Jak sprzedać używanego elektryka?

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator
I jeszcze takie coś o naszym rynku używanych EV:

nabrU

Moderator
Ten host ma świetne poczucie humoru albo ktoś mu pisze dobre teksty. ”leaf idealny dla nauki jazdy dla młodzieży i masz pewność, że za daleko od domu nie uciekną” 😂

Jack Scarlett ma rzeczywiście 'dobre gadane' i idzie mu to o wiele lepiej niż innym z Fully Charged (y)

Pedr

Posiadacz elektryka
Jack Scarlett ma rzeczywiście 'dobre gadane' i idzie mu to o wiele lepiej niż innym z Fully Charged (y)

Tak sobie pomyślałem, że mógłby się sprawdzić w stand-upie i faktycznie pisze, że próbował. “Kia e-soul z przodu wygląda jak Darth Vader z zatwardzeniem“. 😅

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Tak powinno powinno być. IMO bardzo duży wpływ na ceny używanych ma niestety również opinia kształtowana przez media. Dopóki będzie trwała medialna nagonka, dopóty sprzedaż używanych BEVów będzie związana z olbrzymią stratą.

OT: kupiłem kiedyś Mondeo, które miało złą prasę. Nie dało się wytłumaczyć potencjalnym kupcom, że usterka dotyczyła tylko początkowych egzemplarzy i szybko wymienili wadliwe wtryskiwacze oraz coś tam jeszcze. Czasopisma (wtedy jeszcze się czytało) uparcie umieszczały silnik na czarnej liście najbardziej wadliwych konstrukcji i skończyło się na tym, że sprzedałem samochód po 5 latach za 22% ceny, którą zapłaciłem w salonie. Koleżanka z pracy sprzedała wówczas 5-letnią bazową Toyotę Yaris za dokładnie takie same pieniądze. Pomyślałem, że trzeba kupić Toyotę. Przejechałem się Avensis, po czym wróciłem do salonu Forda i kupiłem kolejne Mondeo będąc w pełni świadomy, że pewnie znowu sporo stracę. Sądzę, że z BEVem będzie podobnie.

A dopłaty, chociaż psują rynek, mogą przekonać wielu ludzi aby jednak rozważyli zakup BEVa (tak było u mnie). Im więcej będzie pozytywnych opinii od użytkowników, tym większa szansa, że ceny używanych samochodów elektrycznych będą odzwierciedlać ich rzeczywistą wartość, zamiast obaw podsycanych przez media. 🤞🤞🤞
Dziś to przeczytałem i aż muszę zacytować.

Ludzie kompletnie nie czują jazdy samochodami w swojej masie. Są przygłusi, mają betonowe d...ska. Ręce bez czucia. I najlepiej przez to sprzedają się toyoty, z których tylko aygo dawało mi jakąś frajdę z jazdy (i które też chyba najmniej się sprzedaje).
W taki sam sposób jak Ty kupiłem każdy mój samochód, na każdym dużo straciłem. Teraz miałem kupić lexusa ux300h (ale zwieszenie ma lepsze niż model 3 niestety, dużo lepiej tłumi), bo najmniej straci na wartości, ale po jeździe modelem 3 przepadłem. Elektryk osiedlowy wraca z urlopu w poniedziałek i zaczynam działać z ładowarką - jeśli się uda, leci zamówienie na Ultra Red RWD.
Za lakier też nikt nie dopłaci, ale to moja żona będzie jeździć tym samochodem i czasem ja.

Ev3

Pionier e-mobilności
gdybym dzis byl zmuszony szukac uzywanego auta to wiecej niz 60k brutto bym nie wydal - czy kupie za to elektryka "uniwersalnego"? nie, a leafa nie chce.. nawet dokladajac do 80k brutto nadal nie kupi sie sensownego elektryka - tutaj idealem bylby minimum segment C z bateria w okolicach 50kwh+
Odświeżając temat - wystawiłem Soula (65 kWh) i tak jak przewidywałem - zero kupujących.
Badawczo spuściłem cenę poniżej tych magicznych 80k brutto - i nadal nic.
Mam już pewność, że to nie cena stanowi barierę.
Po prostu nie ma chętnych na zakup używki i tyle.

eimi

Pionier e-mobilności
Nie no poniżej 80k brutto to i ja bym kupił :ROFLMAO: który rok i jaki przebieg masz tego soula?