Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Sebastian

Zadomawiam się
Właśnie dostałem poniższą informacje:

Ładowarki Wall Connector Gen3 są dostępne od ręki na miejscu w cenie 2475zl brutto.
Możliwa jedynie płatność kartą.'

Bronek

Pionier e-mobilności
:) Te wszystkie ładowanie jednofazowe są gdy nie m ma innej możliwości.
Grubymi literami napiszę : Gdy ktoś ma możliwość 3 faz, to niech stara się o podniesienie mocy przedlicznikowej tak aby miec 40A min bezpiecznik, odpowiednio grube kable (6mm wystarczy) i nie zawraca sobie glowy evse Tesli a od razu kupuje 3 fazowe. Nie musi to być wallbox, a nawet lepiej mieć coś mobilnego, tak by u szwagra się podładować... (pp nigdy tego się nie użyje)
3 fazy to ok 50-72km/h ładowania, a przy taryfach dwustrefowych, tanie ładowanie nawet w środku dnia.

Relevant

Fachowiec
a przy taryfach dwustrefowych, tanie ładowanie nawet w środku dnia.
Ja mam dwustrefową, ale bez okienka popołudniowego (czyli mam G12 a nie G12w), więc tanio tylko w nocy. Uwaga, noc jest definiowana różnie, licznik nie musi być świadomy zmian letnio/zimowych, ja mam wbite na sztywno ładowanie od 22:15 choć w taryfie mam tanio od 21:00

Relevant

Fachowiec
Z tego co wiem, to ładowarkę do gniazda w domu (220v) dostaniesz wraz z samochodem, a na kempingu byś się ładował tydzień, więc nie ma sensu się podpinać.
Bez przesady. Byłem w weekend na kampingu, ograniczyłem ampery przez fabryczne EVSE 230V z 13A na bodajże 10A bo nie chciałem potencjalnie uszkodzić im instalacji, i w ciągu wieczoru i nocy miałem pół baku za 10zł. Polecam. Gniazdek "kampingowych" nie było zresztą, tylko "domowe".

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam dwustrefową, ale bez okienka popołudniowego (czyli mam G12 a nie G12w), więc tanio tylko w nocy. Uwaga, noc jest definiowana różnie, licznik nie musi być świadomy zmian letnio/zimowych, ja mam wbite na sztywno ładowanie od 22:15 choć w taryfie mam tanio od 21:00
Dziwna ta Twoja G12 bez godzin dziennych. Co Księstwo to inaczej. U mnie . 22-7 ; 13-16 G12r (taki dziwoląg tylko w Energa)

Bronek

Pionier e-mobilności
Co kraj to obyczaj ....
Dla mnie te dodatkowe godziny, dzień i noc 22.00 do 7.00 i 13.00-16.00 zrobiły proporcje zużycia 80% drogiego do 20% taniego prądu . Te 3 godziny taniej energii w dzień przy słońcu, to ponad 200km zasięgu bez oddawania Państwu energii a niedobór, bo solary nie wyrobią, dokupiony jest "po taniości".

krzyss

Pionier e-mobilności
A masz to bilansowanie miedzyfazowe ?
Ja wlasnie koncze dopinac panele, mozliwe ze jeszcze w sierpniu beda na dachu a potem czekanie na innogy… czy to prawda ze jak odpale instalacje bez licznika dwukierunkowego i rownoczesnie ladowanie auta to nic nie bedzie zlego ?