Jaki kabel dostajemy razem z samochodem?

pawelt

Zadomawiam się
Gdzieś mi się przewinęło, że razem z samochodem oprócz ładowarki tzw. cegły dostajemy jakiś kabel do ładowania. Może mi ktoś dokładniej opisać i pokazać taki kabel? Jakie on ma złącza i zastosowanie?

Zamówiłem Wall Connector 3Gen do garażu, natomiast w innej lokalizacji, w której będę się ładował nie koniecznie chcę kupować kolejny Wall Connector i zastanawiam się nad możliwościami. W każdej lokalizacji mam odpowiednio duże przyłącze 3 fazowe, powyżej 22 kW.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Gdzieś mi się przewinęło, że razem z samochodem oprócz ładowarki tzw. cegły dostajemy jakiś kabel do ładowania. Może mi ktoś dokładniej opisać i pokazać taki kabel? Jakie on ma złącza i zastosowanie?

Zamówiłem Wall Connector 3Gen do garażu, natomiast w innej lokalizacji, w której będę się ładował nie koniecznie chcę kupować kolejny Wall Connector i zastanawiam się nad możliwościami. W każdej lokalizacji mam odpowiednio duże przyłącze 3 fazowe, powyżej 22 kW.
Jeśli masz przyłącze trójfazowe ale nie chcesz tam drugiego Wall Connectora to najprościej kupić jakieś EVSE (czyli mobilną ładowarkę). Np. najprostszego Zencara, KHONS-a lub coś podobnego. Koszt poniżej 2k PLN. Wówczas możesz go wozić ze sobą zamiast Teslowej cegły. Potrzebna Ci będzie tylko jeszcze przejściówka z trójfazówki na zwykły wtyk 220V, żeby można się ładować ze standardowego gniazdka sieciowego.

Piotr Paweł

Zadomawiam się
Do drugiej lokalizacji dokup za 200 zł niebieski adapter Tesla 32A i za 60 zł redukcję z czerwonego gniazda 32A na niebieskie jednofazowe 32A . Będziesz ładował z mocą ponad 7,4 kW z jednej fazy bo ładowarka mobilna Tesli na tyle pozwala. Temat opisany już wielokrotnie w tym forum. Poszukaj

pawelt

Zadomawiam się
5454FA47-9CA9-4F74-8492-652C0D721342.jpeg

Ok. Czyli taki adapter do cegły.

A przejściówki z czerwonej 3 fazy na niebiańska 1 fazę tylko 16A widzę. Możesz mi podlinkować tą przejściówkę?

Piotr Paweł

Zadomawiam się
View attachment 9203

Ok. Czyli taki adapter do cegły.

A przejściówki z czerwonej 3 fazy na niebiańska 1 fazę tylko 16A widzę. Możesz mi podlinkować tą przejściówkę?
Nie dostaniesz przejściówki. Ja kupiłem w sklepie elektrycznym wtyczkę 32A czerwoną plus gniazdo 32A niebieskie plus 1 metr przewodu 4x5 i mam zestaw za około 70 zł

gim-kg

Pionier e-mobilności
Z tego co widzę na zdjęciu to jest końcówka na tzw małe gniazdo kempingowe a ty potrzebujesz na duże. Kup z tym numerem referencyjnym: 1104948-10-B. Przejściówkę na siłę, jeżeli potrafisz cokolwiek zrobić w domu możesz sam sobie wykonać. Ja zrobiłem sobie zestaw prawie pod każde gniazdko, ale to używam jako opcja awaryjna. W sumie EVSE które dostałem z samochodem użyłem może 4 razy w ciągu 2 lat.

Attachments

• CE770016-BFE3-4892-BA5A-EE8ED4F1E8D6.jpeg
    CE770016-BFE3-4892-BA5A-EE8ED4F1E8D6.jpeg
    113,2 KB · Liczba wyświetleń: 44
Last edited:

Piotr Paweł

Zadomawiam się
Z tego co widzę na zdjęciu to jest końcówka na tzw małe gniazdo kempingowe a ty potrzebujesz na duże. Kup z tym numerem referencyjnym: 1104948-10-B. Przejściówkę na siłę, jeżeli potrafisz cokolwiek zrobić w domu możesz sam sobie wykonać. Ja zrobiłem sobie zestaw prawie pod każde gniazdko, ale to używam jako opcja awaryjna. W sumie EVSE które dostałem z samochodem użyłem może 4 razy w ciągu 2 lat.
Brawo wzorcowy zestaw! Szkoda że nieużywany :)