Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

gim-kg

Pionier e-mobilności
A chciałem się zapytać też masz cały czas podłączona czy ładujesz na przykład 4 godziny i odłączasz na noc?

mam telefon xaiomi jest w pełni naładowany w ciągu dwóch godzin, na noc go nie podłączam do ładowarki
Teraz to samochód jest używany tylko przez żonę, bo nie ma mnie w kraju. Jest podłączany 2 razy w tygodniu, wieczorem. w samochodzie ustawione mam ładowanie od 00:30. Przyłącze do domu 13 kW, wiec staram się ładować w nocy, bo wtedy mam tylko 2kW zapasu. Odłączany jest następnego dnia rano tuż przed wyjazdem. Ładowanie z około 40% do 80% zajmuje 3 h.

krzyss

Pionier e-mobilności
A ja przy 140 km/h zrobię 300km. Z tymi szybszymi wyprzedzeniami sobie daruję w dłuższej trasie i jadę dalej.
W zasadzie w prawdziwych letnich warunkach nie robiłem jeszcze testu zasięgu autostradą.
Drogi krajowe +10km/h to powyżej 450 km.
Mi na krajowkach ok 400tez wychodzilo.

krzyss

Pionier e-mobilności
Zakładam analizator, podejrzewam że straty to czuwanie samochodu, pobieranie OTA... bo samo ładowanie obliczam straty od teoretycznego maksymum 240*13*8godzin to co mi samochód raportuje.
Z niedzieli mam przyklad, wracalem bardzo szybko z Bialegostoku do Wawy 202km, 78% na start i 9% na dojezdzie, ladowanie do max 50% i weszlo 31kW wg licznika... dlugo sie chlodzila, i ssala prad z gniazdka. Tesla duzo bierze obok beterii na maintenance...

gim-kg

Pionier e-mobilności
Zakładam analizator, podejrzewam że straty to czuwanie samochodu, pobieranie OTA... bo samo ładowanie obliczam straty od teoretycznego maksymum 240*13*8godzin to co mi samochód raportuje.
Mi straty wychodzą 25%, ale Sentry działa od Pn do Pt minimum 8h dziennie.

cooler

Pionier e-mobilności
U mnie Wall Connector wisi na ścianie, a oryginalna ładowarka leży w bagażniku. Zamierzam jedynie kupić końcówkę na niebieskie gniazdko i zrobić przejściówkę z siły 32A.
Mógłbyś rozwinąć temat przejściówki z siły 32A? Mówisz o 3-fazach i podłączeniu ich do orginalnej EVSE Tesli? Da się tak?
Kupiłem co prawda Zencar 22kW na 3 fazy - ładowanie 11kW, ale jeżeli dało by się zmusić oryginalną EVSE do użycia 3 faz to było by mniej do wożenia w bagażniku.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie zmusisz. To co dają obsłuży 32A z jednej fazy (ta po NEMA po lewej ).

Dalej to juz tylko fantazja i Castorama itp jak z Sily duzej 32A czy malej 16A przejść do tego niebieskiego wtyku. U mnie to tak wygląda i jest do Leafa. Teslę wolę z 3 faz.innym evse
tempFileForShare_20210205-163120_copy_1280x644.jpg

20200609_123348.jpg

Last edited:

kARPIU

Fachowiec
Az mnie kusi by sie pochwalić
Zamówilem wallbox gen3. Paczka zakupiona w irlandzkim tesla service trafić ma w moje rączki w przyszłym tyg.
Nadana z holandii przez belgie juz trafiła w prywatne ręce w irlandii. Troche to poplątane
Cant wait😜

Attachments

• 1623788764512.jpg
    1623788764512.jpg
    47,1 KB · Liczba wyświetleń: 53