Jaką ładowarkę kupić ?

Cav

Pionier e-mobilności
Policzyłem na szybko ile można zaoszczędzić ładując się głównie ze swojego PV, przy czym oszczędności realne będą na pewno niższe bo ładowanie tylko z własnego PV zimą raczej nie jest możliwe, chyba, że ktoś ma na dachu 40-50 kWp. Obstawiam, że realnie można zaoszczędzić 200-300 zł rocznie.
Założyłem 15 000 km przebiegu rocznie, na ładowaniu w domu, zużycie 200 Wh/km oraz cenę kWh = 1 zł.
różnica w cenie [zł]
2000​
Na pewno więcej.
Z 1000 zł to samo opomiarowanie poboru i zużycia będzie kosztować, żeby jakaś stacja wiedziała ile ma do dyspozycji z pv.
A różnica między najtańszym evse siłowym, a takim inteligentnym też więcej niż 2 tys będzie wychodzić.
Plus koszt montażu tego wszystkiego....

Beep21

Posiadacz elektryka
Opomiarowanie poboru i zużycia akurat mam u siebie założone - licznik CHINT666 zintegrowany z PV, koszt zakupu ~400 zł, montaż gratis 😁 Po 2 miesiącach od montażu zgłosiłem do firmy która zakładała mi PV że chciałbym coś takiego mieć i zamontowali mi licznik za darmoszkę jak byli przejazdem, całe 10 minut im to zajęło. Mogę sobie teraz podglądać ile idzie do sieci a ile zużywa dom :)

adamusek

Posiadacz elektryka
Na pewno więcej.
Z 1000 zł to samo opomiarowanie poboru i zużycia będzie kosztować, żeby jakaś stacja wiedziała ile ma do dyspozycji z pv.
A różnica między najtańszym evse siłowym, a takim inteligentnym też więcej niż 2 tys będzie wychodzić.
Plus koszt montażu tego wszystkiego....
w przypadku Froniusa Wattmetera to jest jakies minimum 1500zł drożej ale montaz i integracja plug&play na WiFi automatyczna...

6a8

Posiadacz elektryka
No, czyli choćby z tego interesu można wycisnąć 500 PLN/rok, to ma szansę się to zwrócić szybciej niż
> sprzęt będzie się spłacać ze 20-30 lat
:)

Cav

Pionier e-mobilności
No, czyli choćby z tego interesu można wycisnąć 500 PLN/rok
Nie ma szans.
Musiałbyś się ładować TYLKO gdy świeci słońce (bo zakładasz, że całość rocznego zużycia robisz w domu).
I TYLKO gdy masz nadwyżkę z pv.
Zimą te dwie sytuacje mogą się nie zdarzyć ani razu, o ile nie masz mocno przewymiarowanej instalacji pv.

Przez pół roku odstawisz auto na klocki w oczekiwaniu na słońce?
Nie odstawisz.
Więc realnie podziel to 500 przez 5 pewnie.....

zibizz1

Pionier e-mobilności
Niż?
Bo zamiana np. Zencara na Froniusa+liczniki, raczej nie zamknie się w 1500 zł....
Zależy jak liczyć. Dla kogoś kto już wcześniej dołożył za porzadny falownik i zamontował dodatkowy licznik do falownika za tysiaka to dołożenie do porządniejszej ładowarki to 1500. Ale licząc od zera. Czyli zwykły tani falownik i najtańsza ładowarka 3 fazowa vs bardziej zaawansowany falownik+licznik+ ładowarka i to współpracujące wszystko out of the box to różnica może być ponad 4 tys. Tylko to trochę jak porównywanie Dacia vs Mercedes

Cav

Pionier e-mobilności
Zależy jak liczyć.
Sumując i odejmując ceny urządzeń - bo jak inaczej?
Dla kogoś kto już wcześniej dołożył za porzadny falownik i zamontował dodatkowy licznik
To już to zapłacił wcześniej, ale wcale nie oznacza, że koszt=0.

do falownika za tysiaka to dołożenie do porządniejszej ładowarki to 1500. Ale licząc od zera. Czyli zwykły tani falownik i najtańsza ładowarka 3 fazowa vs bardziej zaawansowany falownik+licznik+ ładowarka i to współpracujące wszystko out of the box to różnica może być ponad 4 tys.
Chyba sobie żartujesz, sama dopłata do falownika Froniusa byłaby znacznie większa.
Potem dopłata do licznika, dopłata do evse Froniusa - razem pewnie bliżej 10 tys. niż 4 tys.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Generalnie można to osiągnąć samym wallboxem "smart", który potrafi odczytywać dane z głównego przyłącza. Np. Zappi czy Pulsar Plus. IMHO wyjdzie taniej niż Froniusy oraz jest niezależne od posiadanej instalacji PV. Tak czy inaczej wg mojej wiedzy trzeba tak około 4-5 tyś. PLN dorzucić w porównaniu z podstawowym wallboxem/evse. Zwrot będzie raczej taki jak podaje @Cav, 100 , max 200 PLN rocznie. No to nadal wychodzi około 20 lat ;-) Oczywiście licząc po obecnych stawkach za prąd. Natomiast nikt nikomu nie zabrania robienia takiej instalacji jeśli chce. Zabawa będzie na pewno fajna ;-)

vwir

Pionier e-mobilności
Przy zabawie samodzielnej (openevse, simpleevse) wychodzi cena podobna do wszelkich innych wallboxów, ale wymaga swojej pracy. Robiąc dla siebie daje sporo frajdy, ale komuś bym takiego za darmo nie zrobił.