Jakie powinny być media?

Tad

Zadomawiam się
w ramach wątku pobocznego mam pytanie,
jak kształtują się obecnie ceny prądu w DE, czy jest to jedna cena czy jest rozbicie tak jak w PL za energię i usługi przesyłowe plus opłaty stałe, abonamenty itp.

Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam.
Sławek.
Ja mam dwie składowe. Opłata stała roczna około 84€ i potem opłata za każdą kWh - około 0,28 € (taryfa tylko z OZE). Umowę podpisałem od maja. Przedwczoraj dostałem rozliczenie roczne. O podwyżce jeszcze informacji nie miałem. Chociaż gdzieś tam na portalach informacyjnych czytałem, że ma być.

p0li

Pionier e-mobilności
w ramach wątku pobocznego mam pytanie,
jak kształtują się obecnie ceny prądu w DE, czy jest to jedna cena czy jest rozbicie tak jak w PL za energię i usługi przesyłowe plus opłaty stałe, abonamenty itp.

jest rozbicie na wiele skladowych - w zalaczeniu moje rozliczenie za 2021
pierwsze dwie pozycje to ceny kWh przed i po podwyzce

Attachments

• photo1644521379.jpeg
    photo1644521379.jpeg
    89,3 KB · Liczba wyświetleń: 76

Tad

Zadomawiam się
o dzięki p0li - po dokładnym przejrzeniu tego rocznego rozliczenia widzę, że mam podobnie. Chyba ten sam dostawca, tylko tą taryfę co Ty miałem jeden miesiąc a potem na inną zmieniłem.

Slawomir

Zadomawiam się
Ja mam dwie składowe. Opłata stała roczna około 84€ i potem opłata za każdą kWh - około 0,28 € (taryfa tylko z OZE). Umowę podpisałem od maja. Przedwczoraj dostałem rozliczenie roczne. O podwyżce jeszcze informacji nie miałem. Chociaż gdzieś tam na portalach informacyjnych czytałem, że ma być.
dziękuję za informację

Slawomir

Zadomawiam się
jest rozbicie na wiele skladowych - w zalaczeniu moje rozliczenie za 2021
pierwsze dwie pozycje to ceny kWh przed i po podwyzce
dziękuję za, informację,
mam jeszcze pytanie o dwa składniki, bo jakoś nie łapię co to może być:
- KWKG-Aufschlag?
- 19-Umlage?
płacisz rachunek jednorazowo za cały rok?
i jak rozumiem są to ceny za ub. rok, z tego co wiem to DE też były podwyżki,
a nawiasem mówiąc to też nie jest u Was tanio.

Pozdrawiam.

Slawek.

p0li

Pionier e-mobilności

Khar

Posiadacz elektryka
Ciekaw jestem Waszej opinii w tym temacie:
Można sprzedawać pewne usługi, a można się też prostytuować...
W tym wypadku zapewne państwowe firmy energetyczne są głównym źródłem dochodów portalu. Nie usprawiedliwiam ich, ale może dostali ultimatum? Czyli zostali zmuszeni do prostytucji? Ale to prostytucja.