Jaką ładowarkę kupić ?

6a8

Posiadacz elektryka
"Inteligentna ładowarka lub zaplanowana ładowarka przez aplikację" Liczę że pod słowami inteligentna kryje się właśnie możliwość ładowania tylko ze słońca - uderzę do handlowca od firmy która zakładała mi instalację PV i podpytam. No i obsługuje OCPP więc powinno się dać 😁
No widzisz, czyli masz prawie idealne warunki do optymalnego wykorzystania ładowania samochodu z OZE. Prawie - bo idealnie by było gdybyś mógł dokonać wyboru instalacji PV uwzględniając ładowanie samochodu. Reszta ( praca zdalna, planowany przebieg ) jest ok. O ile fox-ess Ci nie zaproponuje nic sensownego, i nic gotowego nie znajdziesz to chyba pozostaje złożenie jakiegoś własnego rozwiązana bazującego na integracji samochodu z HA, lub na np: OpenEvse i podobnych rozwiązaniach.
Ostatnio był ciekawy wątek zainicjowany przez @Michał
https://forum.elektrowoz.pl/threads...nca-za-pomoca-home-assistant.3448/#post-83870
Niedawno pojawiły się też informacje o ciekawym krajowym produkcie : ładowarki Huzzah.

Jurek

Nowy na Forum
Krótko mówiąc - dobrą lub przyzwoitą. Ale, aby Ci dokładniej podpowiedzieć dobrze by było jak byś wyznał coś więcej o samochodzie, o Twoich możliwościach ( dostępna moc, ilość faz ), preferencjach ( eksploatacja, PV ). Wtedy, będzie można nie używać tzw. fusów, tylko podpowiedzieć Ci coś sensownego.
Audi Q4 e-tron Sportback , planowany przebieg dzienny 150 km. W domu mam tzw. siłę, mam również od 03.2022. instalację PV 6 kWp , która dawała radę przez pół roku na moje potrzeby, ale kiedy jesienią zainstalowałem Pompę Ciepła Panasonic 12-ę, to za zimowe miesiące grudzień-marzec rachunek za prąd - kosmos 6 tys.

Cav

Pionier e-mobilności
A co polecacie do integracji z PV żeby ładować się tylko z nadwyżek wyprodukowanej energii? Auto przyjmie max 11 kW, 3F
Ale w celu zabawy, czy żeby zaoszczędzić?
Bo jeśli to drugie, to się nie da, za drogo wychodzi.

Jurek

Nowy na Forum
Nie widzę nigdzie w opisie żeby była tam możliwość ładowania ze słońca.
Audi Q4 e-tron Sportback , planowany przebieg dzienny 150 km. W domu mam tzw. siłę, mam również od 03.2022. instalację PV 6 kWp , która dawała radę przez pół roku na moje potrzeby, ale kiedy jesienią zainstalowałem Pompę Ciepła Panasonic 12-ę, to za zimowe miesiące grudzień-marzec rachunek za prąd - kosmos 6 tys.

Beep21

Posiadacz elektryka
Ale w celu zabawy, czy żeby zaoszczędzić?
Bo jeśli to drugie, to się nie da, za drogo wychodzi.
Raczej chodzi o samo ładowanie się tylko z OZE, oszczędzanie tu jest na drugim planie. W sumie to dlaczego uważasz że za drogo wychodzi i się nie da zaoszczędzić? Teraz wpadłem jeszcze na NRGKick i cenowo wychodzi w granicach 1000 euro, myślę że w rozsądnym czasie się zwróci dzięki ładowaniu tylko z PV. Chyba że pomijam coś istotnego 🤔

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie 9,8 kWp i bez pompy jw, płaciłem w zimie ok 150 zł.
A jak pojawiła się pompa 11 kW to nagle 4200zl za zimowe miesiące .ale za gaz zero. Co wyszło m/w na to samo. Normalka.
Evse trzeba kupić tanio i ładować maksymalnym prądem w tanim prądzie i się nie pierdzielić w horrory oze Eco itp... Najlepiej jak się da w godzinach popołudniowych bo jak braknie słońca to i tak będzie tani prąd. Ładowanie nisko mocowe przynosi straty na samym procesie. Czyli nie zawsze jest to taki miód
Chyba, że ktoś ma takie hobby i nic innego do roboty, wtedy zamiast pielenia grządek można pilnować lub powierzyć to elektronice. Amortyzacja tego ustrojstwa sięgnie lat i kilku pewnie nowych samochodów. Chyba że ktoś przewiduję zestarzeć się razem z autem.
To moja pokrętna filozofia i recepta na szczęśliwe życie

6a8

Posiadacz elektryka
J jak tu Bronka nie lubić. Prosto z mostu i konkretnie :)

Opłacalność, oczywiście jest problematyczna i zależna od wielu czynników ( zasady rozliczania PV, poziom autokonsumpcji, koszt instalacji, koszt EVSE + dodatki,i wiele jeszcze innych ). Najgorsze jest chyba to, że u nas nie wiadomi jak w dłuższym okresie czasu będą sie zachowywać ceny energii. Ale oszczędzanie - powinno się opłacać.

Jurek

Nowy na Forum
U mnie 9,8 kWp i bez pompy jw, płaciłem w zimie ok 150 zł.
A jak pojawiła się pompa 11 kW to nagle 4200zl za zimowe miesiące .ale za gaz zero. Co wyszło m/w na to samo. Normalka.
Evse trzeba kupić tanio i ładować maksymalnym prądem w tanim prądzie i się nie pierdzielić w horrory oze Eco itp... Najlepiej jak się da w godzinach popołudniowych bo jak braknie słońca to i tak będzie tani prąd. Ładowanie nisko mocowe przynosi straty na samym procesie. Czyli nie zawsze jest to taki miód
Chyba, że ktoś ma takie hobby i nic innego do roboty, wtedy zamiast pielenia grządek można pilnować lub powierzyć to elektronice. Amortyzacja tego ustrojstwa sięgnie lat i kilku pewnie nowych samochodów. Chyba że ktoś przewiduję zestarzeć się razem z autem.
To moja pokrętna filozofia i recepta na szczęśliwe życie
Dziękuje za odpowiedź, jestem nowym na tym forum , kupiłem elektryka , choć nie mam go jeszcze w garażu , to zaczynam myśleć o ładowaniu go w domu . Z tego co się orientuje to zakup w/w ładowarki z neta , z Chin . Czy oni wystawiają fakturę ? Czy to bezpieczny zakup , czy jest jakiś dystrybutor w PL ?

Bronek

Pionier e-mobilności
Poczytaj tu na Forum na spokojnie...Moim.zdaniem trzeba wyważyć cena a jakość. Nie wiem na ile Audi pozwala.sterować ładowanie z apikacji ? Ale zwykły tinmer w aucie itp.wystarczy .owszem pomijam tych dla.których jest to.zabawa i jak jazda na kropelkę itp . NIE WYSMIEWAM Wręcz podziwiam jak ktoś potrafi sobie skonfigurować optymalizacje procesów domowych, to super sprawa ale .... wszystko ma swoje plusy dodatnie i ujemne . Najprościej 3 fazy evse , o parametrach maksymalnych ładowarki auta I jak.się da to nawet uzywka..O ile mamy stosowne przyłącze w domu ,.moc itp. ? To nie jest urządzenie warte np.5 tyś zł maks 2,500 góra trzy.
Tu kilka prezentowano