Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

MiKo

Posiadacz elektryka
Rozważyłbym zakup Zencar 22kw - wtedy możesz ładować 32A na jednej fazie, tam gdzie nie ma trzech. Więc możesz wozić jedno pudełko w samochodzie zamiast dwóch.

Michal

Moderator
Ja mam teslowe przenośne EVSE (1058220-00-E) i używam cały czas w domu oraz zabieram na podróże.
Działa zawsze bez problemów od 2 lat, ma przycisk do otwierania klapki - nie szukałbym oszczędności, tylko kupił takie.
Ten mój EVSE też da radę z 32A z jednej fazy (7,2 kW).

Pabloss

Posiadacz elektryka
Mam PV i dokupiłem sobie wallboxa który się integruje z inwerterem, pozwala ładować eko tylko z użyciem słońca (jeśli jest). Kabel z przyciskiem byłby dopełnieniem tej konfiguracji. Chyba tutaj najtaniej tego typu kabel(producent):
Koledzy chyba nie rozumiem. Też mam w domu fotowoltaikę i podczas produkcji energii priorytetem są odbiorniki domu. Czyli jak produkujemy to najpierw idzie zapotrzebowanie na dom a dopiero później nadwyżkę wysyłamy do sieci (w moim przypadku jest to Tauron). Tak więc jak podczas produkcji mam podłączoną Teslę do ładowania to ona jest odbiornikiem i ładuje się ze słońca. Chyba że coś źle rozumiem.

MiKo

Posiadacz elektryka
Ten mój EVSE też da radę z 32A z jednej fazy (7,2 kW).
Problem w tym, że Teslowy to jedna faza. Nie wszędzie da się obciążyć jedną fazę 32A - przykładowo w u mnie na Kaszubach jest zabezpieczenie 25A, jednak z powodu jakości sieci podczas takiego obciążenia napięcie spada do wartości, które się tesli nie podoba - więc obniża prędkość ładowania do 18A 1F, czyli jakieś 4kW

gdybym ładował na 3 fazach podejrzewam, że byłoby bliżej 7kW (bo 10A*3*230)

liczę 10A a nie 16A bo pewnie też wykryłoby spadek napięcia, przy którym obniża ładowanie chyba do 70%

Screenshot_20230111_123559_Tesla.jpg

Last edited:

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Koledzy chyba nie rozumiem. Też mam w domu fotowoltaikę i podczas produkcji energii priorytetem są odbiorniki domu. Czyli jak produkujemy to najpierw idzie zapotrzebowanie na dom a dopiero później nadwyżkę wysyłamy do sieci (w moim przypadku jest to Tauron). Tak więc jak podczas produkcji mam podłączoną Teslę do ładowania to ona jest odbiornikiem i ładuje się ze słońca. Chyba że coś źle rozumiem.

Prąd generowany z PV będzie szedł do najbliższego upływu. Według zasady wszystko co jest przed licznikiem Taurona z automatu będzie pobierać prąd z twojej PV, czy to dom czy auto.

zibizz1

Pionier e-mobilności

Ale jak słońca nie ma to ciagnie z sieci. Narazie śłońca malo ale już dane mi było przetestować. Tutaj akurat ustawienie żeby próbował nie brać z sieci nic. EVSE steruje tak prądem ładowania żeby zbyt dużo nie brać z sieci biorąc pod pozostałe zużycie w domu.
1673956519613.png

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
Bo masz 227V i może też masz np 15.5A => 10,55kWh. Na różnych fazach jest tez rózne napiecie np u mnie teraz (225/237/227) Tesla pokazuje to maksymalne 237V