Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Poldek

Fachowiec
Dokładnie! Odkurzacz jeździ sam, więc i miejsce się zwolniło. Pierwsze ładowanie już sprawdzone na aucie @danielm . Nie wybuchło :)

Poniżej jak to na gotowo z uchwytem na kabel, aby usyfionego kabla na wallboxie nie wieszać.
Tez wyślę zdjęcie wallboxa i kabli

Attachments

• A81A5FDC-6B59-4191-90F4-7DDCAFD1E4C8.jpeg
    A81A5FDC-6B59-4191-90F4-7DDCAFD1E4C8.jpeg
    1,7 MB · Liczba wyświetleń: 110

Darek1

Posiadacz elektryka
Jakie są zalety Wall Conectora w stosunku do ładowarki 3 fazowej od Tesli (nazywa się to: Złącze Ładowania ang. Corded Mobile Connector).
Cena w PL to 50 zł taniej od Walla Connectora. Zyskuje się możliwość zabrania w razie czego ładowarki w trasę

Gandalf

Pionier e-mobilności
W trasę to zależy jakich złączy się spodziewasz. Ja wybieram się w trasę, ale postanowiłem nie brać tego z siłą tym razem, bo w miejscu docelowym i tak nie mam informacji o istnieniu gniazda siłowego, a będę tam na tyle długo że Schuko wystarczy by ewentualnie powolutku uzupełnić braki. No a w tranzycie to wiadomo - Superchargery. Przy S i X miałem UMC gen1, cudna sprawa, szczególnie jak się ma wszystkie przejściówki, ale CMC? Tak średnio bym powiedział. Jeśli już pewnie bym wybrał Green Mambę (gdyby już istniała) - który raz już o tym wspominam? :) A jako wielozadaniowca - NRGkicka. Tyle, ze to już zdecydowanie inna półka cenowa.

A żeby bardziej na temat było: TWC to po to żeby ładnie się na ścianie prezentował. Nie mam danych technicznych CMC by stwierdzić jak tam wygląda sprawa z zabezpieczeniami. TWC ma kontrolę dostępu i mnóstwo czujników dostępnych przez WiFi. I wygląd. Wygląd ma boski.

Sfotek

Posiadacz elektryka
Jakie są zalety Wall Conectora w stosunku do ładowarki 3 fazowej od Tesli (nazywa się to: Złącze Ładowania ang. Corded Mobile Connector).
Cena w PL to 50 zł taniej od Walla Connectora. Zyskuje się możliwość zabrania w razie czego ładowarki w trasę
Ja kupilem UMC w PL z tej cenie, bo wole miec mozliwosc zabrania ze soba na wakacje, nie musialem nic kombinowac z instalacja poza wpieciu w gniazdo malej sily. Przejaciowki mozna nabyc na allegro lub zrobic w domu ( duza sila, schucko, niebieska)

UMC Wyglada jak wyglada ale szczerze , moj garaz to nie garaz edetalisty. W codziennym uzywaniu w domku nie ma zadnej roznicy ale jak masz miejsce postojowe to TWC mam mozliwosc zarzadzania dostepami , np laduj tylko dany VIN)

1647580326656.png

Gandalf

Pionier e-mobilności
Ja kupilem UMC w PL z tej cenie, bo wole miec mozliwosc zabrania ze soba na wakacje, nie musialem nic kombinowac z instalacja poza wpieciu w gniazdo malej sily. Przejaciowki mozna nabyc na allegro lub zrobic w domu ( duza sila, schucko, niebieska)
To ja tylko jeszcze podkreślę różnicę, bo łatwo się pomylić, to powyższe to UMC gen1, to nie to samo co CMC (gdzie 3f siła jest "na stałe), i zupełnie co innego co UMC gen2 (gdzie jest tylko 1f)

Sfotek

Posiadacz elektryka
To ja tylko jeszcze podkreślę różnicę, bo łatwo się pomylić, to powyższe to UMC gen1, to nie to samo co CMC (gdzie 3f siła jest "na stałe), i zupełnie co innego co UMC gen2 (gdzie jest tylko 1f)
Potwierdzam, stad wrzucilem skan FV z UMC, ktore bylo sprzedane w Tesla Warszawa. Dla mnie nie ma duzej roznicy bo koncowki mam z allegro a nie Teslowe takze zawsze podlaczam sie pod mala sile.

nyknow

Fachowiec
Takie pytanko do osób które zainstalowały albo planują zainstalować wallbox tesli - jaki poniesliscie koszt montażu ?

krzyss

Pionier e-mobilności
Takie pytanko do osób które zainstalowały albo planują zainstalować wallbox tesli - jaki poniesliscie koszt montażu ?
Przykrec do sciany sam, a za montaz zaplacilem 100.-
Tam jest do podlaczenia piec kabelkow. Skonplikowanie jak w plycie indukcyjnej.

Darek1

Posiadacz elektryka
Czyli jak montaż gniazda 3 fazowego. Więcej może kosztować pociągnięcie kabla i ewentualny montaż bezpieczników w rozdzielni niż samego urządzenia

usrobo

Posiadacz elektryka
ja podłączyłem sam, 3 fazy zero i uziemienie, przy czym fazy bez znaczenia kolejność bo to nie jest silnik.
jeśli masz jakiekolwiek pojęcie o prądzie, wiesz czym różni się faza od zera, potrafisz obsługiwać śrubokręt i nóż do kabla to sobie poradzisz.