Jak sprzedać używanego elektryka?

Ev3

Pionier e-mobilności
Popatrz jak zmieniły się ceny nówek gdy wycofano dopłaty.
Jak?
Nie śledzę tematu, coś tam słyszałem że część producentów zrekompensowała część brakującej dopłaty, ale ile i ilu to nie wiem.
Nie mówiąc o tym, że sporo producentów pozostawiło "bonus", tym razem już w 100% na swój koszt.
No dobra, ale to ciągle nie ma żadnego przełożenia na rynek używek.
Chyba, że poszło info że te obniżki cen nowych były chwilowe, szybko znikną i albo kupisz teraz nówkę, albo nie kupisz już nigdy za taką cenę.
To by mogło spowodować odpływ klientów z rynku używanych elektryków.

Inaczej nie widzę związku.

Ev3

Pionier e-mobilności
Niestety dużą winę tutaj też mają idiotyczne artykułu w prasie i propaganda anty-EV.
To na pewno.
Ale tak czy tak, to my dostaniemy po tyłku w rezultacie.
Stąd wątpliwości czy warto nadal iść "pod prąd", bo trend nie jest ciekawy.

Ev3

Pionier e-mobilności
Imo trend będzie się tylko poprawiał - tj. elektryków będzie więcej. Ludzie się będą przekonywać wraz z ich ilością na ulicach i poprawą infrastruktury.
Boję się że nie w tym tempie, żeby wróciło ssanie na używane elektryki (takie jak 5 lat temu, gdzie dało się kupić używanego elektryka i potem go sprzedać w miesiąc).

A nie mam czasu ani ochoty, żeby na to czekać 10 lat i tyle jeździć jednym autem.

P.S.
Chciałbym nawet dać rabat, żeby sprzedać, ale nie ma jak, bo nie ma komu....
Stąd pytanie o lepsze miejsce do kontaktów między zainteresowanymi kupnem i sprzedażą, bo zwykłe metody się nie sprawdzają.

vwir

Pionier e-mobilności
Jak?
Nie śledzę tematu, coś tam słyszałem że część producentów zrekompensowała część brakującej dopłaty, ale ile i ilu to nie wiem.
Ceny spadły. Może nie o tyle ile wynosiły dopłaty, ale różnica była znaczna. No to jaką motywację do kupienia używek mają ludzie którzy widzą, że z dnia na dzień nowy potrafi stanieć o 10%? Przecież to ciągnie w dół tak samo rynek używek.

Ev3

Pionier e-mobilności
Ceny spadły. Może nie o tyle ile wynosiły dopłaty, ale różnica była znaczna.
Spadły może w cennikach.
Bo jeśli jak sam piszesz, że mniej niż o dopłaty, to cena dla klienta de facto wzrosła.
No to jaką motywację do kupienia używek mają ludzie którzy widzą, że z dnia na dzień nowy potrafi stanieć o 10%? Przecież to ciągnie w dół tak samo rynek używek.
Wzrost cen nowych ciągnie w dół rynek używek?
Gdyby ten rynek był normalny, to by było odwrotnie.

Ta nienormalność chyba jednak nie ma związku z dopłatami, tylko z powszechnym hejtem, a na to nikt nie poradzi.
I nie ma widoków, ze to się zasadniczo zmieni podczas naszego życia (a przynajmniej życia naszych samochodów).

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
Jak nikt nie dzwoni to cena jest za wysoka.
Jeśli dałem 2/3 zwyczajowej ceny innych i w okolicach cen innych najtańszych sztuk (asekuruję się bo nie sprawdzałem czy ostatnio nie pojawiło się coś o 500 zł nizszej cenie), to nadal tak uważasz?

JM&JM

Posiadacz elektryka
Hmm... może z BEV będzie tak samo jak z inną elektroniką użytkową? Czyli używane po gwarancji w cenie elektro złomu? Jak wchodziły pierwsze TV LCD do cieszyłem się jak dziecko, że udało mi się kupić TV Sharp 32' za około 4 tyś. w promocji. Teraz tej wielkości TV ma dużo lepsze parametry, więcej funkcji i nowy kosztuje 10% tego co kiedyś.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Jeśli dałem 2/3 zwyczajowej ceny innych i w okolicach cen innych najtańszych sztuk (asekuruję się bo nie sprawdzałem czy ostatnio nie pojawiło się coś o 500 zł nizszej cenie), to nadal tak uważasz?
Poka ogłoszenie, ogłaszałeś się na Forum?