Jakie opony zimowe do TM3 ?

Szatan

Posiadacz elektryka
Też myśle o evo3 w330, ale szerokości 235 i oryginalnych felgach uber......
Po sezonie zimowym (jak będzie) się okaże czy na następny będą przydatne? ;)

Obserwując fourm zauwżyłem, że niektórzy użwają opon całorocznych? ciekawe nie zwracałem na to uwagi nigdy bo nawet nie wiedziąłem, że coś takiego istnieje ( Jak chodziłem do podstawówki to były takie opony?! ale to było jak hmmmmmm , jak był stan wojenny :unsure:!).

Z resztą nie ma całorocznych o wymiarach 235/35 r20, chyba, że ktoś widział?
Jak się skłaniam do całorocznych bo jakoś używanie ich pasuje mi do bez-serwisowego charakteru Tesli.
ale rozmawiałem kilka razy z Tesla PL i mówili, że oni rekomendują założenie zimówek z uwagi na tylni napęd auta więc ciągle się waham.
Jeśli brałbym całoroczne to Michelin CrossClimate+

Wiecie może czy tą piankę wyciszającą z opon Tesli można przełożyć łatwo do nowych opon?

ŁukaszWP

Zadomawiam się
W poprzednim aucie miałem crossclimaty i dawały radę latem i zimą. Niestety w rozmiarze 235/35/20 nie ma całorocznych😢. 245/35/20 są vredestein ale nigdy nie miałem opon tej firmy i nie mam zdania😎

Ciechan

Fachowiec
Jak się skłaniam do całorocznych bo jakoś używanie ich pasuje mi do bez-serwisowego charakteru Tesli.
ale rozmawiałem kilka razy z Tesla PL i mówili, że oni rekomendują założenie zimówek z uwagi na tylni napęd auta więc ciągle się waham.
Jeśli brałbym całoroczne to Michelin CrossClimate+

Wiecie może czy tą piankę wyciszającą z opon Tesli można przełożyć łatwo do nowych opon?
też miałem taki dylemat ale na koniec wziąłem piloty 5ki.... zadecydował.... rzut monetą (serio) ;)) całoroczne zużywają się 2x szybciej, czyli po 2 latach praktycznie zupełnie tracą swoje właściwości. Do tego przydałoby się je czasem zrotować i sprawdzić (a tego nie robisz bo nie chcesz jechać do serwisu). Mają też dla mnie dwie ogromne zalety - nasza dziwna pogoda nie sprawi, że zimą będę ścierał opony w 20oC, a w maju na letnich nie złapie mnie przymrozek ;))) i druga rzecz - mieszkam w bloku, więc dość dużo kosztuje mnie przechowanie tych opon (pieniędzy albo miejsca). Myślę, że oba rozwiązania są równie sensowne (mają tyle samo wad i zalet), więc rzut monetą paradoksalnie jest najlepszym wyborem ;) już po rzucie tłumaczę sobie, że czasem gdybym hamował metr dalej, pewnie bym "zawadził" już o coś, i że zimą z tym napędem dość łatwo mnie może obrócić. Ale to już takie gadanie pod budowanie morale.

Jeśli ja mogę coś polecić, gdybyś szedł w zimówki, bierz wszystko prócz nokianów.... naprawdę nie wiem z czego wynika miłość do tych opon - dwa razy miałem zimowe nokiany i dwa razy były beznadziejne. Szczególnie względem miszeli na drugim aucie

kaziwich

Posiadacz elektryka
Ja mam
Pirelli SottoZero Serie 3
235/45 R18 98 V XL
W cenie 659 zł za sztukę.

Jeżdżę od grudnia (niestety nie wymieniłem latem) i jestem zadowolony.

Jeździłem po dużej ilości śniegu w styczniu przy -15C i super trzymały się drogi. Są cichsze niż letnie, a zużycie opisywałem w innych wątkach i też jest super.
Tez mam je i dla mnie sa wyraznie glosniejsze niz letnie Micheliny.
Jakie masz letnie?

Darkoblues

Zadomawiam się
W poprzednim aucie miałem crossclimaty i dawały radę latem i zimą. Niestety w rozmiarze 235/35/20 nie ma całorocznych😢. 245/35/20 są vredestein ale nigdy nie miałem opon tej firmy i nie mam zdania😎
Mam vredesteiny zimowe w drugim aucie 235/40/19 i sa super jako zimowe

marmlo

Zadomawiam się
Jakie czujniki ciśnienia polecacie do TM3 2021?
Trzeba kupować w serwisie bo nie ma na rynku odpowiednich zamienników. Bynajmniej ja nie znalazłem. Brałem w zeszłym tygodniu i to chyba był ostatni komplet. Napewno w ciemnym kolorze ostatni. Ponoć dwa tygodnie się czeka jak zamawiają. Tyle wiem z rozmowy z serwisem ale to było parę dni temu i może być nieaktualne.