Jakie opony zimowe do TM3 ?

Sfotek

Posiadacz elektryka
taki jest plan - wziałbym pirelli bo chyba takie tesla zakłada (letnie i też zimowe jesli by u nich chciec kupic) -= tylko te zimowe nie mają rantu ochronnego vs Alpin
LR ma letnie 18stki michelin w standardzie. Pirelli 20 cali leca na Performance i duzo ludzi narzekalo ze Tesla zmienila.

Pirelli zimowe duzo gorzej wypadaja w testach

Ciekwsotka - Model Y 19 cali widziałem w salonie na Hankook

Michal

Moderator
Rzeczywiście Pirelli kompletnie nie mają rantu ochronnego - ja już mam co najmniej 3 koła objechane :p
Przy czym nie wiem, czy te kilka mm rantu w Micheline by cokolwiek zmieniło.

pirelli.jpg

ELuk

Pionier e-mobilności
U mnie rant ochronny w Michelinach się sprawdził, w letnich fabrycznych go nie mam i urazy felgi były od początku użytkowania.
Ale co do Pirelli to ktoś na forum pisał, że te ze znaczkiem T0 mają rant, ?

pmlody

Pionier e-mobilności
1. Tak - ja zmieniłem tylko opony na tych samych felgach.
2. Tak - potrzebujesz dodatkowych jeśli zmieniasz całe koła - jedne czujniki do jednych felg
3. Ja mam Pirelli SottoZero Serie 3 i sobie chwalę - przejeździłem na nich cały rok :p
3. Najgorsza zimówka. Znaczy na suchy zimny asfalt ok, ale na śniegu tragedia.

pmlody

Pionier e-mobilności
Witam, Przeglądam ten wątek bo zastanawiam się czy nie zakupić teraz opon na zimę (odbieram tm3 LR w marcu). Mam w związku z tym kilka pytan:
1. jesli ktoś wymienia opony to rozumiem ze felgi pozostają takie same (w sensie ta nakładka aero także na zimowych) tak?
2. o co chodzi z tymi czujnikami cisnienia? czy dobrze rozumiem, że jesli bym wymieniał tylko opony to nie ma tematu tych czuników - dopiero jak ktoś kupuje zimowe koła i opony to wtedy potrzebuje te czujniki jeszcze ? (a nie moze wtedy przełożyć z letnich zamiast kupowac)?
3. widzę, że najwiekszą popularnością w tym wątku cieszyly się opony Michelin Alpin 5 - czy użytkownicy tych opon mogą potwierdizć że wszystko OK oraz Pirelli - jak z Pirelli ?

wdzięczny będę za informacje.
pozdr.
Ja kupiłem bo w ciągu miesiąca poszły 100 w górę. A trafiłem komplet w cenie pomiędzy. Goodyear ultragrip 8 to bardzo dobra opona. W rozmiarze tesli tylko ultragrip performance + są i w sti dawały radę, więc takie kupiłem do tesli. Na alpinach nie jeździłem więc się wypowiem :)

pmlody

Pionier e-mobilności
Tesla daje Pirelli SottoZero 3 jako opony zimowe do swoich aut, wiec chyba coś tam o oponach wiedza?
Ja mówię z praktyki. Jak jeździsz tylko po autostradach to ok, ale jak masz tak jak ja, że odśnieżarki zima jeżdżą tylko nie sypia i masz lodowisko na drodze to są bardzo źle.

Michal

Moderator
Nie zgadzam się - bardzo dobrze sobie radzą na śniegu.