Jeśli ten bok, to tylne drzwi pasażera, gdzie nikogo nie ma, to chyba wolę ten bok, niż "maskę".
Może i wolisz bok, tylko życie najczęściej nie daje takich wyborów. Ba, gdybym wiedział, że dziś gdziekolwiek pojadę i będę miał wypadek, to bym nawet z domu nie wyszedł ... ewentualnie poszedł bym piechotą albo użył komunikacji miejskiej. Takie rzeczy tylko w filmach.
Z tą maską jest opcja, że wjedzie z szybą do środka
Duża szansa powyżej 140 km/h.
Ogólnie koledzy Ci doradzają, a Ty dalej swoje. Oni piszą, że ziemia jest okrągła, a Ty, że i owszem, ale czasami jest płaska, kiedy obserwujesz ją z ulicy. Co i tak nie zmienia faktu, że jest okrągła.
Próbujesz wybrnąć z tego co wcześniej napisałeś i stosujesz takie meandry, że ... no kosmos

Zobacz, kolega
vwir daje piękny przykład i pisze:
Jeśli auta mają zbliżone masy
A Ty ni z gruchy, ni z pietruchy ...
Proponuję przetestować to na zderzeniu z "tirem"

Dalej uważam, że drzewo będzie lepszym wyborem niż 40 ton które mają 80km/h na blacie.
Nijak to się ma do równości mas, no ale skoro się prosiłeś, to dostałeś kolejny przykład od kolegi
cooler, że życie pisze swoje scenariusze i nie zawsze spotkanie z tirem to od razu katastrofa. Po czym zarzucasz mu, że ...
Ze skrajności - bo wrzuciłeś "tira"
O innych rzeczach nawet nie będę pisał, bo ... mi się nie chce.
Mam nadzieję, że dostrzegasz o co w tym wszystkim chodziło, a ja, na wszelki wypadek, zarzucę przykładem całkiem świeżym z naszych dróg. Masy powiedzmy zbliżone
Nie do końca o to mi chodziło gdy pisałem w tym wątku, ale tu fajnie widać, jak zadziałały strefy zgniotu. Nikomu nic się nie stało w/g opisu.
A każdy większy wypadek/kolizja, to ogromna liczba zmiennych. Nigdy nie wiemy, co się wydarzy. I ani sobie, ani Tobie ani nikomu niczego podobnego nie życzę.
Taka dobra rada

przy hamowaniu, warto, na ułamek sekundy przed uderzeniem rozluźnić mięśnie rąk i nóg (tej co leży na hamulcu) - mniej poważnych złamań kończyn
Dobra rada, tylko takie odruchy też się nabywa podczas ćwiczeń. No chyba, że ktoś tuż przed wypadkiem pomyśli sobie w ostatniej sekundzie ... Norbert radził rozluźnić mięśnie ...
Mam nadzieję, że się nie obraziłeś i nadal lubisz to forum. Peace