Nie.A to KIA nie ma LG ?
W Soulu i równolegle produkowanych Niro były bodajże SK Innovation.
Niro po FL dostało CATL.
Nie.A to KIA nie ma LG ?
Ten host ma świetne poczucie humoru albo ktoś mu pisze dobre teksty. ”leaf idealny dla nauki jazdy dla młodzieży i masz pewność, że za daleko od domu nie uciekną” 😂I jeszcze takie coś o naszym rynku używanych EV:
Ten host ma świetne poczucie humoru albo ktoś mu pisze dobre teksty. ”leaf idealny dla nauki jazdy dla młodzieży i masz pewność, że za daleko od domu nie uciekną” 😂
Tak sobie pomyślałem, że mógłby się sprawdzić w stand-upie i faktycznie pisze, że próbował. “Kia e-soul z przodu wygląda jak Darth Vader z zatwardzeniem“. 😅Jack Scarlett ma rzeczywiście 'dobre gadane' i idzie mu to o wiele lepiej niż innym z Fully Charged
![]()
A HUGE hello to our new car presenter – Jack Scarlett - Fully Charged Show
We're very excited to welcome Jack Scarlett as our new car presenter. Find out all about him in this new blog!fullycharged.show
Dziś to przeczytałem i aż muszę zacytować.Tak powinno powinno być. IMO bardzo duży wpływ na ceny używanych ma niestety również opinia kształtowana przez media. Dopóki będzie trwała medialna nagonka, dopóty sprzedaż używanych BEVów będzie związana z olbrzymią stratą.
OT: kupiłem kiedyś Mondeo, które miało złą prasę. Nie dało się wytłumaczyć potencjalnym kupcom, że usterka dotyczyła tylko początkowych egzemplarzy i szybko wymienili wadliwe wtryskiwacze oraz coś tam jeszcze. Czasopisma (wtedy jeszcze się czytało) uparcie umieszczały silnik na czarnej liście najbardziej wadliwych konstrukcji i skończyło się na tym, że sprzedałem samochód po 5 latach za 22% ceny, którą zapłaciłem w salonie. Koleżanka z pracy sprzedała wówczas 5-letnią bazową Toyotę Yaris za dokładnie takie same pieniądze. Pomyślałem, że trzeba kupić Toyotę. Przejechałem się Avensis, po czym wróciłem do salonu Forda i kupiłem kolejne Mondeo będąc w pełni świadomy, że pewnie znowu sporo stracę. Sądzę, że z BEVem będzie podobnie.
A dopłaty, chociaż psują rynek, mogą przekonać wielu ludzi aby jednak rozważyli zakup BEVa (tak było u mnie). Im więcej będzie pozytywnych opinii od użytkowników, tym większa szansa, że ceny używanych samochodów elektrycznych będą odzwierciedlać ich rzeczywistą wartość, zamiast obaw podsycanych przez media. 🤞🤞🤞
Odświeżając temat - wystawiłem Soula (65 kWh) i tak jak przewidywałem - zero kupujących.gdybym dzis byl zmuszony szukac uzywanego auta to wiecej niz 60k brutto bym nie wydal - czy kupie za to elektryka "uniwersalnego"? nie, a leafa nie chce.. nawet dokladajac do 80k brutto nadal nie kupi sie sensownego elektryka - tutaj idealem bylby minimum segment C z bateria w okolicach 50kwh+