Jaką ładowarkę kupić ?

lookash_c

Pionier e-mobilności
Jak stać na konia to musi też być stać na owies :) Nie rozumiem szukania oszczędności na ładowarce.
Kwestia m.in. w oczekiwanej funkcjonalności - nie każdy ma potrzebę wallboxa/evse z wifi, bluetooth czy wybitnie mądrą/robiącą statystyki/etc.

Cav

Pionier e-mobilności
J jak tu Bronka nie lubić. Prosto z mostu i konkretnie :)

Opłacalność, oczywiście jest problematyczna i zależna od wielu czynników ( zasady rozliczania PV, poziom autokonsumpcji, koszt instalacji, koszt EVSE + dodatki,i wiele jeszcze innych )
Zazwyczaj nie jest - po prostu to się nie zwróci, przynajmniej staremu prosumentowi
Nigdy, przy żadnych założeniach.

Tak jak Bronek napisał - taka zabawa to sztuka dla sztuki.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Też to zgrubnie liczyłem i nijak to się nie spina ;) Jeśli patrzeć na ekonomię to kupić najprostszy wallbox/evse, podpinać w taniej taryfie i już. Różnica cenowa na poziomie kilku tysięcy będzie się zwracać latami...

Michal

Moderator
Policzyłem na szybko ile można zaoszczędzić ładując się głównie ze swojego PV, przy czym oszczędności realne będą na pewno niższe bo ładowanie tylko z własnego PV zimą raczej nie jest możliwe, chyba, że ktoś ma na dachu 40-50 kWp. Obstawiam, że realnie można zaoszczędzić 200-300 zł rocznie.
Założyłem 15 000 km przebiegu rocznie, na ładowaniu w domu, zużycie 200 Wh/km oraz cenę kWh = 1 zł.
różnica w cenie [zł]
2000​
roczny przebieg [km]
15000​
zużycie [Wh/km]
200​
roczne zużycie [kWh]
3000​
20% rocznego zużycia [kWh]
600​
cena kWh [zł/kWh]
1​
oszczędności rocznie - max [zł]
600​

Jaceq

Pionier e-mobilności
Policzyłem na szybko ile można zaoszczędzić ładując się głównie ze swojego PV, przy czym oszczędności realne będą na pewno niższe bo ładowanie tylko z własnego PV zimą raczej nie jest możliwe, chyba, że ktoś ma na dachu 40-50 kWp. Obstawiam, że realnie można zaoszczędzić 200-300 zł rocznie.
Założyłem 15 000 km przebiegu rocznie, na ładowaniu w domu, zużycie 200 Wh/km oraz cenę kWh = 1 zł.
różnica w cenie [zł]
2000​
roczny przebieg [km]
15000​
zużycie [Wh/km]
200​
roczne zużycie [kWh]
3000​
600​
cena kWh [zł/kWh]
1​
600​
Też mi tak mniej więcej wychodziło. Porównując to z dodatkowym nakładem na system i sprzęt będzie się spłacać ze 20-30 lat

zibizz1

Pionier e-mobilności
Oczywiście że dla starych prosumentów się nie opłaca. Przez ostatnie pół roku(z zimą) ładowarka wzięła 2,7MWh z czego 0,8MWh ze słońca. Ja to robię dla własnej satysfakcji.
Druga sprawa to taka że ten prosument to jeszcze 12 lat a spodziewam się że sprzęt do ładowania wytrzyma więcej i po 2035 funkcja ładowania prosto ze słońca ( lub wiatru) będzie kluczowa

