UseYbrain
Posiadacz elektryka
Właśnie tak robię. Nawet nie odpowiadają na maila.Zdjęcie robisz i wysyłasz na straż miejska, a oni wlepiają mandat na podstawie zdjęcia.
Właśnie tak robię. Nawet nie odpowiadają na maila.Zdjęcie robisz i wysyłasz na straż miejska, a oni wlepiają mandat na podstawie zdjęcia.
Urzędy wszelakie skwapliwie korzystają z okazji by zignorować zgłoszenia mailowe, jeśli zgłaszający nie poda swoich pełnych danych.Właśnie tak robię. Nawet nie odpowiadają na maila.
W Warszawie chyba jest do tego jakiś portal. Dostałem kiedyś taki mandat za parkowanie na przejściu że zdjęcia.Właśnie tak robię. Nawet nie odpowiadają na maila.
Kiedyś dokonałem zatrzymania obywatelskiego pijanego kierowcy, chyba niczego nie negował bo nie wzywali mnie na oficjalne przesłuchanieTymczasem rzeczywistość:
![]()
Filip, widząc źle zaparkowane auto, postanowił zgłosić sprawę straży miejskiej
Można pochwalić za obywatelską postawą, ale o co w ogóle w takim razie zamieszanie? Chłopak nie spodziewał się chyba, co może go czekać w związku z takim zgłoszeniem i dostał 300 złotych kary porządkowej od Straży Miejskiej.joemonster.org
A przesłuchiwać i umarzać lubią, bo pracy wtedy mniej:
W dłuższej perspektywie skutecznie to odstrasza zgłaszających.![]()
Czy straż miejska wezwie mnie na przesłuchanie? | Uprzejmie Donoszę
Czy straż miejska wezwie mnie na przesłuchanie?uprzejmiedonosze.net
Szokuje podejście społeczeństwa (widoczne w komentarzach na JM, oraz tutaj) do tak ewidentnej rzeczy jak poszanowanie prawa, lub tłumacząc kumatym inaczej: reguł gry.
Kto lubi grać w gry, w których zasady nie są równe dla wszystkich uczestników?
Póki co, filmiki z materiałami typu "STOP CHAM" są u nas mniej szokujące niż te z rosji, ale mam nadzieję, że nie aspirujemy do ich prześcignięcia.
Napisz do lokalnych mediów, czasem to pomaga. I idź 3 sesję rady miasta, zgłoś problem. Na pewno jest ktoś, kto nie lubi się z komendantem 😉Hahahah. Zgłaszam już 21 raz (dwudziesty pierwszy raz) człowieka który rozwalił chodnik samochodem dostawczym powyżej 3,5 tony i parkuje nadal na chodniku (nowym, zrobionym rok temu wraz z zielenią nową, rozjechał do golej ziemi trawnik). ANI raz nie odpowiedzieli a pan nadal stawia. Dużo to daje !![]()
Policja akurat w moim mieście też zadziałała poprawnie (stopagresjidrogowej) na - zresztą opisywany tutaj przypadek - wyprzedzania tuż przed przejściem dla pieszych. Wystarczył Teslowy system "pay per view" i nikt mnie na świadka nie wzywał.Kiedyś dokonałem zatrzymania obywatelskiego pijanego kierowcy, chyba niczego nie negował bo nie wzywali mnie na oficjalne przesłuchanie
Trochę cię poniosło z tymi radami pod względem technicznym i prawnym zresztą.a pierwsza kula może być stalowa (to rozpizdzi mu szybę) lub gumowa (oj boli!), nastepne z proszkiem ( bedzie bardzo wzruszony).
I przed czym to trąbienie miało ostrzec? Widzisz debila na drodze, to go nie zaczepiasz. To, że ma coś z głową jest oczywiste. Jak bardzo, pozostaje niewiadomą. Po co to sprawdzać? Kamerka, albo pasażer z telefonem, nagranie na policję. Takie trąbienie i tak nie przebije się do świadomości dzbana. Pojechałby, może szczęśliwie przywalił w jakieś drzewo.A u nas kiedyś nawiedzony (na którego małżonka zatrąbiła bo wyprzedzał na ciągłej przed górką na mostku, zerowa widoczność)
Nie wiesz, czy zero reakcji. To, że ciebie nie poinformowali, nie znaczy że nic nie zrobili. Nie mają obowiązku informować cię co zostało zrobione w związku z wykroczeniem, które zgłosiłeś.Film wysłany na stop agresji, wszystko ładnie opisane, i zero reakcji.