Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Poldek

Fachowiec
Dobrze liczysz! Mi nawet 0.8 PLN wychodzi dzienna taryfa w Energa.
Ale wszystko zależy ile L1 ile L2:
L1 DziennaL2 NocnaEnerga G12w (0.38/0.80)Innogy G12w (0.48/0.65)
Luty138646362,9604399,78
Marzec175483329,2576345,59
Kwiecień163659388,174422,27
Maj179766442,7663484,03
W Innogy będziemy mieli więcej w strefie dziennej przez brak taniego prądu w dzień, także liczby mogą być mniej korzystne.
Disclaimer: you mileage may vary!
W sensie że podaje zużycie mojego domu, obecnie mieszka 5 osób, mieliśmy wszyscy prace oraz nauczanie u dzieci w trybie zdalnym, czyli nawet 5 laptopów włączonych. Żarówki LED, ale piekarnik, zmywarka, pralka, suszarka, podgrzewanie wody na kuchni elektryczne...
Dzięki za szczegółową odpowiedź a jeszcze się zapytam czy koszty prądu do ładowania samochodu wrzucasz w koszty działalności i dajesz ten rachunek księgowej ?
ona odlicza całość czy tylko procent?

Mam panele fotowoltaiczne
planowałem ładować samochód rano albo po południu do wieczora a potem odłączać wtyczkę myślę że jak będę robił 50 km dziennie to ładowanie potrwa około cztery pięć godzin dziennie. Do 80%

gim-kg

Pionier e-mobilności
U mnie, z powodu że dom nowy i nie mam danych historycznych to wybrałem taryfę G11 w PGE Busko Zdrój. Zastanawiam się czy warto zmieniać w moim układzie taryfę, rok zamknę dopiero 30.06.2021. Mam panele ale pierwszy okres od 1.07 zakończył się porażką, dopłata z mojej strony 3000, teraz szacuje że też dopłacę bo mimo że znalazłem przeciek prądu ale więcej jeździmy samochodem. Jak kalkuluje dom i samochód jako całość dlatego przyjmuję koszt prądu 0.65
Coś źle oszacowałeś moc instalacji PV. Jednak najlepszym wyjściem jest instalacja PV dopiero po roku od zamieszkania.

newbe

Posiadacz elektryka
Liczyłem i chyba tak jak mówiłeś to ładowarka dołączana do samochodu wystarczy

no chyba że ktoś przyjedzie z trasy 300 km i chce jechać w następną tego samego dnia 300 km
to wtedy opłaca się ten wallbox tesli
Dokładnie tak jest, ale póki mam od domu w 700m słupek bezpłatny to na okazję wyjazdu podjadę podładować.
Generalnie myślałem tylko o 3-f ładowarce Tesli na podróży, ale nie wiem czy jest sens, bo ładowarek pełno, a w domu podstawowa da rady.
PS: nie mam firmy, wszystko rozliczam się jako osoba fizyczna...

gim-kg

Pionier e-mobilności

no chyba że ktoś przyjedzie z trasy 300 km i chce jechać w następną tego samego dnia 300 km
Chyba, że chodzi o wygodę i estetykę 😉
U mnie Wall Connector wisi na ścianie, a oryginalna ładowarka leży w bagażniku. Zamierzam jedynie kupić końcówkę na niebieskie gniazdko i zrobić przejściówkę z siły 32A.

krzyss

Pionier e-mobilności

I tak i nie… ta z zestawu laduje 3kW, wracasz o 20:00 do domu i rano na 8 bedziesz mial tylko 50% baterii… mi ta z zestawu to bylo malo.
Chyba ze adapter i jedna faza 32A to jakies 7kW wtedy spokojnie wystarczy. Pytanie czy instalacje masz pod 32A

Poldek

Fachowiec
I tak i nie… ta z zestawu laduje 3kW, wracasz o 20:00 do domu i rano na 8 bedziesz mial tylko 50% baterii… mi ta z zestawu to bylo malo.
Chyba ze adapter i jedna faza 32A to jakies 7kW wtedy spokojnie wystarczy. Pytanie czy instalacje masz pod 32A
A ile kilometrów robisz że potem od 20:00 do 8:00 rano nie możesz naładować do 80%

Poldek

Fachowiec
Chyba, że chodzi o wygodę i estetykę 😉
U mnie Wall Connector wisi na ścianie, a oryginalna ładowarka leży w bagażniku. Zamierzam jedynie kupić końcówkę na niebieskie gniazdko i zrobić przejściówkę z siły 32A.
A chciałem się zapytać też masz cały czas podłączona czy ładujesz na przykład 4 godziny i odłączasz na noc?

mam telefon xaiomi jest w pełni naładowany w ciągu dwóch godzin, na noc go nie podłączam do ładowarki

consigliero

Pionier e-mobilności
Nie wiem jaka ładowarka jest w Tesli, ale ta co dostałem w VW nadaje się jako awaryjna, podstawą jest wallbox. Przeważnie ładuję na zmniejszonym prądzie, wychodzi że to 6KW a jak jest potrzeba szybciej naładować to na pełnej mocy. Nie mam regularnego trybu dnia i auto musi być gotowe rano na te 80% i jak zjadę do 20% to może być niełatwo mieć na rano 80%. Tak miałem przez dwa tygodnie po odebraniu samochodu i dopiero montaż wallboxa rozwiązał problem. Nie mam żadnego słupka w pobliżu a gdyby VW dawało „siłową„ ładowarkę to mógłbym się pewnie obejść bez wallboxa, tylko że on był w pakiecie. Teraz znalazłem opcję uniwersalną NGR kick ale to miało być do wykorzystania wycieczkach lub w Krakowie, jedynie cena mnie odstrasza. Co do szacowania, to zakładałem głównie dom i samochód, w trakcie się okazało że dom mamy który miał być do zburzenia, jednak został i był używany w zimie do czego nie jest przystosowany ( w trakcie budowy wyszło że mama ma początki Alzheimera i nie chciała, albo się bała wrócić do mieszkania w Krakowie). To zawyżyło zużycie o jakieś 3000 kWh oraz grzałka w rekuperatorze która dodała szacunkowo drugie 3000, tym samym całkowite zużycie powinno być mniejsze o te 6000 kWh. Dom jest budowany na tzw emeryturę i miał być tani w eksploatacji oraz wygodny w użytkowaniu, narzucanie sobie reżimu wykonywania pewnych czynności w określonych godzinach nie było brane pod uwagę. Za benzynę do samochodu też trzeba płacić i płacąc za prąd i tak wychodzi mi taniej niż na stacji benzynowej, jedynie ładując auto w dzień mogę uszczknąć coś z tych 20% które jest zabierane przez energetykę, podobnie jak żona wypiekająca bochenki chleba też mamy tym swój udział. Auto przeważnie zabiera 500 kWh, w maju ze względu na wycieczkę do Chorwacji zużyliśmy jej trochę więcej. Zawsze jak wracam do domu do podłączam do wallboxa, choć ostatnio pozwoliłem sobie na przesunięcie ładowania na czas gdy słoneczko grzeje

Attachments

• 3D5D2F1D-9620-4A8A-88C5-C538FE6FC048.png
    3D5D2F1D-9620-4A8A-88C5-C538FE6FC048.png
    224,7 KB · Liczba wyświetleń: 65