Bronek

Pionier e-mobilności
Jedyne wytłumaczenie to hobby, przyjemność z tej zabawy. Robimy wiele rzeczy które są słuszne aczkolwiek niekonieczne opłacalne.
Bo to że słusznym jest wykorzystać na maxa słońce nie podlega dyskusji.
Taka pompa ciepła, w stosunku do gazu też wielkim interesem póki co nie jest. Ale jest slusz ym posunięciem mając fv. Itd.....
Sam elektryk bywa kontrowersyjny. Idąc dalej..... ****... mam dzieci, żonę sprawa strasznie nieopłacalna

adamusek

Posiadacz elektryka
U mnie 9,8 kWp i bez pompy jw, płaciłem w zimie ok 150 zł.
A jak pojawiła się pompa 11 kW to nagle 4200zl za zimowe miesiące .ale za gaz zero. Co wyszło m/w na to samo. Normalka.
Evse trzeba kupić tanio i ładować maksymalnym prądem w tanim prądzie i się nie pierdzielić w horrory oze Eco itp... Najlepiej jak się da w godzinach popołudniowych bo jak braknie słońca to i tak będzie tani prąd. Ładowanie nisko mocowe przynosi straty na samym procesie. Czyli nie zawsze jest to taki miód
Chyba, że ktoś ma takie hobby i nic innego do roboty, wtedy zamiast pielenia grządek można pilnować lub powierzyć to elektronice. Amortyzacja tego ustrojstwa sięgnie lat i kilku pewnie nowych samochodów. Chyba że ktoś przewiduję zestarzeć się razem z autem.
To moja pokrętna filozofia i recepta na szczęśliwe życie
Amen, za 4k mam dodatkowe 2kwp w panelach ;)

Beep21

Posiadacz elektryka
różnica w cenie [zł]
2000​
roczny przebieg [km]
15000​
zużycie [Wh/km]
200​
roczne zużycie [kWh]
3000​
600​
cena kWh [zł/kWh]
1​
600​
Dzięki za wyliczenia 👍 jedyne co bym zmienił (o albo dodał do nich potencjalny wzrost cen energii) to przyjęta cena energii, już teraz po przekroczeniu 2k kWh w Tauronie energia kosztuje powyżej 1 zł doliczając wszystkie opłaty dodatkowe i to się pewnie szybko zmieni w górę. Tauron taryfa G13 - https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/taryfa-sprzedawcy/g13

Dla mnie patrząc na Twoje wyliczenia taki wydatek ma jednak jakiś sens w dłuższej perspektywie. Choć głównie to i tak po to żeby mieć fajny bajer 😁

Attachments

• 1684738701993.png
    1684738701993.png
    195,5 KB · Liczba wyświetleń: 38
  • 1684738777333.png
    1684738777333.png
    75,1 KB · Liczba wyświetleń: 41
  • 1684738797959.png
    1684738797959.png
    79,7 KB · Liczba wyświetleń: 40

Michal

Moderator
Dzięki za wyliczenia 👍 jedyne co bym zmienił (o albo dodał do nich potencjalny wzrost cen energii) to przyjęta cena energii, już teraz po przekroczeniu 2k kWh w Tauronie energia kosztuje powyżej 1 zł doliczając wszystkie opłaty dodatkowe i to się pewnie szybko zmieni w górę. Tauron taryfa G13 - https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/taryfa-sprzedawcy/g13

Dla mnie patrząc na Twoje wyliczenia taki wydatek ma jednak jakiś sens w dłuższej perspektywie. Choć głównie to i tak po to żeby mieć fajny bajer 😁
Ja też mam zamiar się tym bawić głównie dla samej zabawy i rozumiem to, ale jak piszemy o sensie ekonomicznym, to jest taki średni ;)

Jeśli chodzi o cenę energii, to ja przyjmuję najtańszą, bo auto możesz ładować tylko w nocy w tańszej taryfie no i wtedy wychodzi właśnie okolica tej złotówki Nawet jak przyjmiesz 1,2 zł, to rocznie możesz oszczędzić max 720 zł, a realnie pewnie bliżej 240 zł.

Oczywiście to są obliczenia na teraz, bo sytuacja może się diametralnie zmienić po 2024r, kiedy ma wejść rozliczenie godzinowe i może się okazać, że będą kolosalne różnice w stawkach, ale wtedy też pewnie w godzinach kiedy Twoja własna PV generuje dużo energii, to i cena będzie jakaś śmiesznie mała...