Jakie opony zimowe do TM3 ?

usrobo

Posiadacz elektryka
do cywilnych aut czujniki sa po 250-300 zl / sztuka wiec 1500 zl do tesli nie wydaja sie majatkiem przy cenie auta.. no ale jak ktos lubi wizualnie sprawdzac kapcie pod pryzmatem niepalenia pieniedzy :D tanio to juz bylo
podaj przykład? wiekszosc moich aut nie miała czujników fizycznie tylko obliczało na postawie ABSu
jakie auto ma czujniki po 300zł co i tak jest mniej niż 1500/komplet ;)
wiem ze w Tesla wszystko musi być droższe ale bez przesady

ciastek

Pionier e-mobilności
IMG_0564.jpeg

Widok na rant ochronny Michelin Pilot Alpin 5. Może pomóc.

nyknow

Fachowiec
Witam, Przeglądam ten wątek bo zastanawiam się czy nie zakupić teraz opon na zimę (odbieram tm3 LR w marcu). Mam w związku z tym kilka pytan:
1. jesli ktoś wymienia opony to rozumiem ze felgi pozostają takie same (w sensie ta nakładka aero także na zimowych) tak?
2. o co chodzi z tymi czujnikami cisnienia? czy dobrze rozumiem, że jesli bym wymieniał tylko opony to nie ma tematu tych czuników - dopiero jak ktoś kupuje zimowe koła i opony to wtedy potrzebuje te czujniki jeszcze ? (a nie moze wtedy przełożyć z letnich zamiast kupowac)?
3. widzę, że najwiekszą popularnością w tym wątku cieszyly się opony Michelin Alpin 5 - czy użytkownicy tych opon mogą potwierdizć że wszystko OK oraz Pirelli - jak z Pirelli ?

wdzięczny będę za informacje.
pozdr.

Michal

Moderator
1. Tak - ja zmieniłem tylko opony na tych samych felgach.
2. Tak - potrzebujesz dodatkowych jeśli zmieniasz całe koła - jedne czujniki do jednych felg
3. Ja mam Pirelli SottoZero Serie 3 i sobie chwalę - przejeździłem na nich cały rok :p

danielm

Pionier e-mobilności
Witam, Przeglądam ten wątek bo zastanawiam się czy nie zakupić teraz opon na zimę (odbieram tm3 LR w marcu). Mam w związku z tym kilka pytan:
1. jesli ktoś wymienia opony to rozumiem ze felgi pozostają takie same (w sensie ta nakładka aero także na zimowych) tak?
2. o co chodzi z tymi czujnikami cisnienia? czy dobrze rozumiem, że jesli bym wymieniał tylko opony to nie ma tematu tych czuników - dopiero jak ktoś kupuje zimowe koła i opony to wtedy potrzebuje te czujniki jeszcze ? (a nie moze wtedy przełożyć z letnich zamiast kupowac)?
3. widzę, że najwiekszą popularnością w tym wątku cieszyly się opony Michelin Alpin 5 - czy użytkownicy tych opon mogą potwierdizć że wszystko OK oraz Pirelli - jak z Pirelli ?

wdzięczny będę za informacje.
pozdr.
zimówki to na jesień dopiero, teraz już raczej nie ma sensu, chyba że gdzieś w górach
ad1 zależy, ale jak same opony to oczywiście felgi zostają, a czy jezdzisz z aero czy bez nie ma znaczenia
ad2. czujniki są chyba przymocowane do felg więc jak zmieniasz same opony to nie ma problemu, jak zmieniasz z felgami potrzebujesz drugi komplet czujników
ad3. wszystko OK

Adi

Zadomawiam się
A co jak nie kupię drugiego kompletu czujników? Będzie tylko komunikat a ekranie czy coś więcej? Bo w wielu Teslach widziałem że ten komunikat od kół zawsze się świeci

nyknow

Fachowiec
zimówki to na jesień dopiero, teraz już raczej nie ma sensu, chyba że gdzieś w górach
ad1 zależy, ale jak same opony to oczywiście felgi zostają, a czy jezdzisz z aero czy bez nie ma znaczenia
ad2. czujniki są chyba przymocowane do felg więc jak zmieniasz same opony to nie ma problemu, jak zmieniasz z felgami potrzebujesz drugi komplet czujników
ad3. wszystko OK
a kupię i będą czekać na jesień :) - moze bedą tańsze teraz niż jesienią :) hahahaha - nie a na poważnie jak już się bujam z tematem leasingu, ubezpieczenia to od razu lubie ogarnąć inne tematy i nie zajmować się tym później jak już bede musiał (a mogę nie miec wtedy czasu)

Szatan

Posiadacz elektryka
Kup teraz jak masz gotówkę, lepsza inwestycja niż lokata jak będziemy mieć inflacje 10%.
Jedni maja MICHELLE inni Pirelli (jak ja) nikt nie narzeka, nie którzy maja Nokiany ale te maja mieszane opinie.
Moje kosztowały 650zl/sztukę

Sfotek

Posiadacz elektryka
Ja mam Michelin Alpine i pięknie wyglądają w garażu bo zdecydowałem się już ich nie zmienia a odebrałem wczoraj. Mieszkam w mieście także w większości przypadków drogi są w miarę odśnieżone

nyknow

Fachowiec
Kup teraz jak masz gotówkę, lepsza inwestycja niż lokata jak będziemy mieć inflacje 10%.
Jedni maja MICHELLE inni Pirelli (jak ja) nikt nie narzeka, nie którzy maja Nokiany ale te maja mieszane opinie.
Moje kosztowały 650zl/sztukę
taki jest plan - wziałbym pirelli bo chyba takie tesla zakłada (letnie i też zimowe jesli by u nich chciec kupic) -= tylko te zimowe nie mają rantu ochronnego vs Alpin