogę pomóc (tak samo jak i z linuxem) ale jako iż nie mam wspomnianej integracji to będzie trochę strzelanie na oślep. Bawię się w HA w zasadzie od ich początków i mam już jakiś tam wkład w jego rozwój (niewielki, ale zawsze coś).
Ja dopiero zaczynam, choć pojęcie mam.
Mam postawionego Proxmox i na tym HA na HP T630. Tak mi polecili, ale mogę zacząć od nowa. Co kolega poleca wogole do HA?

vwir

Pionier e-mobilności
Jeśli chodzi o sprzęt to u mnie stanęło na Intel NUC. Bardzo sobie chwalę, polecam. Na nim mam zainstalowane ubuntu. HA u mnie siedzi w dockerze, więc w sumie nie ma wielkiego znaczenia jaki jest system operacyjny. Są oficjalnie dockerowe obrazy, więc jedna komenda i wszystko zainstalowane. Ewentualnie za pomocą docker-compose (ja mam tak właśnie zrobione, bo mam trochę zależności pomiędzy różnymi kontenerami).