@p0li z
@Cav to nie ma sensu się kłócić bo wszystkie BEV których on nie użytkuje to gów.. a te które użytkuje to też gów.. ale mniej śmierdzące bo jego.
Trochę stanę w obronie
@Cav, zwykle kojarzę jego wypowiedzi jako jedne z bardziej stonowanych, pewnie się coś trafiło ale nic w stylu o którym piszecie.
Dodatkowo też nie lubię ściemniania ZWŁASZCZA ws zużycia i zasięgów - bo robicie potencjalnie krzywdę innym kupującym.
Mam baterię 82kWh brutto (74.5 użytecznej teraz, po 50kkm przebiegu) ale wiem, że zimą z prędkością autostradową 140+ km/h 300km to już raczej mało osiągalne, raczej 250-270 to max czego się można spodziewać. A napęd Tesli jest jednym z lepszych, a auto ma świetne aero.
A wiem to dzięki temu że loguję wszystkie trasy i wiem ile auto więcej zżera zimą. Ta sama trasa latem przy 35C to może być bliżej 400km.
Więc jakim cudem dużo mniejsza bateria ma tyle przejechać jak ściemniają dziennikarze?
Ważne żeby podawać faktyczne dane, najlepiej logi z auta, a nie ściemniać bez żadnych podstaw. Jak pisałem już nieraz: mam wielkiego i pojemnego mini vana ICE z dużym i mocnym silnikiem, który przy prędkościach autostradowych 140-150kmph na trasie W-wa - Białka Tatrzańska żłopie ok 12l/100. Ale potrafię nim tak pojechać że zanotowane w historii z kompa spalanie jest bodajże 5.9l/100. Da się, ale to nierealne w normalnej eksploatacji, i to chyba Cav starał się przekazać.