Jak walczyć z kultem zapierdalania (prędkość)

Przemmo

Posiadacz elektryka
Nie wiem za co...

Właśnie za to. Jest sobą, mówi co go boli. Zauważ, jak tutaj mówi o EV. Mówi o swoich odczuciach, nie powiela bzdur.

Nie podzielam wielu jego opinii, ale lubię go za to, jakim jest. Polecam wszystkie jego książki i 3 sezony Farmy Clarksona. Lubię do nich wracać 🙂

piotrpo

Pionier e-mobilności
Dodam do listy : rowerzystów, ale tych w "trykotach" co dla zdrowia wchłaniają spaliny.
To nie są trykoty, tylko lajkrowe zbroje moralnej wyższości. Niestety jakaś część (większość?) albo nie ma pojęcia o przepisach, albo uważa, że ich nie obowiązują. Podejrzewam, że większość to nawet blachosmrodziarze na weekendowych wycieczkach.
Kocham gościa. I jeżdżę jak on.
Lubiłem oryginalne Top Gear. Tego z Amazon nie jestem w stanie na dłuższą metę oglądać. Trochę jak Jan Piertrzak, czasy się mocno zmieniły, a dowcipy te same.

Przemmo

Posiadacz elektryka
To nie są trykoty, tylko lajkrowe zbroje moralnej wyższości. Niestety jakaś część (większość?) albo nie ma pojęcia o przepisach, albo uważa, że ich nie obowiązują. Podejrzewam, że większość to nawet blachosmrodziarze na weekendowych wycieczkach.

Lubiłem oryginalne Top Gear. Tego z Amazon nie jestem w stanie na dłuższą metę oglądać. Trochę jak Jan Piertrzak, czasy się mocno zmieniły, a dowcipy te same.

Tylko oryginalne. Polityczna poprawność zabija wiele talentów. Obejrzyj Farmę, przypomną Ci się stare dobre czasy. Jak np. Mała Brytania... 😁

slaveq

Pionier e-mobilności
Jechać z zachowaniem ~przepisowego odstępu. Tak na początek.
Tak to prawda
Nie dopowiadaj swoich urojeń do moich wypowiedzi proszę. Wszystkie widoczne na lewym pasie pojazdy popełniają wykroczenie wyceniane na 6 punktów karnych (niezachowanie odstęu). Dżygit od wyprzedzania pasem awaryjnym niedostosowanie się do znaku P2 - 2 punkty, chociaż mogą mu się jeszcze przykleić jakieś dodatkowe. Różnica taka, że robi to z pełną premedytacją, a większość tej pielgrzymki na lewym pasie nawet nie wie, że popełnia wykroczenie.
W takim razie źle się zrozumieliśmy, ja zrozumiałem twój wpis jako jechanie po ludziach którzy po prostu jadą lewym pasem.

Ręce opadają... Do jechania z prędkością dozwoloną 50-70m za poprzedzającym pojazdem nie potrzebujesz ani 200 KM, ani samochodu za 200k. Jedynie opanowanie prostej sztuki - zachować odstęp, nacisnąć gaz, osiągnąć prędkość wyprzedzania, zmienić pas na prawy.
To była ironia. Właśnie, tylko że jak wyprzedasz albo jedziesz nawet z zachowaniem odstępu w dużym ruchu gdzie na prawym pasie nie będziesz się wciskał między tiry to znajdzie się ktoś kto musi jechać szybciej bo się udusi.
U nas prawy pas to lawa. Nie wiem dlaczego, bo zwykle nie ma tłoku, lepsza widoczność, mniejsza szansa na debila siedzącego na zderzaku. Jedynie ryzyko, że ktoś postanowi ci się wrypać przed maskę na 5 metrze 200m rozbiegówki.
Albo wrypie ci się ktoś z lewego bo frustrat mu siedzi na zderzaku.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Albo wrypie ci się ktoś z lewego bo frustrat mu siedzi na zderzaku.
Tutaj tęsknię za alfą 159 i jej spryskiwaczami. Miała 8 osobnych dysz spryskiwaczy (6 do świateł). Zbiornik płynu wystarczał zimą na 1 dzień, ale nie było problemu z zasygnalizowaniem komuś z tyłu, że być może jest za blisko. A na prawym, to częściej mam sytuację, że jadę sobie spokojnie, wyprzedza mnie jakieś auto, zjeżdża przed maskę i po zaliczeniu achievement'a zwalnia -20.

A tak trochę dla śmiechu, to wczoraj 2 samochodu nie zmieściły się na tej drodze:

Nie widziałem samego zdarzenia, po prostu bawara z rozbitym lewym reflektorem była na lawecie, a drugi samochód w rowie. Jak widać w tym miejscu jest strefa 30.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak zwykle mam pokręcony sposób postrzegania możliwości i fantazja mnie ponosi Sorry
To jest sposób z tą psikawką...Faktycznie zdarza się mieć prysznic od poprzedzającego. Jakiś trojniczek na wężyku i doklejona z boku dysza tak by psikala za samochód ?
Zaworek zasilany , włącznik na wifi (mam taki +- szeroki zakres zasilania).

piotrpo

Pionier e-mobilności
159 miała bardzo charakterystyczne światła:
1731144583516.png

W wersji z xenonami, na każdej tej "rurze" był spryskiwacz + to co normalnie - na szybę.
Uruchomienie tego ustrojstwa przy prędkości autostradowej powodowało mniej-więcej taki efekt:
1731144809332.png

(nieco fabularyzowane).

lvlthn

Pionier e-mobilności
Hehe, pamiętam :)

Taki sam efekt miały Volvo S60/S80 drugiej generacji z bixenonami, cytując biuletyn i instrukcje serwisową:
"Optional Active Bi-Xenon headlights will be washed once for every five times the windshield is washed."

Jedno 'pryśnięcie' na reflektory potrafiło zużyć 150-200ml płynu :D

Właściwie nie wiem po co były spryskiwacze przy wycieraczkach, równie dobrze mogło ich tam nie być :p

zlp

Pionier e-mobilności
U nas prawy pas to lawa. Nie wiem dlaczego, bo zwykle nie ma tłoku, lepsza widoczność, mniejsza szansa na debila siedzącego na zderzaku.
Zdążyłeś już zapomnieć o dziurach na skraju prawego pasa?

mALEK

Pionier e-mobilności
mam takie same odczucia. 15-20 lat temu byli zabawni, intrygujacy. Teraz jak ich slucham/ogladam, to tylko z rozrzewniem i politowaniem. Utkneli gdzies w swojej rzeczywistosci i tam juz zostali. jak Pietrzak :)

Najnowsze dyskusje