Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

p0li

Pionier e-mobilności
Czy nowy gracz będzie obsługiwał V2H?
jeśli to nie jest ChaDeMo to raczej wątpię - z tego co czytałem w branżowej prasie grupa odpowiedzialna za rozwój protokołów CCS nie przewiduje wypuszczenia standardu dwukierunkowego przed 2025
to co obecnie proponiją producenc to są rozwiązania własne

cooler

Pionier e-mobilności

cooler

Pionier e-mobilności
Obejrzałem prezentacje i top notch hardware ma tam być, cokolwiek by to nie było. Też się trochę obawiam jak sprzęt z wbudowanym BT, GSM, haptic feedback oraz przekaźnikami we wtyczce się sprawdzi długofalowo, a druga sprawa to za te bajery trzeba będzie chyba słono zapłacić.
Ale nie przeczę, chętnie bym coś takiego przytulił:)
Zeencar jest prosty jak stodoła a i tak mi się zepsuł po 3 miesiącach nieużywania - kabel był słabo zabezpieczony i się wysunął, resztę załatwiła woda. Moze taki lepszy projekt i lepsze bebechy będzie jednak niezawodny?

Sfotek

Posiadacz elektryka
Obejrzałem prezentacje i top notch hardware ma tam być, cokolwiek by to nie było. Też się trochę obawiam jak sprzęt z wbudowanym BT, GSM, haptic feedback oraz przekaźnikami we wtyczce się sprawdzi długofalowo, a druga sprawa to za te bajery trzeba będzie chyba słono zapłacić.
Ale nie przeczę, chętnie bym coś takiego przytulił:)
Zeencar jest prosty jak stodoła a i tak mi się zepsuł po 3 miesiącach nieużywania - kabel był słabo zabezpieczony i się wysunął, resztę załatwiła woda. Moze taki lepszy projekt i lepsze bebechy będzie jednak niezawodny?
Pisza tez ze bedzie dostepne 2022, ciekawe jak z cena. Czy trzymanie bebechow we wtyczce nie bedzie dodatkowo generoowalo ciepla. W moim type 1 3,7 kw do focusa calosc dosyc ciepla a tutaj obiecuja wieksze moce.

PS zencara wymienil Ci na gwarancji?

Michal

Moderator
Jeśli całość jest dobrze zaprojektowana, to ilość ciepła nie powinna mieć związki z mocą EVSE - tam w środku niezależnie od mocy jest głównie elektronika sterująca i jakieś styczniki - nie ma co się grzać.

Bronek

Pionier e-mobilności
TESLA ciągnie jak trzy, ale oddzielne dobre piekarniki, a do nich dajemy na ogół 2,5mm2 kabel i jest OK.
Owszem gdy np Leaf z jednej zapragnie prawie 7 kW lub inne więcej to może być cieplo
ALE PRZYPOMINAM że nawet duża siła ma - jej gniazdo- atest na 6 godzin max poboru 32A
A na budowach ciągną czasem po 12godzin większe natężenia

Sfotek

Posiadacz elektryka
A tak z innej beczki… ktos wie ile ciagnie evse podlaczone do gniazdka ale bez podlaczenia do samochodu ( tzw standby )?