Koledzy chyba nie rozumiem. Też mam w domu fotowoltaikę i podczas produkcji energii priorytetem są odbiorniki domu. Czyli jak produkujemy to najpierw idzie zapotrzebowanie na dom a dopiero później nadwyżkę wysyłamy do sieci (w moim przypadku jest to Tauron). Tak więc jak podczas produkcji mam podłączoną Teslę do ładowania to ona jest odbiornikiem i ładuje się ze słońca. Chyba że coś źle rozumiem.Mam PV i dokupiłem sobie wallboxa który się integruje z inwerterem, pozwala ładować eko tylko z użyciem słońca (jeśli jest). Kabel z przyciskiem byłby dopełnieniem tej konfiguracji. Chyba tutaj najtaniej tego typu kabel(producent):
Unique Tesla charging cables with Tesla integrated command button - EVChargeking
Tesla charging cables with integrated button to command chargeport and plug-release. European quality products, 20% lighter and stronger than the commonly sold Chinese import cables.www.evchargeking.com
Problem w tym, że Teslowy to jedna faza. Nie wszędzie da się obciążyć jedną fazę 32A - przykładowo w u mnie na Kaszubach jest zabezpieczenie 25A, jednak z powodu jakości sieci podczas takiego obciążenia napięcie spada do wartości, które się tesli nie podoba - więc obniża prędkość ładowania do 18A 1F, czyli jakieś 4kWTen mój EVSE też da radę z 32A z jednej fazy (7,2 kW).
Koledzy chyba nie rozumiem. Też mam w domu fotowoltaikę i podczas produkcji energii priorytetem są odbiorniki domu. Czyli jak produkujemy to najpierw idzie zapotrzebowanie na dom a dopiero później nadwyżkę wysyłamy do sieci (w moim przypadku jest to Tauron). Tak więc jak podczas produkcji mam podłączoną Teslę do ładowania to ona jest odbiornikiem i ładuje się ze słońca. Chyba że coś źle rozumiem.
Koledzy chyba nie rozumiem. Też mam w domu fotowoltaikę i podczas produkcji energii priorytetem są odbiorniki domu. Czyli jak produkujemy to najpierw idzie zapotrzebowanie na dom a dopiero później nadwyżkę wysyłamy do sieci (w moim przypadku jest to Tauron). Tak więc jak podczas produkcji mam podłączoną Teslę do ładowania to ona jest odbiornikiem i ładuje się ze słońca. Chyba że coś źle rozumiem.
podejrzewam, że kwestia strat i/lub czegoś innego co ciągnie prąd (ogrzewanie, podgrzewanie foteli/kierownicy)dlaczego nie mam 11 kW?
1. ciut za niskie napięcieMam pytanie - dlaczego nie mam 11 k