Jak pech to pech - tym razem padło mi ogrzewanie tylnej szyby...

cooler

Pionier e-mobilności
Jak się dorwę fizycznie do auta to tak zrobię.
Czy ktoś wykonał ten upgrade i ma normalnie wybudzany samochód no po paru h stania bez Sentry?
2021.44.30.7
Ufff, w końcu dostałem się do samochodu, wykonałem restart UI i... Działa dostęp z aplikacji także wtedy gdy samochód całkiem usypia. Dziwne, bo po upgrade także się restartuje...
Objawy były dziwne: gdy podszedłem do auta i z apki miałem już widoczna opcje odblokuj to odblokowałem i nagle samochód ożył i apka zaskoczyła i połączyła się do samochodu (jakby 4g nagle się włączyło). jak odszedłem od auta, łączność cały czas była ale po kilkunastu minutach auto znowu zamierało i nie można się było połączyć... Restart pomógł na to.

cooler

Pionier e-mobilności
Gdy jest zimno klapa bagażnika nieraz otwiera się do połowy, nie wiem czy u kogoś ten problem nie występuje, jeszcze nie zgłosiłem.
Ja to miałbym pytanie komu ta klapa na mrozie dobrze działa??? Zarówno dla mnie jak i @krzyss nie działa dobrze, wydaje mi się że inni też pisali.

Michal

Moderator
Mi działa dobrze.

Norbert

Posiadacz elektryka
Objawy były dziwne: gdy podszedłem do auta i z apki miałem już widoczna opcje odblokuj to odblokowałem i nagle samochód ożył i apka zaskoczyła i połączyła się do samochodu (jakby 4g nagle się włączyło). jak odszedłem od auta, łączność cały czas była ale po kilkunastu minutach auto znowu zamierało i nie można się było połączyć... Restart pomógł na to.
Tam siedzi "zwykły" linuch, być może przy ładowaniu "czegoś", "coś" się wysypało i potrzebował ponownego restartu :)

solik

Pionier e-mobilności
Z tymi aktualizacjami trzeba podejsc jak do update systemu operacyjnego, o ile nie sa to update security to poczekac miesiac az spolecznosc znajdzie bugi a producent wyda latke ;)

Bartosz

Pionier e-mobilności
Albo przełączyć pobieranie aktualizacji na standardowe.
Zgadza się. Decydując się na aktualizacje zaawansowane decydujemy się na uczestnictwo w programie beta-testów. Normalne stabilne aktualizacje otrzymuje się wybierając opcję standard. Jest to napisane w instrukcji, może nie wprost, ale jest.

Standard: Do pobrania oferowane są wersje oprogramowania, które zazwyczaj od jakiegoś czasu działają już w pojazdach innych klientów.

Zaawansowane: Otrzymywanie najnowszych aktualizacji, gdy tylko staną się dostępne.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja to miałbym pytanie komu ta klapa na mrozie dobrze działa??? Zarówno dla mnie jak i @krzyss nie działa dobrze, wydaje mi się że inni też pisali.
Jeztem po serwisie klapy, podobno wymienili w silowniku uszczelke gumowa na oring plastikowy… ale docelowo silowniki sa do wymiany.
Ogolnie odnioslem wrazenie ze nic nie zrobili bo i tak silowniki zima sa do dupy..

cooler

Pionier e-mobilności
A ja po serwisie klapki ładowania mam jeszcze gorzej niż przed serwisem: klapka już się sama nie otwiera i nie zamyka, muszę wszystko ręcznie podnosić i opuszczać. Tłumaczono mi iż problemem okazał się nie port ładowania czy klapka, ale sterownik który steruje silnikiem krokowym tej klapki, a tego sterownika nie mają na stanie. Podobno zmienili na 2 różne nowe porty i było to samo. Klapa bagażnika dalej na 3 razy się czasem otwiera - działa zawsze jak nie nagrywam.
Kurcze, jak Toyota zrobi prawdziwego mocnego elektryka to wracam do tych tatowozów, Też się fajnie jeździ, ale bez tej otoczki "a co dziś przestanie działać".

Darkoblues

Zadomawiam się
Jak się dorwę fizycznie do auta to tak zrobię.
Czy ktoś wykonał ten upgrade i ma normalnie wybudzany samochód no po paru h stania bez Sentry?
2021.44.30.7
Ja upgrade do XX.30.7 zrobiłem jakieś dwa tyg temu, a od 3 dni auto przestało się wybudzać z apki . Restart z wciśniętym hamulcem nie pomógł. Wczoraj przy okazji wymiany czujników temperatury i tego oringa w siłowniku bagażnika, kazałem aby serwis na to zerknął. Niby coś tam poresetowali ale nic nie pomogło, dziś rano znowu nie wybudziłem auta przez apkę. Ale wystarczy już wsiąść do auta i apka działa...
Dodatkowo dziś chcąc zgłosić via apka ten problem, miałem możliwość wyboru problemu z ecall. Ewidentnie zamiera po jakimś czasie transmisja danych i się nie podnosi z jakiegoś powodu, tak jakby w jakiś tryb standby, ale już nie potrafi Sue wybudzić
O dziwo, teraz ładuję od 2h na AC i apka kontaktuje się z Teslą.

W każdym razie w serwisie powiedzieli, że jak się nie poprawi to wymuszą ponowny zdalny upgrade... zobaczymy