Jakie auto po tesli Y

grregg

Fachowiec
Powoli zbliżam sie do końca leasingu i zastanawiam się nad nowym autem. Teraz mam Y rwd. Zrobiłem nim prawie 70tys a do końca leasingu pewnie bedzie 85tys. Ogolnie jestem zadowolony z Y- przestrzeń, prowadzenie, autopilot i wiele innych, cena zakupu, koszty utrzymania. Ale auto ma też swoje wady- zbyt twarde zawieszenie, brak wentylacji foteli i zasięg.
Jeżdże głównie lokalnie, dziennie do 200km, ładuję w domu, ale z raz na trzy miesiące mam trasę 1900km x2. Dużo rzeczy pakuję i tesla Y wygrywa pakownością nawet z większymi suvami spalinowymi.
Z dostępnych informacji wynika, że nowy model Y będzie pozbawiony większości problemów obecnego Y i jak narazie jest moim numerem 1. Ale nie zamykam się na inne marki. Jak macie jakieś doświadczenia z podobnej wielkości autami i w zbliżonej cenie Y to z chęcią przetesuję.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Widzę, że są tacy co Tesli wszystko wybaczą
Jak w Juniperze zrobio to samo co HL, dla rodziny będzie to dyskwalifikacja tego auta.
Naprawdę masz jakieś ekstremalne doświadczenia. Klima czasem musi mocno popracować, ale to głownie przez nagrzewanie się przez dach. Ja po latach kombinowania z różnymi osłonami stwierdziłem, że mam dość i jadę na przyciemnianie dachu i tyłu niebawem. Druga sprawa to regularna wymiana filtra kabinowego, najlepiej częściej niż 2 lata. Zapchany filtr może skutecznie ograniczyć siłę nadmuchu.

Co do ogrzewania w zimie to nikt z pasażerów nie sygnalizował nigdy problemu. Zwykle nastawienie na 20-21 stopni wystarczało, powyżej robiło się za ciepło.