Jak walczyć z kultem zapierdalania (prędkość)

kony

Nowy na Forum
IMHO, wybudować sensowną sieć dróg (S i A + obwodnice). W Niemczech można sprawnie się przemieszczać między większymi miastami. U nas zawsze to gonitwa przez wioski i miasteczka, zamiast przemieszczać się 90km/h co chwilę teren zabudowany z 50km/h + przejścia ze zredukowana do np. 30km/h, bo przy ruchliwej trasie albo inne bzdurne ograniczenia (np. długa prosta dobra droga przez las, to dajmy 70km/h). Zanim się na jakąś szybszą drogę wyjedzie (o ile akurat jest po drodze), to człowiek ma już dosyć podróży. Potem rośnie ciśnienie na podgonienie czasu i przekraczanie prędkości.
Zależy gdzie mieszkasz. W mojej okolicy w wiele miejsc można dojechać S3, A2, A4.
Jeśli chodzi o Niemcy to zapierdalaczy jest tam dużo - mam na myśli takich jadacych powyżej 180km/h choć z drugiej strony uważam że w Polsce np. po drogach szybkiego ruchu czy autostradach jeździ się swobodniej ze względu na mniejszy ruch i mniejszą ilość robót drogowych.
Mój sposób na wolniejszą jazdę to ograniczenia techniczne samochodu (jak np. Volvo max 180km/h).
Fotoradary już były i z jakiegoś powodu zostały zlikwidowane.
Pomiary odcinkowe dodają płynności w ruchu ale znowu wyprzedzanie aut osobowych na zasadzie wyprzedzania ciężarówek które widziałem w Holandii jest trudne do zniesienia.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie widzę w tym nic zlego, że z gliniarze kontrolują trzeźwość w kraju węgla i stali wódy i konwali.
A nawalonych u nas jest od cholery, teraz dochodzi jeszcze trawa itp.

K

Konto_usuniete_2024-07-16

Gość
Kontrole co do zasady są nieuzasadnione bo łamią zasadę domniemania niewinności.

Jebłem o podłogę z wrażenia 🤣

Te domorosły prawnik, ale zasadą domniemania jest do momentu uprawomocnienia się wyroku sądowego, więc jak ty chcesz zastosować taką dyrektywę w stosunku do wykroczenia polegającego na niezastosowaniu się do ograniczenia prędkości.

slaveq

Pionier e-mobilności

Te domorosły prawnik, ale zasadą domniemania jest do momentu uprawomocnienia się wyroku sądowego, więc jak ty chcesz zastosować taką dyrektywę w stosunku do wykroczenia polegającego na niezastosowaniu się do ograniczenia prędkości.
Bo to są słowa wytrychy dla nich, naruszenie wolności, domniemanie niewinności itp. To jest po to żeby próbować utrudnić egzekwowanie prawa żeby mogli dalej palić oponą w piecu albo zapierdzielać na ulicy. Nic nowego :).

Nie ma tam zrozumienia, że wolność się kończy jak szkodzisz drugiemu. MOJA WOLNOŚĆ NAJMOJSZA.

Michal

Moderator
Ja mam wrażenie, że jak się pali dużo zioła, to później takie brednie z ust wychodzą - znam na kilku przykładach ;)

K

Konto_usuniete_2024-07-16

Gość
Według tej logiki to musimy zaprzestać wszelkich kontroli - sanepidu, biletów, skarbowej, itd.

twizy

Zadomawiam się

Domniemanie niewinności jest naczelną zasadą wszelkiego postępowania. Np takie proste legitymowanie obywatela, musi być powód właśnie w postaci podejrzenia, nie wystarczy by policjant chciał wylegitymować. Na całym świecie! No ale jak widać ludziki są na poziomie "te domorosły prawnik" albo "jebłem o podłogę". No i traktują ich jak na to zasługują.

twizy

Zadomawiam się
Bo to są słowa wytrychy dla nich, naruszenie wolności, domniemanie niewinności itp. To jest po to żeby próbować utrudnić egzekwowanie prawa żeby mogli dalej palić oponą w piecu albo zapierdzielać na ulicy. Nic nowego :).

Nie ma tam zrozumienia, że wolność się kończy jak szkodzisz drugiemu. MOJA WOLNOŚĆ NAJMOJSZA.
No właśnie, jeszcze nie wiadomo że przestępca, ale już szkodzi drugiemu. Takimi zasadami kierujesz się.

twizy

Zadomawiam się
Według tej logiki to musimy zaprzestać wszelkich kontroli - sanepidu, biletów, skarbowej, itd.
Niekiedy kontrola ma uzasadnienie.

A najbardziej to mi się 'spodobało' o tych biletach. Np w pociągach z rezerwacją miejsc. Co to nad miejscem wyświetla się informacja o trasie biletu. No nie no, trzeba kontrolować. Taka jest mentalna potrzeba tego narodu. :)

Last edited: