Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

vwir

Pionier e-mobilności
Podepnę się do wątku ;) Czy poza Openevse jest coś innego podobnego, rozwijanego u nas lub w Europie? Przymierzam się żeby sobie toto kupić, ale trzeba rzeźbić żeby ethernet podpiąć i to mnie trochę odstrasza. Ale może nie powinno i to proste jest?
W sensie chcesz podpiąć kablem? Bo wifi podpinasz od strzała.

J123

Zadomawiam się
Nie chcę robić krypto reklamy lecz jest krajowe rozwiązanie alternatywne do OpenEVSE. Działa jako system otwarty bazujący na komunikacji z licznikami energii (przewodowej - Modbus lub WiFi).

Cav

Pionier e-mobilności
Nie chcę robić krypto reklamy lecz jest krajowe rozwiązanie alternatywne do OpenEVSE. Działa jako system otwarty bazujący na komunikacji z licznikami energii (przewodowej - Modbus lub WiFi).
Jakie?

Gandalf

Pionier e-mobilności
Kryptoreklamy nie rób tylko pisz wprost co to bo ludzie zainteresowani :-D

Lisciasty

Zadomawiam się
Ja szukam tylko bebechów bazowych, bo wszystko będzie siedziało w skrzynce takiej jak przyłącze energetyczne. Nie muszę mieć obudowy wyświetlaczy i wodotrysków, dlatego openevse byłoby ok. Będzie tam pociągnięta skrętka, więc wifi nie potrzebuję kombinować, zresztą nawet nie mają teraz w sprzedaży modułów wifi bo się "wysoldoutowały". To germańskie wygląda nieźle ale faktycznie drogie, a ja potrzebuję w sumie działające arduino czy tam inną malinę które będzie robiło za kontroler evse, no 1000 euro za to nie dam :p

vwir

Pionier e-mobilności
Jeśli w głębokim poważaniu masz wszelkie zabezpieczenia i inne funkcje EVSE to zrób po prostu generator sygnału prostokątnego i tyle. Bo te wszystkie "wodotryski" w EVSE to właśnie zabezpieczenia. A po ich usunięciu pozostaje simpleEVSE albo coś w tym stylu. Jest kilka takich projektów. A jeśli masz pojęcie to i sterowanie mocą sam sobie zrobisz. Przykład: http://evracing.cz/simple-evse-wallbox

Lisciasty

Zadomawiam się
Gdzie ja napisałem że mam w poważaniu? Różnicówka, przekładnik i inne duperele będą. Nie mam potrzeby mania gotowej obudowy, wyświetlacza, panelu dotykowego, czytnika rf itp. bo tego i tak nie wykorzystam. Nie mam czasu na dłubanie i szukam po prostu czegoś podobnego do openevse.

Mindive

Posiadacz elektryka
W Europie rozwijany jest opisywany tutaj Ohmpilot firmy Fronius. Zarządzanie energią ze słońca realizuje też NRG Kick w starszej wersji lub Zappi. Zappi ma własne czujniki na kable zasilające więc nie jest związany z konkretnym falownikiem.

Używam NRG Kick z falownikiem Fronius. Podłączenie jest banalnie proste. Konfigurujesz dostęp WiFi i wszystko.
Chcę przejść na Ohmpilot i mam NRG Kick do sprzedania (wersja 22 kW).
Ohmpilot to jest grzałka do wody. Ładowarka auta to Wattpilot. Oba rozwiązania wykorzystują nadwyżkę z PV do różnych celów, można mieć oba jednocześnie + magazyn. Durne te nazwy, mogą się pomylić.

Najnowsze dyskusje