Braki jak słaba instalacja i panele na garażu. U mnie nic takiego się nie dzieje ale ja też ładuje zwykle nawet przy słońcu prądami 6-9A.Ostatnio ładowałem w domu i chciałem wykorzystać super hiper prąd z FV kiedy świeciło słońce. Tesla zaczęła się ładować ale jak przyszła pierwsza chmurka to chwilowy spadek napięcia był tak duży, że przerwało ładowanie.
Tauron u mnie nadal oszukuje.Teraz jest bilansowanie międzyfazowe obowiązkowe
To wykres z falownika, a na rachunku powinno się to zbilansować. Mówię teoeretycznie, bo sam nie mam czegoś takiego, ale proszę źródło.Hmmm, chyba to tak nie działa
View attachment 12018
Wykres z niedzieli, nie było mnie w domu, pracowała tylko zmywarka, a że było sporo chmur to wykres z falownika to góry i doliny. Nie zbilansowało mi się to do zera.
Bilansowanie międzyfazowe rozumiem jako bilansowanie pomiędzy fazami w tym samym czasie a nie w jednostce czasu np1h. Tzn obciążam jedną fazę na 2kW a na drugiej mam nadmiar padu w tym samym czasie o 2kW to wtedy mam bilansowanie. Jeśli przez pierwsze 30 minut swieci słońce i produkuję prąd i nie zużywam a przez kolejne 30 chmury i zaczynam używać to wykres będzie wyglądał tak jak u mnie. Czyli 2.89kWh oddane ale też 0.182 kWh pobrane.
Wykres jest z aplikacji Tauronu.Hmmm, chyba to tak nie działa
View attachment 12018
Wykres z niedzieli, nie było mnie w domu, pracowała tylko zmywarka, a że było sporo chmur to wykres z falownika to góry i doliny. Nie zbilansowało mi się to do zera.
Bilansowanie międzyfazowe rozumiem jako bilansowanie pomiędzy fazami w tym samym czasie a nie w jednostce czasu np1h. Tzn obciążam jedną fazę na 2kW a na drugiej mam nadmiar padu w tym samym czasie o 2kW to wtedy mam bilansowanie. Jeśli przez pierwsze 30 minut swieci słońce i produkuję prąd i nie zużywam a przez kolejne 30 chmury i zaczynam używać to wykres będzie wyglądał tak jak u mnie. Czyli 2.89kWh oddane ale też 0.182 kWh pobrane.