Jak sprzedać używanego elektryka?

Makus

Pionier e-mobilności
Z opowiesci znajomego. Nie miał powodu ściemniać. Sam jak pierwszy raz wsiadłęm w automat to po kilku minutach jak juz uznałem ze jest ok i się rozluźnmiłem wcisnąłem lewą nogą pedął hamulca, na szczęscie mój automatyczny pilot chciał zmienić bieg z jedynki na dwójkę wiec stanąłem dęba ale przy 10 km/h i nikt blisko za mną nie jechał.
Raz jeden tak miałem, przy pierwszej jeździe automatem teścia. Dojeżdżaliśmy do skrzyżowania, noga sprzęgłowa szukała sprzęgła i depnęła hamulec. Wszyscy wylądowali z nosami na fotelu z przodu a ja się nauczyłem, że lewa noga w automacie odpoczywa ;)
Ale pomylić gaz z hamulcem? Nawet w i-pedal gaz jest gazem, nigdy nie jest hamowaniem, więc żadne nowe ścieżki w mózgu nie mają prawa się utworzyć.

ELuk

Pionier e-mobilności
Dokładnie tak. O ile w normalnym automacie można sobie taką sytuację wyobrazić, jak ktoś zdjął nogę z gazu, jedzie rozpędem i nagle musi hamować, to na upartego można sytuację pomyłki przyjąć za możliwą.
W one pedal driving jest to praktycznie niemożliwe, bo zdejmując nogę z „gazu” auto zaczyna hamować (rekuperacja).

szwajcar

Fachowiec
Ale pomylić gaz z hamulcem? Nawet w i-pedal gaz jest gazem, nigdy nie jest hamowaniem, więc żadne nowe ścieżki w mózgu nie mają prawa się utworzyć.
Ależ do tego nie trzeba wcale i-pedeałów, automatów itp... Wystarczy nieuwaga, wiek, zmęczenie.

1728367093921.png

szwajcar

Fachowiec
Przestań, w DS5 z 2012 roku miałem HUD. Wyświetlacz też udawał klasyczny prędkościomierz. Szukasz na siłę a tak naprawdę nie wiesz co od ponad 20 lat jest w samochodach. Widziałeś prędkościomierz w Citroenie C4 I generacji?
Rodzi się konkluzja, że jedyną przełomową nowością w motoryzacji ostatnich latach jest... silnik elektryczny. 🙅‍♂️

Halisep

Posiadacz elektryka
Rodzi się konkluzja, że jedyną przełomową nowością w motoryzacji ostatnich latach jest... silnik elektryczny. 🙅‍♂️
Nawet nie, bo pierwsze EV to XIX wiek

cooler

Pionier e-mobilności
A mi się wydaje że OTA - update by air.
Podobnie jeżdżące mocne benzyny z dobrym automatem były już wcześniej, ale że można całkiem zmienić zachowanie samochodu po prostu instalując update, gdzie nie trzeba jechać już do serwisu - to pomimo mojego niezadowolenia z jakości Tesli, to jest największy game changer!
Tesla wydaje się pierwsza zastosowała to na taką skalę i tak niskopoziomowo, aż do ostatniego firmware sterownika.

Bronek

Pionier e-mobilności
Gorzej z tempomatami aktywne, nieaktywne.
Raz bym wjechał kamperem w tyłek komuś, w ostatniej chwili zdałem sobie sprawę w czym siedzę 3,5 T minimum , więc garnki i żona obok dały znać o sobie .

abes99

Posiadacz elektryka
BTW, w temacie wątka, eSoul sprzedany czy dalej brak chętnych?