Jak pech to pech - tym razem padło mi ogrzewanie tylnej szyby...

Bronek

Pionier e-mobilności
Z tymi logami i ich czytaniem , moze być różnie.
Miałem kilka ( moze nawet to było rok z temu) dziwne komunikaty o awarii sos , dawniej jeszcze skaknie ekranu i map ... .Ze wszystkim kazali przyjechać , bo LOGI TAK MÓWIĄ -
A ja bronilem się jak " nasz" Rząd broni niepodległości , tylko ja z lenistwa a nie z głupoty.
No i logi swoje a Tesla swoje. Wszystko działa OK . W serwisie nie byłem
Dlatego warto sprawdzić te połączenia

gim-kg

Pionier e-mobilności
Wymiana szyby wydaje sie dosyc inwazyjna, ciekawe co uszkodza przy okazji i dlaczego tapicerke albo jakies szumy beda ; -)
Mi wymieniali tą w dachu nad przednimi fotelami. Przy odbiorze zauważyłem że jest uszczerbiona jakby od spodu. Zrobili to lepiej niż fabryka. Nic nie szumi, przynajmniej nie słyszę nic z okolic dachu, wklejona równiutko, tapicerka nie uszkodzona, czyściutka, nic nie trzeszczy.
Szczerze to obawiałem się tej wymiany czytając wszelakie opinie, ale widać nie taki straszny diabeł jak go malują.

mgapinski

Posiadacz elektryka
Mi wymieniali tą w dachu nad przednimi fotelami. Przy odbiorze zauważyłem że jest uszczerbiona jakby od spodu. Zrobili to lepiej niż fabryka. Nic nie szumi, przynajmniej nie słyszę nic z okolic dachu, wklejona równiutko, tapicerka nie uszkodzona, czyściutka, nic nie trzeszczy.
Szczerze to obawiałem się tej wymiany czytając wszelakie opinie, ale widać nie taki straszny diabeł jak go malują.
Podobne mam odczucia po wymianie swojej czołowej, też miałem uszczerbioną z fabryki. Równiutko wklejone i żadnego szumu. Technik powiedział mi, że szpary lecą u nich laserem i specjalnie dają szybę z przodu trochę wyżej niż następna żeby wiatr nie wchodził w szczelinę między szybami. W fabryce mają większe szpary bo szyby są wkładane maszynowo. Chyba czeka mnie jeszcze tył, mam wrażenie, że nie działa mi fragment ogrzewania za prawym zagłówkiem. Nie chce mi się chyba już z tym męczyć i gonić ze Szczecina, żeby mi powiedzieli, że mam płacić bo pewnie mi ktoś uszkodził przy przyciemnianiu szyb…

mgapinski

Posiadacz elektryka
Update, chyba jednak będę próbował wymienić ten tył na gwarancji. Zapytam najpierw czy przyciemnienie szyb nie spowoduje, że mi odrzucą. Ciekawy defekt, linie na szybach są całe i nie widać żeby coś się tam działo. Pechowa coś ta moja trójka…

Attachments

• 5A63E014-81EC-4F10-B528-A9D042D4FBB2.jpeg
    5A63E014-81EC-4F10-B528-A9D042D4FBB2.jpeg
    3,4 MB · Liczba wyświetleń: 87

krzyss

Pionier e-mobilności
Update, chyba jednak będę próbował wymienić ten tył na gwarancji. Zapytam najpierw czy przyciemnienie szyb nie spowoduje, że mi odrzucą. Ciekawy defekt, linie na szybach są całe i nie widać żeby coś się tam działo. Pechowa coś ta moja trójka…
Ja bym zerwal folie przed reklamacja… na bank beda problemy.

Michal

Moderator
W Tesli podobno nie czepiają się tak jak u innych producentów i jeśli nie uszkodziłeś czego przy montażu folii, to nie powinni się czepiać. Jeśli uszkodziłeś, to i tak musiałbyś zapłacić za naprawę ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
A da się to zerwać bez uszkodzenia linii od ogrzewania? Chyba nie…
Nie znam sie na technologii folii i szyb z ogrzewaniem… ale jesli to jest tak latwo zepsuc to bym jednak szukal czy panowie po wycieciu folii nie przecieli gdzies sciezki.
Ja kiedys dach folia oklejem, i po roku patrze a tam na krawedziach rdzawe slady… jak cieli folie z dachu to pocieli lakier…

JareG

Pionier e-mobilności
Nie znam sie na technologii folii i szyb z ogrzewaniem…
Miałem w swoich autach dwa rodzaje ogrzewania szyb: elementy grzewcze na zewnątrz szyby i pomiędzy szybami, bo szyba klejona.
Ta pierwsza kiedyś mi się uszkodziła w kombiaku po nieszczęśliwym załadunku czegoś długiego i twardego (to mógł być np. 3m słupek drewniany 15x15cm :LOL:) - jak zamknąłem klapę to szybą przypierniczyłem w to coś, i pojechało po elemencie grzewczym przerywając go. Stawiam, że gdybym na takiej szybie miał folię, to przy demontażu któryś z pręcików grzewczych by zdechł..
A drugą (klejoną) uszkodził mi blacharz podczas demontażu - ona miała takie dwa wystające ze środka 'cosie', do których podpinało się instalację grzewczą.. i jednego 'cosia' blacharz radośnie (cyz raczej bezmyślnie) urwał 🤬 Szyba za 5k zł

Pozdrawiam